Avto > Na Štrom
1602 ogledov

Tesla premagal Porscheja in vzel krono nazaj

Tesla model S plaid Nürburgring Tesla
Tesla model S je prepričljivo spet vladar Nürburgringa med serijskimi električnimi avti. Kupci so takoj odgovorili in spraznili zalogo.

Rivalstvo Tesle in Porscheja za najhitrejši krog na dirkališču Nürburgring traja že več let. Leta 2021 je takrat prenovljeni model S v različici plaid prvič uradno izzval Porscheja s takrat novim taycanom in postavil nov rekord med štirivratnimi električnimi avti na 7 minut 35 sekund in 579 tisočink. 

Porsche se je takoj vrgel na delo in se leto kasneje vrnil na stezo s preurejenim taycanom turbo S. Teslin rekord je uspel izboljšati za dve sekundi, a so uporabili zelo poseben 'performance kit'.

 

Tesla model S plaid Nürburgring | Avtor: Tesla Tesla

Track package in navaden volan

Američani so zdaj odgovorili. Avto so opremili z novo opcijsko opremo 'track package,' ki omogoča največjo hitrost kar 322 km/h, vključene so boljše zavore, bolj lepljive Goodyearove gume in še nekaj dirkaških dodatkov. Vse skupaj so dobro unovčili, saj so rekord izboljšali kar za osem sekund. 

Je pa testni voznik v avtu uporabljal klasični volan in ne odrezane različice yoke.

Nov rekord 20,8 kilometra dolgega 'Zelenega pekla' za serijske štirivratne električne limuzine je zdaj 7 minut 25 sekund in 231 tisočink. In v rokah ga ima model S, ki je imel v prvi generaciji pred desetimi leti težavo speljati že cel krog pod polnim plinom.

Teslin rekord je imel še eno posledico. Istočasno z njim so 'performance pack' nadgradnjo ponudili tudi kupcem odvisno od konfiguracije za med 15 in 20 tisoč dolarji, v kar so vključene tudi keramične zavore. A po poročanju portala Teslarati je le nekaj ur kasneje celotna zaloga športnega paketa že pošla.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice