Avto
150281 ogledov

Prva napaka, ki jo vozniki naredijo, ko sedejo v hladen avto

Guma, pnevmatika, zima Profimedia
Ta teden bo stisnil mraz. Tudi več kot 10 stopinj pod lediščem nam obetajo vremenoslovci. Strokovnjaki opozarjajo na pogosto napako pri voznikih, ki so v mrzlih dneh oblečeni v debela in ohlapna oblačila. S tem preprečujejo varnostnemu pasu, da bo učinkovito opravili svoje delo.

Obleka je tista, ki v zimskih časih zaradi mraza predstavlja težave med vožnjo. Ko smo zunaj na mrazu, je bunda dobrodošla, ko sedemo v avto, pa ne. Če boste v avtomobilu prevozili več kot le nekaj kilometrov, vanj ne sedajte v bundah. Že po nekaj minutah vam bo postalo prevroče. To velja tudi za otroke.

Klimatska naprava Zimska dejstva Avto Zimska dejstva: Sušenje šip le z gretjem

Hitro se lahko znajdemo v težavah

V Javni agenciji za varnost v prometu (AVP) zato svetujejo, da plašče in budno pred vožnjo odstranite, saj se mora varnosti pas prilegati telesu in lahko le tako učinkovito opravi svojo funkcijo. Dodajajo, da bo vožnja le na ta način lahkotna in učinkovita, predvsem ko je treba zavijati ali izvajati manevre. Posebej nevarna je kapuca, ki zmanjša vidni kot in omejuje sluh voznika. Vsa čutila so za voznika zelo pomembna. Z vidom pridobivamo več kot 90 odstotkov vseh informacij. Če ne bomo pravilno oblečeni, se zna zgoditi, da se sploh ne bomo zavedali neke nevarnosti ali sporočila drugega udeleženca v prometu. Zaradi tega smo lahko v težavah, še dodajajo na AVP.

Zimska vožnja voznica zima | Avtor: Profimedia Profimedia

VW ID.4 GTX 10 stvari Avto Kaj mora v mrazu storiti vsak lastnik elektrificiranega avtomobila?

Nevarne so tudi volnene rokavice, ki hitro zdrsnejo z volana; še posebej neprimerne za vožnjo so rokavice na dva prsta. Vsak, ki uporablja rokavice, mora že pred vožnjo spoznati, ali mu ob držanju in vihtenju volan drsi iz rok – ali lahko normalno upravlja volan. Če niso dobre, jih je treba sneti ali uporabiti druge, primerne (zaradi oprijema so priporočljive usnjene). Rokavice na dva prsta ne omogočajo obvladovanja z obvolanskimi ročicami in stikali na multifunkcijskih volanih, ki jih mora voznik znati uporabljati med vožnjo.

Osvežitvena vožnja starostnikov Avto Več sto starejših voznikov to zimo na Osvežitveno vožnjo

Vožnja v bundi | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Pri 25 stopinjah postanemo zaspani

Avtomobil najhitreje ogrejete tako, da nastavite temperaturo na maksimum, stopnjo ventilatorja pa na minimumu ohranite tako dolgo, da iz šob začne pihati topel zrak. Bodite pozorni, da pravočasno zmanjšate temperaturo v avtomobilu. Idealna temperatura v avtomobilu je po priporočilu zdravnikov 20 ali 21 stopinj Celzija. Pri temperaturah nad 25 stopinj Celzija človeško telo postane "zaspano", pod 19 stopinjami pa začne koža hitreje izgubljati temperaturo, kar slabša prekrvavitev. Tudi takrat je odzivnost slaba, opozarjajo pri nemškem avtomobilističnem združenju ADAC.

Avstrijska avtocesta drastični ukrepi Avto V pripravi nov zakon: Zaradi prehitre vožnje bodo zasegli in prodali vozilo!

Če si lahko privoščite, namenite okoli tisoč evrov v vgradne grelce. Notranjost avtomobila lahko tako v zimskih dneh pred vožnjo ogrejete kar na daljavo.

 

Komentarjev 10
  • alenka35 19:55 12.december 2022.

    Bog se usmili tega pisca ,kdo pa bo slekel bundo če je sedež v avtu ohlajen na minus 10 ali minus 15 , zrak se že ogreje ,samo sedeži precej pozneje, da dobiš vnetje križa ali še kaj hujšega,pisec še ...prikaži veče ni sedel v mrzel avto in taki modeli pišejo članke...

  • Boris 19:45 12.december 2022.

    To je tipičen primer teoretikov. SEVEDA je pas narejen za prileganje. SEVEDA pa bo le redko kdo slekel bundo pri -15 ali -20. A, seveda, garaža je lahko druga zgodba.

  • Kmodri 17:55 12.december 2022.

    Da fašeš bronhitis ali celo pljučnico. Pripenjanje s pasom bi morala biti osebna odločit, čeprav še vedno pripnejo!