Zdravje
2651 ogledov

Šabeder: Zdravniki pacientov ne bodo smeli izpisati, lahko bodo vzpodbujali k izbiri drugega zdravnika

Aleš Šabeder DZ
Družinski zdravniki bodo lahko začeli zavračati bolnike, ko bodo dosegli 1383 opredeljenih bolnikov.

Vlada je sprejela aneks k splošnemu dogovoru za leto 2019, ki mejo za odklanjanje novih bolnikov postavlja pri 1895 glavarinskih količnikov oziroma 1383 opredeljenih zdravnikov, kot so zahtevali družinski zdravniki.
"Zdravniški teami, ki presegajo ali dosegajo ta glavarinski količnik, svojih pacientov ne bodo smeli izpisovati, bodo pa lahko svoje paciente vzpodbujali za izbiro zdravniških teamov z manj opredeljenimi pacienti," je na novinarski konferenci po seji vlade poudaril minister za zdravje Aleš Šabeder. "Nobena zavarovana oseba ne sme ostati brez zdravnika," poudarja minister. 

Del populacije, ki se seli ali prehaja od pediatrov k družinskim zdravnikom, pa bo začasno opredeljen pri zdravnikih z najmanjšo obremenitvijo, dokler v sistem ne bodo prišli novi timi, je napovedal minister. 

Glavarinski količnik ne predstavlja števila pacientov, ki so opredeljeni pri posameznem zdravniku. Vsak pacient, ki je star več kot 75 let, predstavlja tri glavarinske količnike, mlajši pacienti le 0,84 količnika.

Kot je pojasnil Šabeder, so nove bolnike najprej dolžni vpisovati tisti timi, ki ne dosegajo za letos določene meje 1895 glavarinskih količnikov oziroma 1383 opredeljenih bolnikov, oziroma timi z najmanjšim številom glavarinskih količnikov ali opredeljenih bolnikov v območni enoti.

ZZZS: Za to potrebujemo 300 novih zdravnikov

Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) znižanje glavarinskega količnika zavrača in vztraja, da bi morala meja ostati pri sedanjem državnem povprečju, to je 2.417 glavarin. Na ZZZS ocenjujejo, da bi v primeru sprejetja aneksa in znižanja glavarinskega količnika potrebovali skoraj 300 dodatnih družinskih zdravnikov in pediatrov.

Šabeder: Aneks nima finančnih posledic

"Predlagana sprememba določa samo zgornjo mejo glavarinskih količnikov, ne posega pa v obstoječe obračunske modele in način plačevanja zdravstvenih storitev, zato sprejetje aneksa ena nima finančnih posledic. Je pa to prvi korak k reševanju problematike na področju družinskih zdravnikov in prvi korak na dolgi in težki poti nujno potrebnih sprememb v slovenskem zdravstvenem sistemu," pravi Šabeder.

Zdravnik Razpad sistema? Zdravje S to odločitvijo družinski zdravniki ne bodo zadovoljni. Nam grozi kolaps?

Šabeder upa na preklic odpovedi

Splošni dogovor za letošnje leto je mejo obremenitve postavil pri povprečju posamezne izpostave ZZZS, kar je na bolj obremenjenih območjih še dvignilo zgornjo mejo obremenitve. Družinski zdravniki so v več zdravstvenih domovih zato napovedali odpovedi delovnih razmerij. Konec meseca se tako izteče odpovedni rok 24 kranjskim zdravnikom, odpovedi delovnih razmerij pa so napovedali tudi v Celju, Mariboru in na Ptuju.

bolnišnica zdravstveni dom Zdravje Izredne razmere v Kranju, zaprtih bo do 18 ambulant

"Po današnji seji še nisem govoril z nobenim zdravstvenim domom, so pa še pred sprejetjem tega aneksa v vseh zdravstvenih domovih, razen kranjskem, odpovedi delovnih razmeri zamrznili. S sprejetjem tega aneksa smo pokazali voljo za reševanje težav v zdravstvu in upamo, da bodo kranjski zdravniki odpovedi preklicali," upa Šabeder. 

Odločitev bodo sporočili jutri

Kranjski zdravniki, ki so aprila zaradi preobremenjenosti podali odpovedi pogodb o zaposlitvi, so današnji sprejem aneksa številka ena k splošnemu dogovoru, s katerim je na novo določena zgornja meja bolnikov na zdravnika, ocenili za korak v pravo smer. Odločitve o tem, ali bodo na podlagi tega sedaj umaknili svoje odpovedi, pa še niso sprejeli. Po poročanju STA, bodo odločitev spročili jutri.

 

 

 

Komentarjev 6
  • Avatar Leon
    Leon 19:56 17.maj 2019.

    Šabeder: Zdravniki pacientov ne bodo smeli izpisati, lahko bodo vzpodbujali k izbiri drugega zdravnika.............Lahko pa bodo takšni pogovori vzpodbujali paciente k nasilnemu dejanju nad zdravniki . Spomnite se primera v Izoli ,ko je pacient ustrelil zdravnika ,ker ni imel časa ...prikaži več zanj . Ali je tako mišljeno ?

  • fiston 17:45 16.maj 2019.

    Drugače pa, meni je zdravnica že tam pred skoraj 10 leti rekla, da me lahko vzame, če sem zdrav, drugače pa nima časa. No ne vem, če bodo zdaj zdrave drugam odganjali, potem bodo ostali enako obremenjeni, če bodo pa ...prikaži več bolne, potem bo pa vsak slišal kot jaz: Če si zdrav te lahko vzamem, drugače pa nimam časa.

  • fiston 17:42 16.maj 2019.

    Marsikdo bi že sam šel drugam, brez da ga je treba priganjati, samo nima kam. Ta te lahko preganja k drugemu, ki jih ima manj, samo te oni drugi ne bo vzel, ker jih ima že čez mejo. Ta Šabeder ...prikaži več se je lepo za ministra uvalil, če bi ostal v kliničnem centru, bi ga morali zamenjati, ker za leto 2018 ni izpolnil plana sanacije v Kliničnem centru. No mogoče bi pa takrat presedlal na ministrski stolček.

Sorodne novice