Avto
3703 ogledov

Kateri motoristi najprej umrejo?

motorist nesreča
Pozor, motoristi so zopet na cesti. In hitrost ni nujno glavni faktor za nesreče.

S toplejšimi dnevi se na ceste vračajo vozniki motornih dvokoles. Kako priljubljena so postala v zadnjih letih med Slovenci, priča podaek, da je danes registriranih okoli 117.000 oziroma kar 51 odstotkov več enoslednih motornih vozil kot pred 10 leti. 

V zadnjih letih se veliko število prometnih nesreč motoristov s smrtnim izidom zgodi v prvem letu po opravljenem izpitu, torej med tistimi, ki v svet prometa šele vstopajo ali pa so vanj vstopili pred kratkim. 

Motoristi že tako spadajo med ranljivejše skupine udeležencev v prometu, ob teh naraščajočih številkah pa se povečuje tudi njihova ogroženost, saj so zaradi značilnosti motorja slabše vidni, pogosto vozijo tudi prehitro. Velikokrat bi lahko sami storili več zase, če bi poskrbeli za boljšo s svetlejšimi in odsevnimi oblačili. 

Že širina svinčnika v iztegnjeni roki lahko popolnoma zakrije motorista oddaljenega 30 metrov

Drugi udeleženci pa morajo v sledečih mesecih še več pozornosti nameniti pozornosti dogajanju okoli sebe, tudi tako, da stalno spremljajo vzvratna in stranska ogledala. Še posebej previdni morajo biti na mrtve kote, saj se motoristi zaradi ozke silhuete lahko hitro "izmuznejo" iz vidnega polja ogledal.

V letu 2017 je na slovenskih cestah umrlo 29 motoristov, kar je več kot petina več od leta prej. Tudi huje poškodavnih je bilo več on sicer 204. Najbolj izpostavljena skupina pa lani niso bili mladi, temveč skupina motoristov med 45 in 54 letom starosti. 

Začela se je nacionalna preventiva akcija Motorist, ki bo potekala vse do 8. aprila. Njen cilj je ozavestiti vse voznike na vnovičen prihod motoristov na ceste, hkrati pa vladne in nevladne organizacije pripravljajo številne brezplačne dogodke, na katerih se lahko motoristi na varen način pripravijo na novo sezono. 

Trening varne vožnje motoristov | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Hitrost in alkohol ubijata, to je dejstvo

Med najpogostejšimi vzroki prometnih nesreč, ki jih povzročil voznik enoslednega motornega vozila v zadnjem petletnem obdobju je neprilagojena hitrost in to v kar 44 odstotkih, sledi mu nepravilna stran oziroma smer vožnje z 21 odstotki. Težavo predstavlja tudi alkohol, saj so vozniki enoslednih motornih vozil lani pod vplivom alkohola povzročili kar 95 prometnih nesreč, od tega je bilo kar pet smrtnih žrtev.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 11
  • e213b2535978aaf6e413f72233bf2dc07a5a81a8 06:03 28.marec 2018.

    Ko jebe motoriste,tisti,ki upoštevajo vse okoliščine se še danes brez skrbi vozijo z motorji po svetu!

  • RF9945 18:53 27.marec 2018.

    Lavdan pravi, da mi števec ne dela. Stvar matematike. Na mokri cesti (Kt = 0,4) je pri 30km/h reakcjski čas 8,34 m. Zavorna pot 8,86 m. Skupaj torej 17,2m. S peskom na cesti (Kt = 0,2), ki se obnaša kot ...prikaži več kroglice na cesti, pa je preko 20m. Naj opozrim, da nekateri za mokro cesto določajo Kt = 0,3. V kolikor izračun ne gre, se lahko oglasiš, ti napišem formulo.

  • Darko Golob 14:28 27.marec 2018.

    Motoristi morajo sami paziti nase in biti bolj pazljivi kot avtomobilisti. Problem pa je, da so mnogo manj opazni, saj so ožji in vozijo ob robu, kjer jih ne pričakujemo. Mnogi pa tudi vozijo "na izpadanje". Še nasvet: Ko se ...prikaži več vozite v avtu z malimi otroki, jih spodbujajte, naj štejejo motoriste na cesti. Tako jih bodo kasneje, ko bodo sami vozniki lažje opazili.