Avto
38511 ogledov

Država za 20 odstotkov podražila ključni del motornih vozil

Registrska tablica Anže Petkovšek
Aktualna vlada je že drugič v svojem mandatu posegla v pravilnik s cenami za dokumente za vozila. Pred kratkim je bil zaključen precej dražji razpis z enim ponudnikom.

Tik pred koncem leta je vlada sprejela nov "Pravilnik o spremembi Pravilnika o določitvi cen tiskovin, obrazcev, tablic in določenih storitev v postopkih s področja varnosti cestnega prometa." Natančneje, sprejela je novo prilogo, v kateri so navedene cene. Te že veljajo.

Kot je razvidno, se tokrat spreminjajo - zvišujejo - izključno cene za registrske tablice. Standardna tablica za motorna vozila (dimenzija 340 x 220 mm) se je podražila za več kot 20 odstotkov. Do sedaj je posamezna tablica stala 10,68 evra, po novem pa 12,93 evrov. Lastnik bo za registracijo vozila za dve tablici plačal 4,5 evra več, za tri tablice pa 6,75 evra več. 

Primerljivo dražje so tudi preskusne tablice in tablice za motorna vozila. 

V Sloveniji je bilo konec leta 2021 skoraj 1.653.000 registriranih cestnih vozil, od tega okoli 1.189.000 osebnih avtomobilov.

Vir: Statističi urad

Ministrstvo za infrastrukturo pod ministrom Bojanom Kumrom je pred meseci sklenilo novo večletno pogodbo za dobavo registrskih tablic za motorna vozila. Tako kot v prejšnjem petletnem obdobju bo tablice še naprej izdelovalo podjetje KIG. Pogodbena vrednost je nekaj manj kot 25 milijonov evrov brez DDV.

Omenjena družba je bila edini ponudnik na razpisu, ponujena cena pa je bila ob nekoliko spremenjenih razpisnih pogojih za tretjino višja v primerjavi s prejšnjim razpisom leta 2017. Slovenske tablice za motorna vozila bodo še naprej izključno iz pločevine z vtisnjenimi oznakami.

Registrska tablica Naslednjih 5 let Avto Ministrstvo pojasnilo, zakaj bodo nove tablice takšne Registrska tablica Odgovor Avto V katerem primeru boste dobili "ta ozko" tablico?

dezurni@zurnal24.si
 

Komentarjev 6
  • Avatar omega_v6
    omega_v6 17:10 03.januar 2023.

    Hvala vsem,ki ste pomagali izvoliti to vlsado,ki nima drugega znanja kot krasti denar iz žepov poštenega naroda!! Res se ta vlada spopada z krizo kakšni davki vse nas še čakajo?? Vlada bo naredila vse,da Metelkovci in inštituti razkošno živijo!! Si ...prikaži veči res Slovenski narod ne zasluži nekaj boljšega kod te lažnjivce na čelu države??

  • robi2107 10:53 03.januar 2023.

    Še dobro, da imamo take tehnične experte na z24. Jaz sem namreč vedno mislil da je ključni del motornega vozila... motor. Pa še par nebistvenih malenkosti, kot so kolesa, krmilo, ogrodje... Zdaj pa izvem, da so to registrske tablice. Mislim, ...prikaži več, a ste tam vsi pijani še od božiča, kakršne neumnosti pišete?