Zdravje > Prehrana
893 ogledov

Primerjava gobovih juh: Tega zagotovo ne bi pričakovali

Kje se skrivajo jurčki in zakaj je v izdelkih sladkor?

Pri tokratni primerjavi prehranskih izdelkov so bile na vrsti dehidrirane gobove juhe iz vrečke z dodatkom jurčkov. Zveze potrtošnikov Slovenije ( ZPS) sporočajo, da so si le le trije izdelki prislužili skupno oceno dobro in to zato, ker so brez editivov, poleg tega vsebujejo kar nekaj gob.

Kaj vsebuje prašek v vrečki?

Prašek za pripravo gobove juhe je sestavljen iz pšenične moke in škroba, maščobe, dehidriranega mleka, soli, začimb in dehidriranih gob. Dodani so še maltodekstrin, ekstrakt kvasa, hidrolizirane mlečne ali rastlinske beljakovine ter v redkih primerih dehidrirana zelenjava. Večina vsebuje dodane arome, drugi aditivi pa so redko na seznamu sestavin.

Za tokratno primerjalno ocenjevanje so na Mednarodnem inštitutu za potrošniške raziskave (MIPOR) izbrali dvanajst gobovih juh z jurčki - za krožnik juhe bi morali odšteli med 0,09 in 1,40 evra.

 | Avtor: ZPS ZPS

Poleh treh izdelkov z oceno dobro, jih je pet prejelo oceno povprečno, trije pomanjkljivo in en nezadovoljivo. Najslabše ocenjeni izdelek vsebuje največ aditivov, med njimi fosfate ter veliko soli, dodan sladkor in palmino maščobo, pojasnjujo na ZPS in dodajajo, da so bili tokrat najdražji izdelki tudi najbolje ocenjeni. "A s prepričljivo količino gob se ne more pohvaliti noben izmed izdelkov, saj se je delež gob gibal med 2 in 11 %," so zapisali.

Pazljivo zaradi soli

Sicer z eno porcijo juhe običajno zaužijemo polovico še primernega dnevnega vnosa soli, ki so ji s testi posvetili posebno pozornost. Ugotovili so, da že ena sama porcija vsebuje veliko soli. "Ocenili smo jo glede na prehranski semaforček, in sicer je vsem izdelkom pripravljenim po navodilih proizvajalca za sol zasvetila oranžna luč. Če pa bi primerjali vrednosti na 100 gramov suhega izdelka, bi seveda vsem zasvetila rdeča luč, vendar praška za juho ne jemo samega `na žlico´, temveč ga vedno pripravimo z vodo ali mlekom, zato smo ocenili vrednosti, ki veljajo za pripravljen izdelek," je opozorila Anja Zupan, ZPS.

Tega potrošniki ne pričakujejo

Sicer nekateri proivzajalci svojim gobovim  juham za izboljšanje okusa dodajajo še sladkor. "Sladkor se nam zdi v tem primeru popolnoma nepotreben dodatek (ne vsebujejo ga vsi izdelki). Nekateri proizvajalci ga dodajajo za izboljšanje okusa in arome v obliki saharoze ali sirupa. Če sta izdelku dodana še mleko oziroma laktoza, se vsebnost sladkorja še nekoliko poveča. Tako lahko s porcijo juhe zaužijemo tudi do 6 gramov sladkorja. Tega zagotovo potrošniki ne pričakujejo," dodaja Zupanova.

Aditivi posem nepotrebni

Dva izmed pregledanih izdelkov sta popolnoma brez aditivov in arom in potrjujeta dejstvo, da je tak izdelek možno narediti brez aditivov. Drugi vsebujejo vsaj arome, dve juhi tudi barvila, nekatere pa še nadomestek kuhinjske soli kalijev klorid, dodatek citronske kisline, gostila in stabilizatorje.

Nakupovanje Slabi za zdravje Zdravje Zveza potrošnikov: Pozor, dobro premislite, preden kupite te izdelke

In kje so gobe?

Pri pregledu sestavin so največ pozornosti namenili vsebnosti gob, ocenili so tudi dodatek palmine maščobe in dodatkov za okus, ki vsebujejo naravno prisotno glutaminsko kislino. "Vsebnost gob v pregledanih juhah je zelo različna, zato potrošnikom svetujemo, da če posegajo po tovrstnih izdelkih, preberejo kaj pravzaprav vsebujejo," še opozarjajo na ZPS.

Številnim juham so za boljši okus in aromo, poleg že omenjenih aditivov, dodane še različne začimbe (majaron, česen, poper, muškatni orešček …), nekaterim tudi izvleček kvasa, hidrolizirane beljakovine in sojine beljakovine. Kvas in beljakovine vsebujejo glutaminsko kislino (aminokislina), ki je sestavni del aditiva mononatrijev glutamat in podobno pripomore h okusu `umami´ oziroma `petemu okusu´ živila, kar ne bi bilo potrebno, če bi izdelki vsebovali več gob.

Prehranska dopolnila Ne kupujte takih izdelkov! Zdravje Zveza potrošnikov: Take navedbe so popolnoma nesprejemljive

dezurni@zurnal24.si

 

 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.