Avto
25 ogledov

Avtoceste za kolesarje

Kolesarska avtocesta Treehugger
Na Danskem se vsak dan v službo s kolesom pripelje pol milijona ljudi. Z izgradnjo nove köbenhavnske prometnice, namenjene kolesarjem, nameravajo ljudi še dodatno spodbuditi, da se v službo pripeljejo s kolesi.

Danska je v "avtocesto" za kolesarje, ki se na delo vozijo v prestolnico, vložila 47 milijonov evrov.

Po pisanju The New York Timesa je 18 kilometrov prometnice opremljeno s postajami za polnjenje zraka v pnevmatikah, počivališči z drogovi, za katere se lahko utrujeni kolesarji primejo. Poskrbeli so za okrepčevalnice s hrano in pijačo, po prihodu v mesto so križišča narejena tako, da imajo kolesarji prednost pred drugimi vozili, mislili so celo za "zeleni val", niz zelenih luči na semaforju, ki jih kolesarji ujamejo, če vozijo s hitrostjo 20 kilometrov na uro.

Na spletni strani Treehugger pišejo, da so ceste široke in varne za prehitevanje, predvsem pa čiste in brez nevarnih predmetov. Pozimi se kolesarjem ne bo treba bati niti ledu, saj ga na cesti ne bo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.