Avto
5180 ogledov

Čim prej se prijavite za novo cestninjenje

slovenija 17.04.13, ABC, cestninska postaja Log, Log, cestnina, daljinsko placev Anže Petkovšek
V izogib čakalnim vrstam in globam Dars svetuje, da se registracija opravi čim prej.

Elektronsko cestninjenje za težke tovornjake v prostem prometnem toku bo uvedeno s 1. aprilom 2018. Do takrat se morajo uporabniki registrirati in pridobiti posebno napravo, ki bo obračunavala cestnino. Uporabnik bo moral v sistemu cestninjenja najprej registrirati svoje podjetje in vozilo ter pridobiti OBU-napravo (poimenovano DarsGo). 

Dars je za registracijo uporabnikov vzpostavil sedem uporabniških točk, DarsGo servisov. Nagajajo se na Griču ob zahodni ljubljanski obvoznici, na Počivališču Maribor v smeri Ljubljane, na Počivališču Lopata v smeri Maribora, na Počivališču Grabonoš v smeri Ljubljana ter na mejnih prehodih Obrežje, Gruškovje in Fernetiči pri vstopu v državo.

Vinjeta Slovenija Zaplet s prodajo vinjet v Mercatorju

Izognite se globam

"Avtoprevozniška podjetja ob tem pozivamo, naj se čim prej registrirajo v sistem in pridobijo naprave DarsGo ter se tako izognejo morebitnim čakalnim vrstam ob prehodu na novi sistem cestninjenja ter visokim globam, če bodo na avtoceste in hitre ceste zapeljali brez naprave DarsGo," so zapisali na Darsu.

Uporabniki morajo za registracijo vozila v sistem in pridobitev naprave predložiti prometno dovoljenje in dokazilo o emisijskem razredu EURO, za vozila, registrirana v Sloveniji, pa le prometno dovoljenje. Administrativni stroški za registracijo vsakega vozila in personalizacijo naprave DarsGo znašajo 10 evrov z DDV.

Cestninska postaja | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Pomembni bodo kilometri in onesnaževanje

Novi sistem se uvaja zaradi večje pretočnosti prometa in bolj poštenega zaračunavanja cestnine. Naprava bo s pomočjo mikrovalovne tehnologije komunicirala s 127 cestninskimi portali na avtocestnem omrežju, kar bo podlaga za obračun cestnine za posamezen cestninski odsek. Uporabniki bodo cestnino tako plačevali po dejansko prevoženi razdalji in glede na onesnaženje zraka, ki ga povzroči njihovo vozilo.

Med razlogi za uvedbo sistema je tudi tehnološka zastarelost cestninjenja s pomočjo zapornic in Darsovih elektronskih medijev (ABC-tablice in Dars-kartice). Ključnih komponent tega sistema od leta 2011 ne izdelujejo več, zato tudi vzdrževanje ni več mogoče.

protest, podizvajalci, primorska avtocesta Avto Na teh odsekih boste v gneči lahko vozili po odstavnem pasu

Kaj pa osebna vozila?

Slovenija bo prva država v Evropi, ki bo iz delujočega sistema cestninjenja na cestninskih postajah z zapornicami prešla v popolnoma prosti tok brez zapornic. Za voznike osebnih vozil in druga vozila, katerih največja dovoljenja masa ne presega 3,5 tone, bo tudi po 1. aprilu 2018 veljal obstoječi vinjetni sistem.

Po uvedbi sistema DarsGo bodo cestninske postaje odstranili, in sicer najprej tiste, ki predstavljajo največjo motnjo v prometu. Širše območje sedanjih cestninskih postaj bodo rekonstruirali, na teh lokacijah pa bo Dars vzpostavil točke nadzora, kjer bodo poleg cestninskih nadzornikov prisotni še policisti, prometni inšpektorji in cariniki. Prve cestninske postaje bodo po načrtih začeli odstranjevati spomladi po uvedbi novega elektronskega cestninjenja.

Vinjeta 2008 Pri nas Avto Že 2019 velika sprememba pri vinjetah?

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.