Avto
9786 ogledov

Kaj imajo pri nas skupnega lastniki renaultov, VW in BMW?

Kraja avtomobila avta alarm volan Profimedia
Da se jim najbolj izplača zavarovanje za krajo. Naša policija ima sicer dobro novico glede ukradenih avtov.

Policijo smo povprašali za aktualno statistiko krajo avtomobilov in komentar na trenutne razmere. Kot so pojasnili, so bili lani na območju Slovenije ukradeni 203 avtomobili. Tako kot drugod po Evropi tudi naši policisti ugotavljajo, da število kraj počasi, a stalno upada. Podobno stanje je tudi v kategorijah motornih koles in tovornih vozil. 

"Trenutna varnostna situacija na področju tatvin vozil je ugodna," so zadovoljni pri policiji. "Sosednje države prav tako kakor celotna EU zaznava padec problematike tatvin vozil."

Pri nas je lani izginilo s parkirišč daleč največ renaultov, kar 59. Sledita znamki Volkswagen in BMW s po 20 primeri. 

Večino vozil še vedno ukradejo na območju mesta Ljubljana in to predvsem znotraj avtocestnega obroča. Tatovi, kamorkoli so že namenjeni, imajo radi hiter izhod, tako da so lahko še posebej tisti iz organiziranih združb že v nekaj urah več sto kilometrov stran. 

Ukradeni lamborghini Slovenija Zasegli tristo tisoč evrov vrednega lamborghinija

Glede preiskanosti tatvin lahko policisti postrežejo s podatkom, da se je pri avtih lani gibala pri 38 odstotkih, za vsa vozila skupaj pa je nekoliko nižja.

"Kar se tiče ocen, kje končajo vozila, lahko včasih le domnevamo. Vsekakor se velik del ukradenih vozil uporabi za razgradnjo s ciljem pridobitve rezervnih delov," dodajajo. V lanskem letu so za okoli petino ukradenih avotv ugotovili, da so končali kot rezervni deli. Takšnega rezultata preiskanosti pa ne jemljejo za pretiran uspeh. "Težko je govoriti o uspehu, ko oškodvancu sporočiš, da si od njegovega vozila uspešno zasegel ... menjalnik, dvoje vrat in še nekaj kosov." 

Del vozil pa potuje predvsem na vzhod z namenom preprodaje in prenarejanja številk. Kot kažejo izkušnje, so to predvsem vozila višjega cenovnega razreda.

avtomobilski ključ daljinec TEST Avto Večino avtomobilov lahko ukradete z napravo za 100 evrov

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 4
  • robi2107 09:26 07.marec 2023.

    Kaj imajo pri nas skupnega lastniki renaultov, VW in BMW? Vsi morajo registrirat avto? Noben od njih se ne vozi na kolm pa na drva? Ima toga još.

  • Toma 08:51 07.marec 2023.

    Mojih ni na spisku ;-)