Avto > Avto nasveti
17705 ogledov

Kje lahko v Ljubljani še vedno parkiramo poceni ali zastonj?

Zemljevid Ljubljane
1/12
Google
Parkiranje v velikih prestolnicah je vedno povezano s precejšnjimi stroški, a se v vsakem mestu najde način za parkiranje po bolj sprejemljivi ceni. Ljubljana je v primerjavi z drugimi glavnimi mesti lahko prav poceni izbira.

Morda je za kakšno nezadovoljstvo kriv še precej svež spomin na stare čase, ko smo z avtomobilom lahko zapeljali povsem v center mesta, kazen za napačno parkiranje pa so policisti napisali le v izjemnih primerih. A časi se spreminjajo, avtomobilov je vedno več, prostora zanje pa enako ali celo manj. Zato so bile spremembe prometnih režimov in vzpostavljanje reda pri parkiranju nujni ukrepi.

Več kot 2000 novih parkirišč

V intervjuju s podžupanom Ljubljane dr. Janezom Koželjem za Žurnal24, je sogovornik povedal, da se število parkirišč v Ljubljani povečuje, saj je politika zviševanja cen javnih parkirišč spodbudila nastanek zasebnih. Koželj je poudaril: "To je v nasprotju s prometno politiko. To moramo zaustaviti. Mi želimo, da parkirajo na P+R parkiriščih in uporabljajo mestni javni prevoz, bodisi avtobus bodisi BicikeLJ. Parkirna politika temelji na osnovi bližje centru, večja cena. Zdaj smo pa mi v neposrednem in širšem zaledju dobili ogrlico poceni parkirnih mest, na primer okoli kliničnega centra, znotraj območja ali na robu obroča. Nastajajo tudi v centru Šiške, blizu mesta, kjer je ta priložnost. To moramo ustaviti."

parkirišče | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Parkomati so za Ljubljančane ugodna rešitev

Kar zadeva kratkoročno parkiranje od ene do desetih ur, je znotraj ljubljanske obvoznice med najbolj ugodnimi alternativami parkiranje na javnih parkiriščih s parkomati. V strogem centru je treba za uro parkiranja odšteti 70 centov, malce izven stane ura 50 centov, še bolj v bližini obvoznice pa le 40 centov. Pri tem velja omeniti, da je parkiranje v prvi coni (strogi center) plačljivo od 8. do 19. ure, v drugi in tretji pa od 8. do 17. ure. Ob sobotah je parkiranje brezplačno od 13. ure dalje, ob nedeljah pa cel dan. Iz tega lahko potegnemo zaključek, da je za hiter opravek v mestu treba za parkiranje odšteti manj kot evro, večerni izlet z avtomobilom v mesto pa je lahko povsem brezplačen.

Ko parkirnih mest ob cesti zmanjka

Jasno je, da zgoraj opisanih parkirnih mest na najbolj obleganih točkah kaj hitro zmanjka, zato se je treba obrniti k zasebnim ponudnikom parkirišč. Tam so cene večinoma precej bolj zasoljene, na primer v Kapitlju, kjer je treba za dve uri parkiranja odšteti kar 4,3 evra. Pa tudi sicer na tovrstnih parkiriščih v centru ne boste parkirali za manj kot 1,2 evra na uro. Le malenkost dlje, na parkirišču v Tivoliju pa se nahaja cenejša alternativa, ki je odličen kompromis med oddaljenostjo od centra in ceno. Tam je za prvi dve uri treba plačati le 60 centov, za vsako nadaljnjo uro pa prav toliko.

parkirišče | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Parkiraj in se odpelji

Če odštejemo našo navado, da se najraje parkiramo na prag stavbe v katero želimo priti, je za veliko tistih, ki z avtomobilom prihajajo izven prestolnice, odlična izbira eno od parkirišč P+R. Gre za parkirišča na obrobju mesta (nahajajo se v bližini mestnih vpadnic). Tam je za celodnevno parkiranje in dve vožnji z mestnim avtobusom treba odšteti le 1,2 evra.

Zastonj le v redkih primerih in za pogumne

Čeprav občina Ljubljana skrbi, da bi z zaračunavanjem parkiranja vplivala na zmanjšanje količine vozil, se zastonj parkirišča še vedno najdejo. Gre predvsem za zasebna parkirišča pred nakupovalnimi centri in druga, na primer na ljubljanskih Žalah.

Na tako velikih površinah je namreč težko ugotoviti, kam gre tisti, ki je ravnokar parkiral avtomobil. Kar nekaj iznajdljivcev pa se poslužuje še malce bolj nekorektne prakse parkiranja pred stanovanjskimi bloki. Znan primer v bližini ljubljanskega centra so Trnovski bloki, kjer je zaradi velikega števila stanovalcev precej lahko skriti vozilo, ki ni 'domače'. Seveda v teh primerih vedno obstaja možnost odkritja in soočenja ob vrnitvi k vozilu.

Komentarjev 2
  • MK 11:58 03.julij 2017.

    Vojska parkira pred Hoferji.

  • kapibara 07:27 03.julij 2017.

    Dobra izbira je tudi P+RAli pa mestno kolo !!