Avto
1134 ogledov

Nove vinjete že naprodaj

Vinjeta Dars
Na prodajnih mestih so od danes naprej na voljo vinjete za leto 2018.

Vinjete za leto 2018 so kovinsko modre barve. Naprodaj je devet različnih vrst, in sicer letne, mesečne in tedenske vinjete za cestninski razred 2A (osebna vozila) in 2B (kombinirana vozila) ter letne, polletne in tedenske vinjete za prvi cestninski razred (motorna kolesa). 

Prodaja vinjet z letnico 2017 je bila v prvih desetih mesecih letos boljša od lanske v enakem obdobju pri vseh vrstah vinjet, z izjemo pri tedenskih za motorna kolesa. Letnih vinjet za osebna vozila je bilo prodanih 815.962, kar je pet odstotkov več kot v primerljivem obdobju preteklega leta. 

Vinjeta Opozorilo strokovnjaka Avto Ne lepite vinjete na sredino stekla

Zaznali 49.599 kršiteljev

V prvih desetih mesecih letošnjega leta so cestninski nadzorniki izdali 49.599 plačilnih nalogov zaradi neuporabe ali nepravilne uporabe vinjet, kar je v povprečju nekaj več kot 1000 vsak teden. Število tovrstnih prekrškov se je tudi lani gibalo v tem povprečju. 

Višina predpisane globe je od 300 do 800 evrov, pri čemer cestninski nadzorniki na mestu prekrška v skladu z zakonom izdajo - če je globa v razponu - najnižjo, torej 300 evrov. 

Dars uporabnikom avtocest svetuje, da kupijo vinjeto na pooblaščenem prodajnem mestu po uradni ceni. Pomembno je, da račun ter spodnji del vinjete shranijo. 

vinjeta | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Previdno pri nameščanju

Pred namestitvijo vinjete je smiselno natančno prebrati navodila za lepljenje, ki so na njeni hrbtni strani. " Pri nameščanju vinjete se ne sme uporabljati dodatnih ali posebnih folij, priseskov, lepilnih trakov in podobnega. V primeru njihove uporabe vinjeta ni več dokaz o pravilno plačani cestnini, kar pomeni, da je neveljavna, uporabnik avtoceste pa je v prekršku. Vinjeta je veljavna zgolj takrat, ko je pred uporabo cestninske ceste pravilno nameščena na vozilu," opozarja Dars. Če pred namestitvijo vinjeto poškodujete, jo nalepite nazaj na folijo in zamenjajte na prodajnem mestu – v tem primeru se napis neveljavno še ni pokazal. Neveljavnih vinjet ni mogoče zamenjati.

Menjava vinjete Kaj narediti? Avto Kaj narediti, če med nameščanjem strgamo vinjeto?

Po pomoč v primernu napačno nalepljene ali poškodovane vinjete se lahko posamezniki obrnejo na Cestninski uporabniški center (080 15 03 ali +386 1 518 83 64). Na Darsu še opozarjajo, da je takšne reklamacije možno izvesti v tridesetih dneh od nakupa vinjete.

Avstrija avtocesta vinjeta Avto Pomembna finta pri novi avstrijski vinjeti Vinjeta 2008 Pri nas Avto Že 2019 velika sprememba pri vinjetah? vinjeta KONEC ZA VINJETE Avto Vinjete za osebna vozila le še do konca leta 2027

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice