Zdravje > Prehrana
3019 ogledov

Darovi jeseni: Če želite shujšati, je to živilo idealno za vas

Hujšanje Žurnal24 main
V bučah je veliko vode in malo maščobe ter sladkorja.

Če želite izgubiti nekaj odvečnih kilogramov, so buče, ki jih je v tem letnem času na pretek, zagotovo dobro živilo za vas, svetujejo pri Zvezi potrošnikov Slovenije ( ZPS). Kljub temu se je treba izogibati močnejšim, energijsko bogatim jedem, čeprav je pri pripravi buč dobro dodati nekaj maščobe."Buče namreč vsebujejo karotenoide (sodijo med antioksidante), ki pa se v črevesju bolje absorbirajo, če je v zaužitem obroku tudi nekaj maščobe."

"Bučno meso vsebuje malo energije, le nekaj nad 20 kcal (84 kJ)/100 g, saj je v njem veliko vode in malo maščobe in sladkorja, kar je odvisno tudi od vrste buče.

Zdravilni učinki buč

Buče uvrščamo v botanično skupino bučevke (Cucurbitaceae). Pri nas je na voljo več vrst tega žvila, različnih oblik in barv. Najbolj pogoste so oljna buča, muškatna buča, hokaido buča in maslena buča. Buče izhajajo iz Južne Amerike in so v Evropo prišle v prvi polovici 16. stoletja.

Hujšanje Prvič na ljudeh Zdravje Raziskovalci ugotovili ali pitje kave vpliva na hujšanje

Sicer je to v kulinariki zelo vsestransko živilo tudi zelo zdravo. Buče naj bi po nasvetih zdravilcev lajšale oz. blagodejno vplivale na razdraženi želodec in pomagale pri težavah z vnetim črevesjem. "Zaradi svojega pomirjevalnega učinka na prebavila so buče primerno živilo tudi pri težavah z odvajanjem oz. pri driski. Pripisujejo jim tudi diuretični učinek, kar posledično vpliva na izločanje seča, zato jih priporočajo ljudem z ledvičnimi kamni, vnetjem ledvic in mehurja, pri težavah s prostato in pri protinu," navajajo.

 | Avtor: Prehrana.si Prehrana.si

Zdravilne lastnosti pripisujejo tudi bučnemu olju in bučnim pečkam (bučnicam); te naj bi ugodno vplivale na zmanjševanje holesterola v krvi ter pri črevesnih parazitih. Bučno olje vsebuje rastlinske fitosterole, ki zmanjšujejo koncentracijo holesterola v krvi, ugoden učinek pa naj bi imelo olje tudi pri zdravljenju ledvic, prostate in sečil."

  • Buče vsebujejo vitamine (B1, B2, K) in minerale, še posebej kalij, cink in magnezij. Da bodo buče med pripravo izgubile čim manj koristnih snovi, ki so v njih, pri ZPS svetujejoo, da jih, narezane na večje kose, skuhate na način "al dente".
 

Bučna semena vsebujejo veliko maščobe

  • Buče so energijsko revno živilo, kar pa ne moremo reči za bučna semena. Vsebujejo precej maščobe (več kot 30 %), zato je njihova energijska vrednost več kot 500 kcal (2.090 kJ)/100 g. To pa je podobna energijska vrednost kot pri krompirjevem čipsu, krekerjih in pokovki (popcorn). Čeprav imajo veliko energijsko vrednost, pa so bučna semena v primerjavi s slanimi prigrizki boljša izbira, še posebej, če niso soljena, saj vsebujejo več beljakovin, prehranskih vlaknin, vitaminov in mineralov.
Koruza Odgovor Zdravje Toliko kalorij ima koruza kostanj Zdravje Koliko kalorij ima kostanj

dezurni@zurnal24.si