Avto > Avto nasveti
2636 ogledov

Čez noč nikar ne pozabite teh stvari v avtomobilu

Mraz stekla zima strganje led zmrznjena Profimedia
Seznam stvari, ki jih v mrzlih dneh ni priporočljivo hraniti v avtomobilu je pester.

Tako kot sonce in vročina poleti, lahko tudi hladno vreme pozimi poškodujeta marsikateri predmet, če ga pustite v avtu pri "globokem minusu" ozračja. Dovolj je lahko že ena zelo hladna noč.

Avstrijska avtocesta drastični ukrepi Avto V pripravi nov zakon: Zaradi prehitre vožnje bodo zasegli in prodali vozilo!

Mobilne naprave

Proizvajalci mobilnih telefonov v navodilih svetujejo, da svojih naprav ne hranite pri temperaturah pod 0 stopinj Celzija. Razlog: učinkovitost litij-ionskih baterij, ki napajajo mobilne telefone, drastično pade, ko jih pustimo na mrazu.

Vivo X80 Pro telefon | Avtor: D. J. D. J.

Očala

Očal ne hranite v avtu, saj lahko vročina in mraz vplivata na okvirje stekel, močan mraz pa lahko povzroči tudi pokanje, odvisno od materiala.

Guma, pnevmatika, zima Zelo mrzlo bo Avto Prva napaka, ki jo vozniki naredijo, ko sedejo v hladen avto

Aerosolne pločevinke

Aerosolne pločevinke, to so tiste, ki vsebujejo deodorant ali barvo v razpršilu, ne hranite v izjemno hladnih pogojih. Izpostavljenost nizkim temperaturam lahko destabilizira pločevinke pod tlakom. Zaradi mraza lahko počijo ali celo eksplodirajo.

Pijače

Po obisku trgovine ne pozabite iz avta odnesti vode, soka ali ustekleničenega piva.

Jajca

Tudi jajc ne izpostavljajte ekstremnemu mrazu, saj lahko v lupini zmrznejo in nato počijo. Če se to zgodi, jih zavrzite, ne bodo več uporabna.

jajca številk | Avtor: Profimedias Profimedias

Zaledenela stekla Avto Zaledenela stekla: "Ne morem verjeti, da tega trika nisem poznala že prej"

Glasbila

Mraz, še posebej ekstremen, lahko negativno vpliva na glasbila. Po poročanju ameriške The Real School of Music lahko v najslabšem primeru nekateri inštrumenti, zlasti leseni, počijo.

Konzervirana hrana in pijače

Konzervirano blago lahko zamrzne tako kot konzervirani sokovi in pivo. Po navedbah USDA (Ameriško ministrstvo za kmetijstvo) je mogoče "zamrznjene pločevinke varno odtajati v hladilniku in nato uporabiti. Če je hrana v pločevinkah še vedno zamrznjena, pustite nedotaknjeno pločevinko odmrznjeno v hladilniku, preden jo odprete. Če se izdelek ne odmrzne ali ima čuden vonj, ga takoj zavrzite.

Zdravila

Zdravila učinkujejo zgolj, če so pravilno shranjena. Nizke temperature pa lahko slabo vplivajo na nekatera zdravila. Če obiščete lekarno v zimskih mesecih, ne puščajte zdravil v avtu, če se ne odpravite takoj domov – obvezno jih vzemite s seboj.

Zdravila | Avtor: Profimedias Profimedias

Posoda za gorivo

Na splošno pogosta vožnja po "rezervi" ni najboljša za vozilo. Ob mrzlih nočeh je to še bolj izrazito. Da preprečite zmrzovanje cevi za gorivo, naj bo posoda za gorivo v avtomobilu pozimi vedno napolnjena več kot do polovice.

Mraz Vozniki, pozor! Avto Vozniki, pozor! Kako pravilno ogreti motor v mrzlem jutru?

Elektronika

Predmetov, kot so prenosni računalniki in mobilne tablice, že tako ni pametno puščati v vozilu, ne ustrezajo pa jim niti ekstremne temperature. Mraz lahko vpliva na življenjsko dobo baterije naprave in celo poškoduje procesorje.

Inzulin

Kot pri mnogih drugih zdravilih lahko nizke temperature povzročijo izgubo učinkovitosti inzulina. Inzulin imejte v nahrbtniku ali torbici, ne v avtu.

Ključi

Nikoli ne puščajte ključev v avtu. Uprite se skušnjavi, da bi v mrzlih zimskih jutrih zagnali motor in ogrevali vozilo na mestu, vmes pa otroka odpeljali v vrtec, na primer. Avtomobil v takem primeru postane lahka tarča tatov, tudi pred domačo hišo. Poleg tega je v nekaterih državah prepovedano delovanje motorja, ko avto miruje.

Komentarjev 1