Avto
62 ogledov

Najodmevnejše avtomobilske novosti

BMW serije 2 active tourer
1/33
BMW
84. ženevski avtomobilski salon je odprl vrata novinarjem. Katere nove serijske avtomobile ponuja avtomobilska industrija?

Audi

Proizvajalec luksuznih vozil iz Ingolstadta bo razkril povsem novo, tretjo generacijo športnega modela TT. Za razliko od nemške premium konkurence ne bo predstavil novosti, ki bi pritegnila množice kupcev. Štije krogi se bodo svetili na nišnih novostih, kot sta športni S3 cabriolet ali S1 quattro, zanimiv bo podaljšani in blindirani A8 security, modeli A4, A5 in A6 bodo dobili učinkovitejše pogonske agregate  s skupnim imenom ultra – gre za zmogljiv dvolitrski TDI v izvedbah z močjo 100 (136 KM), 120 (163 KM) oziroma 140 kilovatov (190 KM); odvisno od modela znašajo izpusti ogljikovega dioksida od 104 do 119 gramov na kilometer. Ne gre spregledati niti športnega modela z zvenečim imenom RS 4 avant nogaro selection, ki bo v prodajnih salonih na voljo od spomladi, pod motornim pokrovom pa je vgrajen visokoturažni atmosferski motor V8 z gibno prostornino 4.163 kubičnih centimetrov, ki razvije moč 331 kilovatov (450 KM).

Alfa romeo

Predstavili se bosta prenovljena giulietta in mito v popopranih izvedenkah quadrifoglio verde. 1.4-litrski turbo motor obljublja 125 kilovatov moči, pospešek od 0 do 100 km/h v 7,3 sekunde in najvišjo hitrost 219 km/h.


BMW

Bavarci so pred kratkim na spletu pokazali uradne fotografije svojega prvega enoprostorca serije 2 active tourerja. Konkurent mercedesovemu razredu B je za znamko še toliko bolj pomemben, saj bo na voljo s pogonom na prednji par koles. Velika novost je pri motorni paleti, saj bo za premikanje avtomobila med drugim skrbel trivaljni 1,5-litrski turbobencinar s 100 kW (136 KM) moči. Predstavljena bo tudi mikavnejša različica serije 4 z imenom grand coupe in prenovljeni X3, ki je dobil videz in tehnologije večjega brata X5.

Citroën

Novi urbani crossover z zanimivim imenom C4 cactus na naše ceste prihaja jeseni. Posebnež brez primere poleg številnih oblikovnih in tehnoloških inovacij uvaja tehnologijo Airbumps. Gre za zaščitne dodatke, nameščene na bokih in odbijačih, ki imajo tudi funkcijo grafičnega dopolnila. Čeprav namerava Citroën ukiniti model C5, pa v izdihljajih predstavlja pustolovsko različico C5 CrossTour, športne navdušence bi utegnila zanimati novost s pomično streho DS3 racing cabrio. Velika novost bo tudi nova generacija malega C1.

Ferrari

Ferrari california T po 27 letih v poskočne model iz Maranella prinaša turbomotor. Za okoli 190.000 evrov ga bo poganjal 3,8-litrski V8 motor z okoli 406 kilovati moči. Namenjen je štirim potnikom (2+2), ki lahko občutijo pospešek od 0 do 100 kilometrov na uro (km/h) v 3,6 sekunde, najvišja hitrost je 315 km/h.

Fiat

Italijani po prevzemu celotnega deleža v Chryslerju v Ženevi še nimajo zvenečih novosti. Pokazali bodo pustolovski freemont cross in slogovno navdahnjeno različico pande 4x4.

Ford

Pri Fordu vse stavijo na prenovljenega focusa, ki se hvali s številnimi novimi tehnologijami od glasovnega ukazovanja nove generacije do samodejnega pravokotnega parkiranja.

Kia

Kia bo model soul predstavila v EV-izvedenki. Druga premiera bo naslednja generacija hibridnega sistema. V soju žarometov bosta prenovljena modela sportage in Optima.

