Zdravje
15396 ogledov

Jereb: Na intenzivni negi imamo 24-letnika s covidom-19 brez pridruženih bolezni

Covid-19 Profimedia
"Želel bi ponovno poudariti, da nihče pred virusno okužbo SARS-CoV-2 ni varen, sploh če govorimo o necepljeni populaciji," opozarja prof. dr. Matjaž Jereb, vodja oddelka intenzivne terapije na Infekcijski kliniki UKC Ljubljana.

Stanje v UKC Ljubljana je odraz epidemioloških razmer v državi, pravi prof. dr. Matjaž Jereb, vodja oddelka intenzivne terapije na Infekcijski kliniki UKC Ljubljana. Epidemiološke razmere v državi se še slabšajo in tudi število covid bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično obravnavo, raste, tako na navadnih oddelkih kot na intenzivnih. "Konkretno imamo na navadnih oddelkih trenutno hospitaliziranih 50 bolnikov in na intenzivnem oddelku 18 bolnikov ter še dve porodnici v porodnišnici. Zaskrbljujoče je, da potrebujejo bolnišnično obravnavo vse mlajši posamezniki. Če izpostavim povprečno starost na intenzivnem oddelku, je ta danes 55 let. Ne vem, če se spomnite, v prvem valu je bila povprečna starost hospitaliziranih covid bolnikov na intenzivnem oddelku 68 let, v drugem valu 70 let, v tretjem valu 64 let. Želel bi ponovno poudariti, da nihče pred virusno okužbo SARS-CoV-2 ni varen, sploh če govorimo o necepljeni populaciji," je dejal Jereb.

Najmlajši bolnik, ki ga trenutno zdravijo na intenzivnem oddelku, je star 24 let, najmlajši bolnik, ki ga zdravijo na navadnem oddelku, pa je star 27 let. "Gre za mladostnike brez kakršnihkoli pridruženih kroničnih bolezni," je poudaril Jereb in pojasnil, da nista bila cepljena proti covidu-19.

šola covid-19 koronavirus epidemija Zdravje Nekaj dni po začetku šole toliko učencev v karanteni

Bolnišnično obravnavo potrebujejo večinoma necepljene osebe. Kot je dejal Jereb, cepljenje ne ščiti 100-odstotno pred okužbo, ščiti pa pred kritično obliko bolezni in pred smrtjo. "Če pogledam bolnike, ki jih imamo na intenzivnem oddelku, sta od 18 samo dva popolno cepljena, oba s sočasnimi kroničnimi boleznimi, eden od njiju  tudi s hudo imunsko pomanjkljivostjo – skratka gre za posameznike, od katerih tudi sicer ni pričakovati optimalnega odziva in ustrezne zaščite po cepljenju," je pojasnil.

Povprečno trajanje zdravljenja na navadnih oddelkih je trenutno manj kot 10 dni, na intenzivnih oddelkih pa je povprečni čas 14 dni, zato je tudi obrat teh bolnikov počasnejši kot pri tistih z blažjo obliko.

Covid-19 | Avtor: Profimedia Profimedia

"V nedogled ne bo šlo"

Na vprašanje, kakšno je stanje s kadrom, je pojasnil, da je opreme in postelj dovolj, kadra pa ne. "Želimo si, da ne bi šli do številk drugega vala, ko smo imeli samo na intenzivni v enem dnevi 69 hospitalizacij," je dejal. Trenutno imajo pripravljenih še dodatnih 50 navadnih in 25 intenzivnih postelj za bolnike s covidom-19. "Pripravljeni smo na povečanje, a še enkrat poudarja, v nedogled ne bo šlo brez pomembnega vpliva na ne-covid dejavnosti. Mi brez pomoči kadra ne moremo, zato drugače kot z zapiranjem elektivnih dejavnosti ne bo šlo," je pojasnil.

Želijo si čim krajšega četrtega vala, torej strm porast in nato strm upad okužb, saj "ne želimo, da bi se četrti val vlekel, kot se je drugi". "Kader je do neke mere utrujen, izčrpan, ob tem pa na neki način tudi jezen do posameznikov, ki bi lahko imeli določen vpliv na potek epidemije in bi se lahko cepili. Če bi bila precepljenost okoli 70 ali 80-odstotna – za kar je bila možnost, a je niso izkoristili – sem prepričan, da se danes ne bi ubadali s takimi številkami," je prepričan Jereb.

V nedeljo je bilo potrjenih 234 novih okužb, kar je približno 62 odstotkov več kot prejšnjo nedeljo. V bolnišnicah se trenutno zdravi 209 bolnikov s covidom-19, od tega 45 na intenzivnih oddelkih.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 30
  • Yanez 08:32 07.september 2021.

    Sedaj je že jasno, da bodo do pomladi zaradi visoke nalezljivosti delta virusa vsi necepljeni in nepreboleli prišli v stik z novim korona virusom. Ali bodo zato težje oboleli, celo umrli, ali imeli samo lažje simptome, pa ne zna napovedati ...prikaži več nihče, ker je virus zelo nepredvidljiv. Zato po bolnicah po svetu za covid-19 umirajo tudi mladi brez pridruženih bolezni, v top kondiciji. Anticepilcem v poduk: če želite preprečiti težjo obliko ali smrt, se cepite! Če boste samo čakali, si zelo škodite...

  • Yanez 08:26 07.september 2021.

    Anticepilcem ne pomaga drugo, kot udarec po denarnici. Čeprav ne verjamejo v virus, z obema rokama vzamejo dodatke (npr. na OŠ Prebold). Ne verjamejo uradnim številkam obolelih, ne verjamejo doktorjem znanosti, ne stroki. Verjamejo pa anonimnim fejsbuk avtorjem, ki skupaj ...prikaži več lepijo iz konteksta vzete podatke, ki niti približno ne držijo. Kam smo prišli? Pol folka je očitno opravilno nepismenega. Anticepilci se ne zavedajo, da bodo kmalu sami največje žrtve covida. Bog jim pomagaj, sami si ne znajo!

  • Avatar pantani
    pantani 07:32 07.september 2021.

    Jereb, kaj hitro se boš lahko znašel tudi ti na Urgenci!!!

Sorodne novice