Zdravje
42516 ogledov

Zvečer potrdili nova primera, okužena tudi oseba iz vodstva UKC

Svet za nacionalno varnost
1/12
Vlada RS
Oseba ni bila v stiku s pacienti, so sporočili iz UKC Ljubjana. V Sloveniji imamo po zadnjih podatkih 25 okuženih s koronavirusom.

"Imamo potrjeno okužbo ene zaposlene osebe v UKC Ljubljana, ki je zbolela preko vikenda in ki ni bila v stiku s pacienti. S stiki od konca tedna(večinoma iz administracije) bodo izpeljani ustrezni postopki," so zvečer sporočili iz ljubljanskega kliničnega centra. 

Da so do večera potrdili še dve okužbi z novim koronavirusom v Sloveniji, s tem se je število okuženih povzpelo na 25, je  v Odmeveih dejal minister za zdravje Aleš Šabeder. 

Kot je neuradno izvedela STA, je med drugim okužena tudi oseba iz vodstva UKC Ljubljana, ki nima stikov z bolniki. Gre za sekundarno okužbo, medtem ko gre pri zadnjem potrjenem primeru za uvoženo okužbo.

Največ primerov uvoženih, okuženih kar devet zdravstvenih delavcev

V Sloveniji smo sicer do 14. ure danes potrdili 23 primerov okužbe z novim koronavirusom, pristojni pa so opravili 1227 testiranj. Med 23 potrjenimi primeri je trenutno 14 uvoženih, torej so se okužili v tujini, največ v Italiji. Devet primerov pa je sekundarnih, ko gre za prenos okužbe v Sloveniji, a so okužbe povezane z znanimi primeri. Osem sekundarnih primerov je povezanih z zdravnikom iz Zdravstvenega doma Metlika, eden pa s prenosom okužbe pri osebi iz Ljubljane. "Devet okuženih je v ljubljanski regiji, trije na Štajerskem, eden v Istri in deset na Dolenjskem," je po seji sveta za nacionalno varnost dejala direktorica Nacionalnega inštituta za javno zdravje Nina Pirnat.

V karanteni približno 50 oseb

Osem sekundarnih primerov je povezanih z ZD Metlika, eden s prenosom okužbe pri osebi iz Ljubljane. Kar se regij tiče, devet okuženih iz ljubljanske regije, trije so na Štajerskem, en v slovenski Istri, na Dolenjskem je tretnutno deset okuženih oseb. "Po dosedanjih informacijah se osebe počutijo dobro, z blago klinično sliko. Hospitalizirane so v obeh kliničnih centrih in v Splošni bolnišnici Novo mesto," je dodala. Sicer je NIJZ predlagal karanteno za približno petdeset oseb, seveda se bo ta številka ves čas spreminjala. 

Prišel nenapovedan na novomeško urgenco

"Kar se zadnjih, torej najnovejših primerov tiče, je eden izmed teh osmih, ki je imel stik prvega, odšel na pregled v SB Novo mesto, na tamkajšnjo urgenco in to nenapovedano. Zaradi tega je bila takoj aktivirana epidemiološka služba, da se bodo poiskali, oziroma se že iščejo dodatni kontakti," je novinarjem pojasnila direktorica NIJZ.

"Takoj, ko smo ugotovili, da je gospod prišel na urgenco, smo sprejeli ukrepe. Z njim je bilo v stiku osem naših zaposlenih," je za 24 ur dejal direktor SB Novo mesto, Milivoj Piletič.

Splošna bolnišnica Novo mesto je v luči zadnjih ukrepov za omejitev okužbe z novim koronavirusom za naslednjih 14 dni odpovedala vse nenujne specialistične in druge posege za bolnike iz Bele krajine. Za primer večje okužbe je pripravila tudi prostore v nekdanjem internem oddelku, kjer je prostora za tri težje obolele in 20 drugih okuženih.

Po njenih besedah je trenutno hospitaliziranih vseh 23 okuženih, čeprav glede na število novih okuženih, oseb z blagimi prehladi, v prihodnje ne bodo več hospitalizirali, kar je v skladu z drugimi državami. 

