Zdravje
7575 ogledov

Svet za nacionalno varnost se je sestal, takšni so ukrepi

seja sveta za nacionalno varnost
1/12
Saša Despot
Svet za nacionalno varnost je sicer sprejel več ukrepov za omejitev širjenja bolezni.

Do 14. ure je v Sloveniji potrjenih 23 potrjenih primerov koronavirusa, opravljenih je bilo 1227 testov. "Nove okužbe, ki so danes bile ugotovljene so predvidljive in prihajajo iz istega kroga," je na tiskovni konferenci ob 15.30 povedal minister za zdravje Aleš Šabeder.

Sicer je svet za nacionalno varnost na današnji seji sprejel številne ukrepe za preprečevanje širjenja okužb, tako bodo uvedli merjenje temperature potnikov na brniškem letališču, ukrepi bodo sledili tudi na kopenski meji. Večje športne prireditve bodo potekale brez gledalcev, šole in vrtce pa bodo zapirali po potrebi.

Prekinitev preventivnih dejavnosti

"Do nadaljnega se prekine vse preventivne dejavnosti v ZD Metlika, ZD Novo mesto, ZD Črnomelj ter odloži vse nenujne specialistične preglede v Splošni bolnišnici Novo mesto," je napovedal minister za zdravje. "Obravnava se le akutno obolele in stanja, ki lahko pripeljejo do resnega poslabšanja zdravstvenega stanja."

"Na seji sveta smo govorili predvsem o ukrepanju posameznih resorjev, ministrstva so pripravila svoje načrte, ker širjenje virusa pomeni ne le zdravstveni problem, ampak tudi problem za gospodarstvo in druge segmente," pa je povedal predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec. "Pomembno je tudi to, da bomo v slabem tednu dni dobili novo vlado, kar pomeni, da je potrebno, da ministri, ki so v odhajanju in ministri, ki prihajajo začnejo sodelovati, da bo ta prehod čimbolj gladek, da bo vlada lahko takoj nadaljevala z ukrepanjem - potrebno je zagotoviti kontinuiteto."

Drugi sklep zadeva navodila o ravnanju, ki jih morajo izdati delodajalci, predvsem na območju Metlike, Novega mesta in Črnomlja.

klinični Koronavirus v SLO Zdravje Zvečer potrdili nova primera, okužena tudi oseba iz vodstva UKC

Svetujejo delo na domu

"Svetuje se opravljanje dela na domu v čim večji možni meri, odsvetuje se nenujna službena potovanja," je o sklepih še povedal Šabeder. 

Merjenje temperature na letališču

Na Letališču Jožeta Pučnika se uvede merjenje temperature, preučili pa bodo tudi možnost kontrole potnikov na kopenski meji.

"Smo v izjemno občutljivi fazi, ko poteka bitka s časom in predvidevanji. Jasno je, da širjenja virusa ni mogoče zaustaviti od danes na jutri - širil se bo, gre za vprašanje, ali smo ga sposobni omejiti do te mere, da nevarnost ne bo presegla kapacitet slovenskega zdravstvenega sistema.

Ko bo kriza za nami, se bomo v Evropi delili na tiste države, ki so bile sposobne omejiti širjenje virusa tako, da niso presegle kapacitet zdravstvenega sistema in tiste, ki tega niso bile sposobne in bodo plačale večjo ceno."
Janez Janša, bodoči predsednik vlade

Vse športne prireditve, vključno z Vitrancem in Planico bodo izvedene brez gledalcev. 

Sprostili bodo proračunske rezerve

Ministrstvo za finance bo sprostilo proračunske rezerve za nabavo osebne zaščitne opreme resorjem, ki jo bodo izvajali javno naročanje za obvladovanje trenutne situacije. "Slovenija se bo pridružila nabavi pol milijona kosov zaščitnih mask preko evropskega javnega naročila," je še napovedal Šabeder. 

Zdravnik Koronavirus Slovenija Zdravniki ogorčeni, navodila so morali poiskati v Združenem kraljestvu

seja sveta za nacionalno varnost | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Metlika Slovenija Metličane zaradi koronavirusa druži le še cerkev

Potniki bodo dobili SMS sporočila

Vsi potniki, ki bodo prečkali mejo Slovenije, bodo preko SMS sporočila obveščeni o preventivnih ukrepih, ki veljajo v Sloveniji glede koronavirusa, prav tako bodo dobili letake z navodili dobila gospodinjstva.

"Splošno zapiranje šol in vrtcev še ni potrebno," je še poudaril minister. "Zapiralo se jih bo po presoji, na podlagi okužb v določenem kraju."

Prepoved zbiranja nad sto oseb

Odredba o prepovedi zbiranja na javnih prostorih zaprtega tipa se spremeni in se meja iz 500 zniža na sto, uredba bo začela veljati z jutrijšnjim dnem.

Zobozdravnik Koronavirus Slovenija Pozor, pri zobozdravniku visoka možnost okužbe

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 4
  • Jambor 21:07 09.marec 2020.

    Ne razumem ene stvari. Ali vlada v odhajanju namerno, že v štartu, otežuje delo prihodnje? In to za ceno zdravja državljanov? Samo, da bo lahko za dve leti, ali pa še prej, lahko nekdo rekel, da je Janša kriv za ...prikaži več situacijo? Vedno bolj se mi zdi, da je prisoten ta scenarij.

  • munja 20:01 09.marec 2020.

    Kako bo pa poskrbljeno za otroke, če se bodo zapirali vrtci in šole, ker vsi starši nimajo varstva ali dopusta v nedogled?

  • Janez_53 18:08 09.marec 2020.

    A je kdo vsaj malce potolažil Čebašek Travnikovo, ki vsa nesrečna razlaga kako so ubogi zdravniki, ker jim nihče ne pove, kako naj ravnajo sami s sabo in zdravstvenim osebjem?

Sorodne novice