Avto
28 ogledov

Chevrolet napoveduje nove modele

Chevrolet
1/18
Chevrolet
Proizvajalec avtomobilov Chevrolet letos praznuje sto let od predstavitve svojega prvega avtomobila. Letos je proizvajalec na trg lansiral kar sedem novosti, med zadnjimi, ki kmalu prihajajo v Slovenijo, tudi športni model camaro, električno vozilo s podaljšanim dosegom volt in dizelsko različico avea.

Louis Chevrolet in William C. Durant sta soustanovila Chevrolet Motor Company 3. novembra 1911, tako da 3. novembra 2011 Chevrolet praznuje svoj stoti rojstni dan.

Louis Chevrolet, izkušen avtomobilski dirkač in nadvse spoštovan inženir samouk, se je rodil 25. decembra 1878 v Švici in se je kot otrok z družino preselil v Francijo. Že leta 1905 je bil deležen pozornosti kot neustrašen voznik brutalno primitivnih dirkalnikov tistega časa. Leta 1909 je postal član slavnega dirkalnega moštva Buick Williama C. Duranta. Louis Chevrolet je leta 1910 sodeloval z oblikovalcem v najetem podstrešnem prostoru v Detroitu in začel načrtovati prototip avtomobila, ki bi nosil njegovo ime. Chevrolet si najbrž niti v sanjah ni mogel predstavljati, kakšno stoletje je pred njegovo znamko avtomobilov.

V stotih letih in po združitvi s korporacijo GM leta 1918 so se namreč rodili številni kultni in za nekatere večni modeli, kot sta corvette in camaro, ki živita še danes. Chevrolet slovi po svojih globalnih modelih, zato ni čudno, da je trenutno četrti največji svetovni proizvajalec avtomobilov, njihov cilj v Evropi pa je letno prodati milijon vozil in biti na stari celini najuspešnejši neevropski proizvajalec.

Strategijo so začeli uresničevati z modelom cruze, ki so ga dobro sprejeli tudi slovenski kupci, nadaljevali pa z modeli spark in orlando, vsi pa se lahko pohvalijo z ugodno ceno in dobrimi rezultati na testih varnosti EuroNCAP.

Med zadnjimi je na ceste tudi pri nas zapeljala petvratna, hatchbach različica cruza, aveo pa je dobil dizelski agregat, ki ga je pri nas mogoče dobiti za najmanj 12 tisoč evrov. Konec leta se bo za ceno 54 tisočakov chevroletovi floti tudi pri nas v kupejevski in kabriolet različici pridružil še športni camaro z 6,2-litrskim V8 agregatom, prihodnje leto pa še volt, vozilo, ki deluje izključno na elektriko, a mu podaljšan doseg do 550 kilometrov omogoča 1,4-litrski bencinski motor.

Pri Chevroletu pa s tem še niso zaključili svoje zgodbe. Sedmim letošnjim modelom bo prihodnje leto sledila kopica novosti – od bolj prestižnega malibuja do pick-upa colorado, obljubljajo pa tudi prihod karavanskega cruza in še drugih modelov, ki pa so za zdaj še skrivnost.

Prerez zgodovinskih fotografij chevroletovih modelov zadnjega stoletja si poglejte v fotogaleriji zgoraj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.