Zdravje
840 ogledov

V UKC Ljubljana le še urgentne, nujne in zelo hitre obravnave

UKC Ljubljana Anže Petkovšek
Strokovni svet UKC Ljubljana je soglasno sprejel sklep o začasni zaustavitvi elektivne dejavnosti. S težavami se soočajo tudi v mariborskem kliničnem centru.

Strokovni svet je sklenil, da se za obdobje 14 dni začasno zaustavi elektivna dejavnost. Po preteku tega obdobja bo strokovni svet spet presojal o izvajanju elektivnega programa. "Še naprej se bodo izvajale urgentne, nujne in zelo hitre obravnave. Onkološke bolnike, nosečnice in porodnice še naprej obravnavamo brez omejitev. Na Pediatrični kliniki se dejavnost omeji po presoji stroke," so sporočili iz največje slovenske bolnišnice. 

Težave tudi v UKC Maribor

V tretjo fazo z današnjim dnem najverjetneje prehaja tudi UKC Maribor, kjer je trenutno hospitaliziranih 45 pacientov na akutnem oddelku in 14 na oddelku za intenzivno terapijo. Za bolnike s covidom-19 bodo poleg etaže v sklopu klinike za ginekologijo in infekcijske klinike imeli na voljo še dodatno etažo ginekološke klinike, kar pomeni, da bo na voljo 105 navadnih postelj in 24 postelj v intenzivni negi. "To pomeni enormen napor za celotno ustanovo. Prišlo je do velikega prerazporejanja kadra. Tako lahko postrežem s podatkom, da je samo za potrebe covid akutnih oddelkov prerazporejenih več kot 110 medicinskih sester, več kot 40 medicinskih sester je prerazporejenih v covid intenzivne enote in več deset zdravnikov je prerazporejeno na te enote," je povedal strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin.

Matjaž Vogrin, UKC Maribor | Avtor: Rebeka Gerlič, UKC Maribor Rebeka Gerlič, UKC Maribor

Največ težav pričakujejo pri obravnavi covid intenzivnih pacientov, saj so imeli že pred to krizo težave pri oskrbi intenzivnih pacientov. "Na voljo smo imeli konkretno 27 bolniških postelj za te paciente in prav nobene rezerve, kar se tiče kadra. Na oddelku za interno intenzivno medicino imamo samo štiri specialiste, za perioperativno intenzivno terapijo pa šest ali sedem specialistov, tako da je dežurno službo zagotavljala pomoč z oddelka za kardiologijo in anesteziološkega oddelka," je dejal Vogrin.

Odprtje dodatne intenzivne enote pomeni nižanje standardov pri obravnavi pacientov, saj je na ta mesta razporejen kader, ki ni usposbljen za ta delovna mesta. V bolnišnici nimajo nobene kadrovske rezerve, zato so morali zmanjšati operativne posege in druge storitve. V UKC Maribor tako izvajajo le še nujne posege in zdravijo onkološke bolnike.

Opozoril je na različne razmere po zdravstvenih ustanovah po državi. "Nekatere ustanove imajo nekoliko višjo rezervo. Poleg tega opazujemo, d av nekaterih bolnišnicah, pa tudi pri koncesionarjih še vedno poteka delo pri t. i. elektivnih pacientih. Smatramo, da je v tem primeru nujno potrebno odreagirati tudi s strani ministrstva in vse kadre razporediti v ustanove, kjer se borimo za življenja pacientov."

Trgovina Slovenija Kdo mora jutri zapreti vrata in kdo ne?

V Sloveniji je trenutno hospitaliziranih 394 bolnikov, od tega 67 v intenzivnih enotah. Zaradi porasta okužb se je vlada odločila za teden dni uvaja še dodatne ukrepe, med drugim zaprtje vrtcev ter omejitve na področju ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom.

Vesna Kerstin Petrič novo Slovenija Pomembne spremembe: Tako boste po novem uveljavljali nadomestilo za karanteno!

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 1
  • lulibuc 19:49 23.oktober 2020.

    https://www.youtube.com/watch?v=S3YQ32t8Cqw

Sorodne novice