Zdravje > Življenjski stil
1362 ogledov

Zaskrbljujoče: Odkrili za 19 odstotkov manj predrakavih sprememb visoke stopnje

Profimedia
"Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, da bo zbolela za rakom materničnega vratu, izjemno majhna," opozarjajo strokovnjaki.

Rak materničnega vratu (RMV) je med raki izjema, saj o njem vemo dovolj, da lahko preprečimo skoraj vsak nov primer tega raka. Zato je Svetovna zdravstvena organizacija maja 2018 pozvala k boju za eliminacijo RMV kot javnozdravstvenega problema. Ženske, ki redno hodijo na presejalne preglede, imajo namreč kar 70–90 % manjšo verjetnost, da bodo kadarkoli zbolele za tem rakom. Enako velja za ženske, ki so bile cepljene proti HPV (človeškim papilomavirusom) še pred prvo okužbo. "Če je ženska cepljena proti HPV in se redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, da bo zbolela za RMV, izjemno majhna," opozarjajo strokovnjaki. 

Posledice pandemije

Vendar je svoje doprinesla pandemija, odgovorni pri programu ZORA, ki je populacijski presejalni program za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb opozarjajo, da se je zaradi zaustavitve presajanja v spomladanskem valu epidemije prvič v 15 letih delovanja progama ZORA 3-letna pregledanost zmanjšala pod ciljno vrednost 70 odstotkov. Zaradi večjega obsega dela ginekologov čez poletje in dobrega odziva žensk je konec septembra 2020 pregledanost ponovno dosegla 70 %.

Zaradi okrnjenega delovanja programa ZORA so do konca septembra v letu 2020, v primerjavi s 3-letnim povprečjem, odkrili za 19 odstotkov manj predrakavih sprememb visoke stopnje pri ženskah, starih 30–39 let. "To je zelo zaskrbljujoče, saj se vrh raka materničnega vratu v nepresejani populaciji pojavlja med 40. in 49. letom starosti, če pri mlajših ženskah pravočasno ne odkrivamo in zdravimo predrakavih sprememb. V starostni skupini 30–39 let odkrijemo kar okrog tretjino predrakavih sprememb visoke stopnje," je opozorila vodja programa Urška Ivanuš. 

Nacionalni inštitut za javno zdravje ( NIJZ) ob Evropskem tednu za preprečevanje raka materničnega vratu navaja, da je Slovenija je ena izmed prvih evropskih držav na poti k eliminaciji tega raka.

Na Onkološkem inštututi, ki program ZORA izvaja, ob evropskem tednu pozivajo ženske, da tudi v času pandemije COVID-19 celostno skrbijo svoje zdravje, se redno udeležujejo presejalnih pregledov pri ginekologu in se odločijo za cepljenje otrok proti HPV. "Še posebej k rednim presejalnim pregledom ZORA pozivamo mlade ženske v starosti 30−39 let – kljub spremembam v vsakdanjem življenju, kot sta na primer delo, vrtec in šola od doma, naj ne pozabijo na lastno zdravje, saj je njihovo zdravje pomembno za njih in za vse, ki jih imajo rade." 

Da bi zagotovili polno delovanje programa ZORA prav v vseh predelih Slovenije in omogočili čim prejšnjo eliminacijo raka materničnega vratu v Sloveniji, pozivajo prebivalce, da pripomorejo po svojih najboljših močeh k zajezitvi širjenja novega koronavirusa in naj se cepijo proti COVID-19.

Najpogostejša spolno prenosljiva okužba 

Okužbe s humanimi papilomavirusi (HPV) so najpogostejše spolno prenosljive okužbe. Več kot polovica spolno aktivnih oseb se vsaj enkrat v življenju okuži s HPV. Kljub temu, da največkrat ne povzročajo težav, pa lahko okužbe z visokorizičnimi HPV povzročajo različne vrste rakov, opozarjajo na NIJZ. "Lahko jim pripišemo skoraj 100 % raka materničnega vratu, povzročajo pa lahko tudi raka zadnjika, druge rake spolovil ter raka ustnega dela žrela pri moških in pri ženskah. Okužbe s HPV povzročajo tudi genitalne bradavice, so zapisali. 

Poziv Zdravje Okužba je najpogostejša pri mladostnikih in mladih odraslih, starih od 15 do 25 let

O cepljenju za deklice

Ker je o raku materničnega vratu danes že veliko znanega, se ga da preprečiti,  najučinkovitejši način za preprečevanje okužb s HPV in bolezni, ki jih povzročajo, je cepljenje. V Sloveniji se od leta 2009/10 izvaja cepljenje deklic proti HPV kot priporočeno cepljenje ob sistematičnem pregledu v šestem razredu osnovne šole. V breme obveznega zdravstvenega zavarovanja se lahko cepijo tudi dekleta, ki so obiskovala 6. razred v šolskem letu 2009/10 ali kasneje in še niso bila cepljena (zamudnice).

O cepljenju za dečke

Maja 2019 je Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) pripravil predlog širitve Nacionalnega programa cepljenja s cepljenjem dečkov proti okužbam s HPV, ki je bil poslan Zdravstvenemu svetu. Ko bo Zdravstveni svet predlog uradno potrdil in bodo s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije zagotovljena finančna sredstva, bo tudi za dečke na voljo cepljenje proti HPV na stroške obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Cepljenje proti HPV Poziv Zdravje Cepilni dan: Ti virusi ogrožajo tudi moške in tega se premalo zavedamo

Za cepljenje proti HPV v Sloveniji uporabljamo 9-valentno cepivo, ki nudi zaščito pred okužbami s sedmimi visokorizičnimi genotipi HPV, ki povzročajo okrog 90 % raka materničnega vratu ter pred dvema nizkorizičnima genotipoma, ki povzročata do 90 % genitalnih bradavic. Cepivo je namenjeno tudi preprečevanju nekaterih drugih predrakavih in rakavih sprememb anogenitalnega področja, ki ga povzročajo visokorizični genotipi HPV, še navaja NIJZ. 

Po njihovem so cepiva proti HPVo varna in učinkovita, kar dokazujejo rezultati številnih raziskav ter podatki na podlagi cepljenja, ki poteka v številnih državah po svetu. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Avatar lolekbolek
    lolekbolek 12:53 18.januar 2021.

    Pa to je odlična novica, vlada JJ je z ukrepi zmanjšala število rakavih bolnikov, lahko bi se reklo najdla zdravilo, Bravo, še tako naprej. (tisti, ki ne razumete sarkazma se ustrelite v mali prst na nogi)