Avto
18143 ogledov

Ali na kolesu nositi spodnje hlače ali ne?

Kolo
Dilema pri veliko moških in še bolj pri ženskah.

"Ojla! Nosite spodnje hlačke pod kolesarskimi hlačami ali ne??? Kolikor sem slišala naj bi bili brez??" Tako sprašuje uporabnica foruma Med.Over.Net.

Čeprav je na svoje vprašanje dobila različne odgovore, bi velika večina, ki se s kolesarjenjem vsaj nekoliko bolj aktivno ukvarja (in takšni tudi nosijo kolesarske hlače), odgovoril odločen: Ne!

"Na vsak način se vozi brez perila," pravi tudi Primož Čerin, profesionalni kolesar, udeleženec na olimpijskih igrah leta 1984 in prvi Slovenec, ki je dve leti kasneje do cilja prevozil Tour de France.

Kolo kolesarjenje urgenca Zdravje Pridejo tudi zaradi raztrganin genitalij

"Za nošnjo perila pod dresom ni nobene potrebe," je odločen. "Novodobne kolesarske hlače imajo moderne mehke materiale, ki so zelo udobni do kolesarjeve kože. Hkrati so materiali protibakterijski, tako da ni nevarnosti za kakšna vnetja," pojasnjuje Čerin, še vedno zelo aktiven kolesar in hkrati podjetnik s področja prodaje koles, kolesarske opreme in t. i. fitinga.

Podloge pri kvalitetnih hlačah so danes iz poliuretanskje pene, ki je odlična za vpijanje vlage, hkrati pa zagotavlja potrebno zračnost. Podloga je prekrita z mehkim slojem, ki je običajno iz materialov, kot sta mikrofibra ali flis. Čerin še dodaja, da za še večje udobje poskrbijo posebni geli, ki se jih nanese na izpostavljena mesta pred kolesarjenjem. 

Menjalnik kolo Avto Kateri tip gorskega kolesa izbrati?

Proizvajalci tovrstne opreme veliko pozornosti namenjajo tudi ženskam, zato je perilo enako prilagojeno za udobno nošnjo. Nekateri proizvajalci so šli že dlje in uspešno nagovarjajo tudi nepremostljivo razliko med spoloma, ko je potrebno skočiti za grm - tako imajo ženske že na razpolago tudi kolesarske hlače z  naramnico, ki imajo zadrgo. Tako jim omogočajo hitro, higienično in dostojanstveno opravljanje male potrebe v naravi.

Bike festival, kolesarjenje, kolo, kolesarji | Avtor: Breda Krajnc Breda Krajnc

Kaj se zgodi, če kolesarite s perilom? 

Če pustimo vnemar estetski učinek, ki ni zanemarljiv, potem že pri nekoliko daljšemu kolesarjenju spodnje perilo začenja povzročati nelagodje. "Če nosimo perilo, to pomeni, da so nekje na njem tudi šivi. Ti med poganjanjem pedal pritiskajo na kožo in povzročajo neudobje, na daljši rok pa lahko tudi odrgnine," razlaga Čerin.

Kolo Avto Kako se lotiti nakupa cestnega kolesa

Prav tako material spodnjih hlač ne more zagotavljati enake zračnosti in odvajanja vlage kot pa namenske kolesarske hlače, kar postane še posebej očitno pri kolesarjanju, ki traja dve uri in več.

Kako izbrati prave kolesarske hlače?

Izbire je veliko, med njimi so tudi podložene hlače za tiste, ki jim "dresi" niso pri srcu. Udobje mora biti na prvem mestu! To pomeni dovoljšno debelino na med kolesarejenjem izpostavljenih mestih, narejene pa morajo biti tako, da podpirajo zgornji del stegenskih mišic. Dolgoprogaši prisegajo na kolesarske hlače z naramnicami. Zelo koristno je, da imajo hlače tudi kakšen majhen žep, v katerem lahko izgineta telefon in brezstična kartica. 

 

andrej.leban@zurnal24.si

Komentarjev 6
  • VonLiegenStuhl 22:14 13.maj 2019.

    Jaz se najraje vozim nag.

  • kapibara 15:50 13.maj 2019.

    Z veseljem, ko vozim za kolesarko, gledam in iščem rob hlačk.. :-)

  • Ejsi_Disi 11:21 13.maj 2019.

    No, pregonim precej pa nimam problemov vozit s spodnjicami. Na enduro kolesu celo brez podloženih hlač.

Sorodne novice