Avto
157 ogledov

Iz Ženeve: Hrvat v trenirki in neusmiljeni Mercedesovi varnostniki

avtosalon
1/42
Saša Despot
Ženeva od torka dalje gosti najpomembnejši avtomobilski salon v tem delu leta. Med novinarji najbolj priljubljen salon je ravno prav velik, da je za nas obvladljiv. Vsi avtomobili so zbrani v dveh, med seboj povezanih dvoranah. Letos nas je na razstavi dan pred odprtjem pričakal vrvež delavcev in prvič velike črne zavese, za katerimi je bilo skritih veliko glavnih novosti. Brez pokrival smo že dan pred razkritjem ujeli marsikatero novost.

Kaj se dogaja dan pred uradnim odprtjem najbolj pomembnega svetovnega avtomobilskega salona v tem delu leta?

Ženeva je edini od največjih in najbolj pomembnih evropskih avtomobilskih salonov, ki ji vsako leto pripada čast, da gosti svetovne in evropske premiere. Letos bo 180 razstavljavcev predstavilo več kot 900 avtomobilov, 148 bo svetovnih in evropskih premier.

Za razliko od Pariza lani, kjer so manjkali nekateri najpomembnejši igralci v avtomobilski industriji, Ženevo izpusti le redko kateri.

Najbolj nasmejani obrazi na Peugeotu

Čeprav Peugeot, razen konceptnega avtonomnega vozila insitinct (v foto objektiv smo ga ujeli med pripravami tehnikov), ki je zmožen predvidevati voznikove navade in želje in s tem lajša njegove vsakdanje potrebe, ne predstavlja nobenega novega volumenskega modela, pa smo na njihovem razstavnem prostoru objeli le nasmejane obraze, veliko je bilo stiskanja rok, objemanja in poljubljanja.

avtosalon | Avtor: Saša Despot Saša Despot


V središču pozornosti pa peugeot 3008, ki smo ga spoznali že lani in ga tudi že testirali. Kompaktnega križanca je žirija evropskih novinarjev na salonu razglasila za Evropski avto leta. Z laskavim nazivom seje okitil na dan, ko je koncernu PSA Peugeot Citroën uspel prestop leta, če ne že desetletja. V ponedeljek so namreč oznanili prevzem Opla. Tudi to je bila ena od glavnih tem med novinarji. In skupni produkt je predstavljen prav v Ženevi. Mali križanec crossland X, ki v modelni paleti Opla zamenjuje enoprostorca merivo. Platformo si deli s peugeotom 2008, na osnovi evropskega avta leta 2017 pa bo nastal večji opel grandland X. Na Oplovem razstavnem prostoru prav nič niso skrivali niti nove generacije admiralske ladje insignia, ki je že takoj na ogled v limuzinski in karavanski izvedbi.

Pretentali smo Mercedesove varnostnike

Pri Mazdi je njihov glavni PR-ovec pred razgaljeno novo mazdo CX-5 vadil govor, ki ga bo imel v torek Mazdin šef, brez tančice je bila tudi nova generacija fieste, DS 7 crossback, pa tudi prvi Alfov SUV stelvio, ki je v vpadljivi rdeči barvi razstavljen tudi v atraktivni QV različici.

Nasploh se je zdelo, da nekateri niti ne želijo skrivati novosti. Pri Alfi Romeo in Fiatu so prav scensko nastavili „pokrivala, ki so deloma ali v celoti razkrivala njihove modele. V fotografski objektiv smo ujeli tudi zadek novega člana družine land rover velarja (po merah in ceni se uvršča med evoqueja in sporta), uspelo nam je pretentati tudi stroge varnostnike na razstavnem prostoru Mercedes-Benza, ki so po dvorani malodane lovili novinarje in fotografe s telefoni in fotoaparati, ki so morali pred njihovimi očmi brisati posnete fotografije modelov z zvezdo v nosu. No, novi E cabrio vseeno najdete v naši fotogaleriji.

avtosalon | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

avtosalon | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Hrvata ujeli kar v trenirki

Alpine še sramežljivo zakriva svojega aduta A110, pa čeprav se je svetloba led žarometov prebijala skozi pokrivalo in razkrivala prepoznavne obrise avtomobila, ki bo trn v peti audiju TT in podobnim dvosedežnim kupejem.

Ostale novosti, ki jih bomo sproti razkrivali od torka dalje, so uspešno zakrivali. Letos prvič za ogromnimi črnimi zavesami. Tam so se skrivali novi Volkswagnov športni kupe arteon, ki prihaja, kot zamenjava za model CC, ferrari 812 superfast z atmosferskim 6,5-litrskim V12 motorjem, ki razvije 588 kilovatov moči, honda civic type R, karavanska porsche panamera sport turismo, novi volvo XC60, prenovljeni yaris ... Govori se celo o alfi giulii coupe, pa o novem meganu R.S.

avtosalon | Avtor: Saša Despot Saša Despot


Velikih šefov tokrat nismo videli, smo pa sporščenega, v trenirki s prepoznavno dolgo brado na razstavnem prostoru videli Hrvata Mateja Rimca, ki je pred kratkim objavil veliko novico zanj in za njegovo podjetje, da bo za Aston Martinovega hibridnega super športnika dobavljal baterije.

3, 2, 1 ...

Dan pred odprtjem že 87. avtosalona ob ženevskem jezeru še potekajo zadnje priprave. Na razstavnih prostorih in v novinarskem središču, kjer so v prvi vrsti nastajali zapisi o lovoriki evropski avto leta, ki so ga razglasili v dvorani tik ob novinarskem središču, že vlada vrvež in nestrpno pričakovanje.

V torek zjutraj se začne zares. 8. in 9. marec sta namenjena novinarjem, od 9. do 19. marca bo salon odprt tudi za občo javnost. Organizatorji pričakujejo več kot 700 tisoč obiskovalcev.

avtosalon | Avtor: Saša Despot Saša Despot


Tam je tudi ekipa zurnal24.si. Za zjutraj že pripravljamo zgodbo o najpomembnejših novostih. Spremljajte nas.

Vse pomembne novosti Ženeve TUKAJ.

grega.prebil@zrnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.