Zdravje
3347 ogledov

Ugotovitve raziskave: Covid-19 v Barceloni že marca 2019

Covid-19 Profimedia
Do ugotovitve so prišli po naključju.

V starih vzorcih odpadnih voda

Španski virologi so našli sledi novega koronavirusa v vzorcu odpadne vode, ki so ga odvzeli v Barceloni v marcu 2019. To je torej devet mesecev pred izbruhom covida-19 v Wuhanu, poroča Reuters. Če bodo ugotovitve raziskovalcev iz Univerze v Barceloni potrjene, bo to pomenilo, da je virus med populacijo krožil že dolgo pred prvim uradno zabeleženim primerom decembra na Kitajskem.

Do ugotovitve so raziskovalci sicer prišli po naključju, ko so testirali vzorce odpadnih voda od začetka aprila letos, da bi lažje identificirali nova žarišča, potem pa so se odločili, da bodo testirali tudi nekoliko starejše vzorce. "Prisotnost virusa je bila majhna, a je bil zagotovo tam," je zapisal vodja raziskave Albert Bosch

Prezgodaj za zaključke

Dr. Joan Ramon Villalbi iz španskega inštituta za javno zdravje pa je za Reuters dejal, da je vseeno prezgodaj za konkretne zaključke. "Potrebovali bomo več študij, vzorcev in podatkov, da lahko zares potrdimo to ugotovitev," je pojasnil.

Možno je namreč, da so testi lažni pozitivni zaradi podobnosti med covidom-19 in drugimi respiratornimi virusi. Španci so do zdaj zabeležili že skoraj 300 tisoč primerov obolelih s covidom-19 in več kot 28 tisoč smrti.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 1
  • Avatar ovca
    ovca 12:06 01.julij 2020.

    "Možno je namreč, da so testi lažni pozitivni zaradi podobnosti med covidom-19 in drugimi respiratornimi virusi." - citirano. Ali to pomeni, da je bilo večina smrti pripisano covid-u zaradi lažnih testov? :) res je po celem svetu okoli covid-a podobno ...prikaži več sprehanju v hudi megli...