Avto > Iz druge roke
9012 ogledov

Koronaefekt: Ugodneje do nemškega rabljenega avta le še slab mesec dni

Parkirani avtomobili
Koronaefekt se močno izraža tudi pri prodaji rabljenih avtomobilov. V Evropi se je močno povečala prodaja avtomobilov starejših letnikov. V Nemčiji je na primer vlada celo znižala DDV tudi za nakup rabljenih. A "vrata se pripirajo."

Po podatkih podjetja IHS Markit in spletnega prodajalca avtomobilov AutoScout24 je prišlo do pomembnega premika pri registraciji starejših avtomobilov po vsej Evropi, pa tudi do močnega povečanja spletnih iskanj starejših vozil. Za rabljene električne avtomobile pa zanimanja ni.

Prodaja rabljenih vozil. Novi zmagovalec Avto Trgu rabljenih vozil se obetajo velike spremembe

Povečanje zanimanja za rabljena vozila po eni strani ni dobra novica za javni prevoz ali okolje, saj stari avtomobili povzročajo več škodljivih emisij. 

Trenutno se morajo proizvajalci avtomobilov boriti tudi s konkurenco na trgu rabljenih vozil. Po podatkih IHS Markit je analiza podatkov v Franciji pokazala, da so se registracije rabljenih vozil v tretjem četrtletju povečale za skoraj 16 %, prodaja novih vozil pa je upadla za več kot 5 %. 

V Španiji je bil še večji preskok, saj je število rabljenih vozil po podatkih IHS Markit doseglo skoraj 25 %.

Parkirani avtomobili | Avtor: Profimedia Profimedia

Veliko povpraševanje tudi po 20 let starih avtomobilih

Portal za prodajo rabljenih avtomobilov Sumauto, del španske medijske družbe Vocento SA, pa je poročal, da se je prodaja avtomobilov, starejših od 20 let, v Španiji od junija do oktobra povečala za 25 %, avtomobilov, starejših od 15 let, pa za 16 %.
Spletni prodajalec AutoScout24, ki deluje v Franciji, Avstriji, Belgiji, Nemčiji, Italiji in na Nizozemskem, je potrdil, da se je obisk spletnih strani starejših avtomobilov poleti močno povečal.

Prodaja avtomobilov Avto Teh avtomobilov se lastniki pogosto znebijo že po enem letu

Julija in septembra so na primer spletna iskanja vozil, starejših od 20 let, v Franciji poskočila za 80 %, na Nizozemskem 77 % in v Belgiji 59 %.

Po navedbah prodajalca rabljenih avtomobilov OcasionPlus pa se kupci še vedno izogibajo rabljenim električnim vozilom.

parkirišče Rabljeni avtomobili Avto Kateri avtomobili so najbolj in kateri najmanj zanesljivi?

Za nemške rabljene kmalu spet višji davek

Nemška vlada je letos julija povlekla zanimivo potezo in je pocenila tudi rabljena vozil, s tem, ko je znižala davek na dodano vrednost (DDV), ki bo še do konca leta znašal 16 odstotkov, potem pa se bo vrnil na prejšnjo raven 19 odstotkov.
Pri spletnem portalu narociavto.si so opozorili, da imajo kupci še do sredine decembra čas, da se odločijo za nakup rabljenega vozila iz Nemčije in ga dobijo po začasno znižanem davku na dodano vrednost (DDV). 

Nakup avtomobila preko interneta | Avtor: Žurnal24 Žurnal24

tzce<kro>: 16.09.2007, prometna nesreca, avtomobil, karambol, cesta, prome ŠKANDAL Avto Za množico rabljenih avtomobilov temačna preteklost

Kot so zapisali o podaljšanju ukrepa nemška vlada ni razpravljala, prepričani pa so, da si lahko z uvozom avtomobila iz tujine slovenski potrošniki privoščijo boljši avto, kot če bi ga kupili doma. "Za enak ali manjši znesek, kot bi pri nas plačali za osnovni model novega avtomobila, namreč v tujini lahko pridejo do eno ali dve leti starega vozila s polno opremo, močnejšim motorjem in le kakšnih 25.000 prevoženih kilometrov. Ker bo DDV v Nemčiji še dober mesec za šest odstotkov nižji kot v Sloveniji, se zato splača izkoristiti zadnje tedne za odločitev in uvoz rabljenega vozila, saj je prihranek lahko tudi višji od 1000 evrov,« pravi Marko Ferlin, direktor podjetja Odkrit nakup, ki upravlja spletni portal za uvoz vozil tujine narociavto.si. 

Izračun prihranka za sedem avtomobilov

Po izračunih spletnega portala se bo uvoz iz Nemčije do novega leta izplačal za vse avtomobile s prostornino motorja do 2,5 litra in okoljskim predpisom vsaj Euro6, med katere denimo sodijo VW passat, audi A6, volvo V90 D5 ali BMW 320d. “Za avtomobile, kjer DMV pomeni od tri do šest odstotkov pribitka, je potreben natančnejši izračun, medtem ko se bo za vse ostale avtomobile, ki so po aktualnem DMV obdavčeni višje, nakup vozila praviloma bolj splačal po novem letu, ko bo pri nas stopil v veljavo novi zakon o davku na motorna vozila,” še poudarja Ferlin.

Marko Ferlin | Avtor: Anže Petkovšek Merko Ferlin, uvoznik rabljenih avtomobilov. Anže Petkovšek

Sedem primerov izračunov DMV in prihrankov v primeru uvoza avtomobila iz Nemčije do konca leta 2020 po izračunu spletnega portala narociavto.si. Tako za VW passata 2.0 TDI DSG Highline (140 kW) letnik 2017, ki v Nemčiji trenutno stane 18.000 evrov z DDV, zdajšnji DMV znaša 180,00 evrov, po novem predlogu pa bo DMV znašal 125,00 evrov. Če upoštevamo letošnji prihranek zaradi 3% znižanega nemškega DDV v vrednosti, ki znaša 465,52 evrov, je uvoz avta letos prinesel končni prihranek 410,51 evrov. Enako so izračunali končne prihranke še za šest avtomobilov: audi A6 – uvoz letnih 2017 (prihranek 426,55 evrov), BMW 320d G serija - 140 kW  (690,17 evrov), VW Sharan 2.0 TDi Comfortline (110 kW) letnik 2017 (369,36 evrov), Volvo V90 D5 AWD Momentum (173 kW) letnik 2017 (453,00 evrov) in ford galaxy 2.0 TDCi Titanium (110 kW) letnik 2017 je letos ob upoštevanem 16 % DDV v Nemčiji prinesel končni prihranek 360,67 evrov.      
 

Komentarjev 7
  • antitrust 15:54 12.december 2020.

    Električni Zoe, domet poleti 395 km, pozimi pa do 250 km. polnjenje 11 ur....hahaha

  • maresem 09:12 12.december 2020.

    Debili, ljudje nimajo doma tiskalnikov denarja, da bi kupovali nova prepcenjena el. jajca. Eni ste očitno z realnostjo nad oblaki.

  • stromar 08:19 12.december 2020.

    Dobre novice, kupim tri leta star BEV za 40% cene in se vozim 15 let brez stroškov goriva, servisov, vzdrževanja, cestnega sklada, parkiranja