Avto
3684 ogledov

Hči najbolj znanega slovenskega kaskaderja v povsem novi vlogi

Tjaša Perko Uroš Modlic
Adrenalin ji je bil položen v zibelko. Vozniški izpit je naredil takoj pri 18. letih. A ne v prvo. To mlado kaskaderko, mamo dveh otrok in ženo našega vrhunskega športnika še danes malo žre. Zdaj se je znašla v povsem drugačni vlogi.

Pogovarjali smo se s Tjašo Perko, morda vam bo bolj znan dekliški primer Cvetkov. Njen oče je naš najbolj znan slovenski kaskader Rok Cvetkov, njen mož pa naš vrhunski smučar Rok Perko. Tjaša, ki je v vlogi kaskaderke sodelovala tudi pri snemanju filma Diana o pokojni princesi, ki je tragično umrla v prometni nesreči, zdaj sodeluje kot promotorka varne vožnje mladih voznikov pri AMZS projektu Najboljši za volanom.

Ameriški nevrokirurgi predvidevajo, da ima za šofiranje neugodno gensko zasnovo Raziskava Avto Nevarna vožnja zapisana v genih

Povedala je, da se ji vedno nariše nasmeh na obraz, ko je govora o avtih in motorjih.

"Vesela sem bila, da so me povabili k sodelovanju. Glede na to, da gre za projekt, pri katerem se mladi vozniki spodbujajo k varni vožnji, mi je pa še toliko bolj všeč. Odkar sem mama, tudi sama z drugačnimi očmi gledam na promet," pravi sogovornica, ki je imela zelo razburljivo otroštvo. Bila je poleg pri vseh očetovih vratolomnih vožnjah. "Ko si sam in nimaš skrbi oziroma ko si mlad, ceste ne jemlješ tako resno kot kasneje ... Vsaj pri sebi tako vidim. Žal je morda »kasneje« za koga lahko že prepozno, saj ceste napak mnogokrat ne odpuščajo. Zato sodelujem pri projektih, kot je ta, in ljudi nagovarjam k pozitivnim in pametnim stvarem. Še posebej, ker gre za življenje in varnost," glavni vzrok za sodelovanje v projektu, katerega namen je mlade prepričati, da kljub mladostniški nagajivosti in radovednosti vozijo varno. 

Tjaša Perko | Avtor: Uroš Modlic Uroš Modlic

Žurnalov in Fiatov dan anketa Avto Ne kazni, varna vožnja je v glavi

V prvo ni šlo

Avto ji pomeni življenje, zato ni čudno, da je teste za vozniški izpit naredila takoj in za svoj 18. rojstni dan takoj začela z vožnjo. Njene ure so se hitro končale, ker je inštruktorica rekla, da je pripravljena. "Vse je šlo super do trenutka, ko sem po enourni izpitni vožnji zapeljala pred avtošolo. Mislim, da so me takrat izdali živci. Ko sem zavijala na parkirišče, sem povozila robnik. V trenutku mi je postalo slabo, ker sem vedela, da ne bo »šlo čez«, čeprav je bila vožnja do takrat perfektna. Nikoli ne bom pozabila gospoda na zadnjih sedežih. Pogledala sem v ogledalo, on pa: »Gospodična, izpit ste imeli v žepu, sedaj ga nimate več.« Joj, kako sem bila žalostna!" Sicer je imela naslednjo izpitno vožnjo takoj naslednji teden in jo naredila: "Ampak vseeno. Me je prizadelo." 
Pravi, da je bila tudi neuspela izpitna vožnja dobra šola. "Dokler se ne ustaviš in ugasneš avta, imej oči vedno odprte!,"
pravi Perkova.

ritka rit zadnjica seksi RAZGALJENA DEKLETA Avto Mladi vozniki poleti v smrt, ker ob cesti gledajo razgaljene mladenke

Včasih je nevarno, včasih ne

V vožnji uživa še danes, a se je z leti njen odnos do vožnje spremenil. Tudi zato ker prihaja iz kaskaderske družine je ni bilo nikoli strah cest, avtomobilov, motorjev, cviljenja gum. "Priznam, ko sem bila mlada, o nevarnostih, ki so s tem povezane, nisem razmišljala. No, saj ne, da sem zdaj stara, ampak, saj veste … Vsakih 10 let se tvoje mišljenje spreminja, tako pravijo. Meni hitrost požene adrenalin po žilah, ampak vem, kje in kdaj lahko to doživim. Nikoli na cesti, ker imam preveč rada življenje in ne izzivam usode. Ko pa delam in sem primerno zaščitena, takrat ... Takrat pa je noro!"

Tjaša Perko | Avtor: Uroš Modlic Uroš Modlic

Tečaj varne vožnje Avto Kdo bo najboljši mladi voznik ali voznica v Sloveniji?

Perkova pravi, da se zaveda nevarnosti tudi med snemanjem akcijskih prizorov. Včasih je nevarno, včasih ne: "Imamo kakšne »fore« za lažjo izvedbo oziroma da je manj nevarno. So pa prisotni tudi reševalci."

Najboljši za volanom NAJBOLJŠI MLADI VOZNIK SLOVENIJE Avto Najboljši mladi voznik v Sloveniji je David Sever

Slovenci dobri vozniki, a ...

Perkova se vse več sicer posveča promoviranju varne vožnje. Kot producentka je sodelovala tudi pri izdelavi krajšega videa z naslovom, Ne telefoniraj med vožnjo. K temu jo je spodbudilo predvsem to, ker tudi sama opaža, da veliko mladih med vožnjo govori po telefonu. "Včasih sem prav jezna! Vseeno upam, da se bodo ljudje počasi začeli zavedati, kaj jim povzroča telefon, pa ne samo v avtu."

Cestna grbina Avto Kaj povzroči vožnja prek grbin pri visoki hitrosti

Za Slovence pravi, da so sicer dobri vozniki, a v večini živčni. Pravi, da bi malo več potrpežljivosti lahko bilo. "Pa tisti, ki se ne počutijo sposobni sesti za volan, naj si naročijo taksi ali gredo na avtobus." Staršem, ki ne pripasajo otroka v svojem vozilu, AMZS raziskava je pokazala, da kar desetina vseh Slovencev pri prevozu otrok, ko se odpravijo z avtomobilom na krajše razdalje, občasno ne uporablja otroškega varnostnega sedeža, pa svetuje: "Jaz nikoli ne vozim otrok brez varnostnega sedeža. Preveč je avtomobilov na cesti, da bi se igrala. Vedno sta pripeta v stolčku. Kot sem že rekla, začela sem spoštovati varnost in življenje že pred mnogimi leti. Ko pa sem bila pred nedavnim priča prometni nesreči ... Sedaj morda glede varnosti celo že malo pretiravam. Ampak vsakič se mi vrti v glavi tisti film, ki sem ga videla takrat. Zato: cenite življenje, cele noge in cele roke. Vse bo počakalo."

Komentarjev 3