Trenutno smo v prvi fazi

Po njenih besedah je Slovenija še vedno  v prvi fazi, fazi zadrževanja, ko se skuša ugotoviti izvor vseh okužb in se najde kontakte, da se ne bi širilo po skupnosti. V drugi fazi pa se virus širi po skupnosti, kar se bo po njenih besedah zagotovo zgodilo tudi v Sloveniji. Zato je potrebno preprečiti hitro širjenje in eden od ukrepov je preprečitev zbiranja in prireditev.

 

"Za vse, ki bodo sumili, da bi bili lahko okuženi s koronavirusom, velja kot osnovno pravilo, da po telefonu pokličejo izbranega osebnega zdravnika, zunaj njegova delovnega časa pa urgentno službo. Osebni zdravnik bo po pogovoru z bolnikom in posvetu z lokalnim epidemiologom ocenil, ali je sum upravičen ali ne. Če bo ocenil, da je sum upravičen, bo bolniku prek telefona sporočil, na katero od 16 točk za odvzem brisa naj gre."

Potrjen primer okužbe tudi v Vodicah

Občina Vodice je že pred tem sporočila, da imajo potrjen primer koronavirusa na njihovem območju - gre za osebo, ki je bolezen verjetno prinesel iz tujine, preko letališča v Benetkah.

Novi koronavirus Koronavirus Slovenija V Sloveniji trije novi primeri, skupaj jih je okuženih 19 Zdravnik Koronavirus Slovenija Zdravniki ogorčeni, navodila so morali poiskati v Združenem kraljestvu

"Ko smo presodili, da je trenutek pravi, smo ga sklicali. Seznanili se bomo z dosedanjim dogajanjem," je na nedeljski novinarski konferenci pojasnil Šarec. 

seja sveta za nacionalno varnost | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Koronavirus Koronavirus Svet Trije Hrvati s težjo obliko, na avstrijski meji zdravstvene ekipe Slovenske novice: V šolstvu se obeta kup novosti Slovenija Deset dijakov poslali v karanteno

Sestanek se je začel opoldne.

V UKC Maribor sprejeli dodatne ukrepe

Iz mariborskega kliničnega centra, kjer sta sta okužena dva zaposlena so danec svoje delavce pozvali, naj zaenkrat ne koristijo dopustov ali potujejo v tujino.

Med sprejetimi ukrepi je tudi prepoved organizacije in udeležbe na strokovnih srečanjih. "Osebe, ki so bile v tujini ali zdaj prihajajo z rizičnega območja, naj se odstranijo z delovnega mesta. Naj počakajo določeno obdobje doma in se šele potem vrnejo na delovno mesto," je pojasnil vodja centra za odnose z javnostmi in marketing UKC Maribor Janez Lencl.

Vse zdravstvene delavce v UKC Maribor so danes poslali na ponovno testiranje za koronavirus, rezultati tega najnovejšega testiranja naj bi bili znani čez nekaj dni. Po Lenclovih besedah so bili vsi dosedanji testi negativni. 

Sicer imajo v UKC Maribor trenutno tri okužene z novim koronavirusom, dva zaposlena, ki sta se okužila v Italiji, ter osebo, ki se je okužila v Avstriji. Njihovo stanje je po besedah Lencla stabilno in nimajo večjih zdravstvenih težav.

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 9
  • munja 19:48 09.marec 2020.

    Če se bodo zapirali vrtci in šole, kako bo poskrbljeno za otroke, ker nekateri starši nimajo nikogar, ki bi jih pazil, pa tudi dopusta ne na pretek?

  • Avatar vec
    vec 19:36 09.marec 2020.

    bil v KC danes, v hodniku ki je dejansko čakalnica ne pretirana gneča, en se malo odkašlja vsi gledajo vanj :) Srečal zdravnika ki ga osebno poznam in je prišel kot pacient, reževa par besed IZVEN tega prostora, nakar jo ...prikaži večo dr. pobriše k kafra.

  • munja 19:35 09.marec 2020.

    Kje se je pa ta okužila, doma?