Lexus

Luksuzna Toyotina znamka nadaljnji preboj na evropski trg najavlja s prenovljenim modelom CT 200h, še bolj pa z crossoverjem LF-NX, ki ga pri nas pričakujemo v drugi polovici leta.

Mercedes-Benz

Za lepotni naslov se bo potegoval s kupejevsko različico novega razreda S. V Stuttgartu velike upe polagajo tudi v velikega enoprostorca – razred V, ki je po novem usmerjen zelo potniško, dobil pa je vsebino, ki jo najdemo v prestižnih vozilih z zvezdo v nosu.

Nissan

Videli bomo nov obraz priljubljenega juka, novi note pa bo dobil trivaljni 1,2-litrski DIG-S turbobencinski motor, ki obljublja porabo 4,3 litra na 100 prevoženih kilometrov in izpuste ogljikovega dioksida pod mejo 100 gramov na kilometer poti.

Opel

Družina adam bo popolnejša za robustnejšo različico rocks, ki lahko odvrže streho. Poganjal ga bo nov bencinski motor 1,0 ECOTEC direct injection Turbo z dvema zmogljivostnima stopnjama 66 (90 KM) in 85 kilovatov (115 KM). Obetamo si novi lahki potniški dostavnik vivaro in najhitrejšo astro do zdaj – OPC extreme. Astra bo bogatejša za 1,6 litrski CDTI dizelski agregat s 81 (110 KM) oziroma 100 kilovati moči (136 KM)

Peugeot

Predstavil se bo najmanjši "levček" 108, družinski 308 SW bo na voljo z novim trivaljnim 1,2-litrskim bencinskim motorjem PureTech, novimi dizelski motorji BlueHDi, ponudba bo razširjena na dizelskih hibridih HYbrid4.

Renault

Novi twingo iz Novega mesta bo ena od glavnih zvezd letošnjega avtomobilskega salona v Ženevi. Vzrok? Motor v zadku, pogon na zadnji par koles, pet vrat ... Renault bo razstavil še novo generacijo traffica, v prihodnje pa si veliko obetajo od prvega 1,6-litrskega dizelskega motorja z dvema turbo polnilnikoma (Energy dCi 160 Twin Turbo) z največjo močjo 120 kilovatov (160 KM) in 380 Nm navora. V prihodnje bo zamenjal dvolitrske motorje.

Seat

Konkurent golfu GTI bo hitri leon cupra, katerega novi dvolitrski agregat razvije 19 (265 KM) ali 206 kilovatov moči (280 KM). V Sloveniji bo stal najmanj 25.900 evrov.

Škoda

"Čehi" večjih serijskih novosti nimajo. Octavia bo preoblečena v pustolovsko različico scout, posebno opremo monte carlo (rdeče-črno obarvani elementi) bodo po fabii namenili še modelom citigo, yeti in rapid spaceback.

Suzuki

Novi mestni avtomobil celerio ne bo nadomestil niti alta niti splasha, sporočajo iz Suzukija. 3,6 metra dolg avtomobil z 235-litrskim prtljažniko tehta vsega 810 kilogramov. Pod motorni pokrov bo vgrajen trivaljni 1,0-litrski bencinski agregat s 67 konjskimi močmi in 90 Nm navora. Moč se na cesto prenaša prek ročnega menjalnika. Poraba je 4,3 litra na 100 prevoženih kilometrov. Naprodaj naj bi bil jeseni.

Toyota

Največja novost bo njihov najmanjši model aygo. V novi generaciji stavi na športne linije, tehnologije in trivaljni agregat.

Volkswagen

Čeprav ne gre za novo generacijo, pa bo s prodajnega stališča najbolj pomembna novost prenovljeni polo. Med številnimi novimi asistenčnimi sistemi izpostavljamo opcijski radarski tempomat, kar je revolucija za razred majhnih vozil. Opcijski bo tudi sistem za zaviranje v sili pri nižjih hitrostih (city AEB). Tu sta še nadzor nad delovanjem avtomobila in preprečevanje naleta v primeru nesreče, ko sistem samodejno zavre avtomobil. VW bo predstavil prenovljenega scirocca incross pola, veliko pozornosti bo namenjene serijskemu priključnemu hibridu v golfovi izvedenki.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.