Zdravje
10052 ogledov

Slovenski infektolog: Očitno je, da smo prehitro odprli meje

Policija koronavirus nadzor Profimedia
Novi primeri okužb s koronavirusom so po mnenju infektologa dr. Andreja Trampuža pokazatelj, kako hitro se virus širi in kako hitro je treba ukrepati, da širjenje zaustavimo.

Dr. Andrej Trampuž, slovenski infektolog, ki dela v Nemčiji, meni, da ne govorimo o drugem valu epidemije, ker je za to potreben večji porast števila obolelih. Drugi val je po njegovih besedah bolj verjeten v hladnejših mesecih, ko se ljudje več zadržujejo v zaprtih prostorih, je dejal za Slobodno Dalmacijo. 

Porast primerov novih okužb v Sloveniji in na Hrvaškem, ki smo mu priča v teh dneh, je znak, kako hitro se virus širi in kako hitro se je treba odzvati, da bi zaustavili širjenje. "Dokler ne najdemo zdravila proti temu virusu, bomo živeli z njim, ves čas bo prisoten. Novi primeri se pojavljajo na mikrolacijah in takrat se je treba čim hitreje odzvati in zaustaviti širjenje, saj bo, če se to ne zgodi, širjenje katastrofalno."

Spomnil je na dogajanje v Nemčiji, kjer so v enem od tamkajšnjih mesnopredelovalnih obratov zabeležili več sto okužb. Posledično je bila odrejena karantena za več tisoč ljudi. 

Aleš Hojs Širjenje covid-19 Slovenija Aleš Hojs: Več kot očitno je, da bo treba narediti premislek

Trampuž meni, da so bile meje prehitro odprte. "Notranje evropske meje bi morale ostati zaprte še tri do štiri tedne in takrat bi bila epidemiološka situacija v Evropi boljša," meni Trampuž. Novega zaprtja mej, kot smo mu bili priča v minulih mesecih, po njegovem mnenju ne bo. "Če v neki državi pride do velike rasti števila okuženih, bo treba državljane pozvati, da ostanejo doma, zapiranja meja pa ne sme biti. Ko se je prvič pojavil koronavirus, Evropa in svet nismo bili pripravljeni, nismo vedeli, kako se obnašati. Zdaj se veliko bolje znamo boriti proti temu nevarnemu sovražniku, zato ne sme priti do zapiranja meja," meni Trampuž. 

Pomembno je, da vse države, še posebej tiste, ki so turistične destinacije, transparentno poročajo o številu okuženih, saj morajo turisti vedeti, v kakšno okolje prihajajo. Nobena od držav ni brez virusa, je poudaril Trampuž. Držav brez virusa po njegovih besedah ni. Po njegovih besedah je Slovenija naredila napako, ko je razglasila, da je premagala virus. 

Bojana Beović Slovenija Beović: situacija je kritična, nujne so omejitve na mejah

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 14
  • Peter Žurej 08:54 21.junij 2020.

    Teorija virusov kot povzrčiteljev nalezljivih bolezni je padla na primeru ladje Princess Diamond. Od tu naprej pa je v igri velekapital, ki namerava s pomočjo doktrine šoka izvleči dobiček po celem svetu. Najbolj opazna je Gatesova fundacija, ki se ji ...prikaži več priključujejo še drugi.

  • enamum 13:07 20.junij 2020.

    kje ste spet njega našli

  • Avatar drecos
    drecos 08:16 20.junij 2020.

    ta laznivc, ne verjamem mu cisto nič

Sorodne novice