Avto
45733 ogledov

Ne bodite presenečeni, če vam bo policist pokazal novo napravo

Etilometer Urad za meroslovje
Policija je v uporabo prejela 20 etilometrov. Pijani sekretar Breznik in številni drugi bi si želeli, da bi ga imeli na razpolago že zdavnaj.

Policija je pred kratkim dobila najsodobnejše orodje za ugotavljanje alkoholiziranosti. Etilometri so uradne naprave, katerih rezultat je povsem enakovreden strokovnemu pregledu z odvzemom krvi in urina. Analizo naredijo na podlagi vpiha zraka iz pljuč v nekaj minutah.

Od indikatorjev alkohola, s katerim policisti vsakodnevno opravljajo kontrolo sape voznikov, se razlikujejo v dveh temeljnih značilnostih. Prva je, da so etilometri kot uradne merilne naprave podvrženi neodvisnemu rednemu nadzoru z znano zgodovino sprememb. Za nadzor je pristojen Urad za meroslovje, medtem ko indikatorje alkohola preverja in umerja kar policija sama, sicer hkrati uporabnica meril. 

"Zakonska merila, ki omogočajo korektne meritve alkohola v izdihanem zraku, so etilometri, medtem ko so indikatorji alkohola (tudi alkoskopi ali alkotesti) sredstva za hitro ugotavljanje prisotnosti alkohola v izdihanem zraku."

Urad za meroslovje

Urad RS za meroslovje Test Avto Test: Kako se je policijskemu alkotestu zmešalo

Druga še pomembnejša razlika med etilometrom in indikatorjem pa je verodostojnost rezultata. Ko oseba skozi ustnik vpihne v etilometer, ta opravi merjenje koncentracije alkohola v izdihanem zraku na dveh neodvisnih senzorjih, indikator le na enem. Hkrati etilometer pred in po meritvi opravi še samopreverjanje delovanja.

"To v praksi pomeni, da etilometer na dveh vzorcih izvede po dve neodvisni meritvi koncentracije alkohola in na koncu dobimo en zelo natančen ter zanesljiv rezultat," so v sporočilu za javnost izpostavili na Uradu za meroslovje.

Ob tem dodajajo, da etilometer pri vsakem vzorcu omogoča izris krivulje za boljšo predstavo koncentracije alkohola skozi celotno meritev, hkrati pa ima funkcijo zaznave 'ustnega alkohola'.

Etilometer | Avtor: Urad za meroslovje Urad za meroslovje

"Vsi ti varnostni mehanizmi služijo dodatni točnosti in zagotavljanju korektnosti meritev ter preprečujejo znan problem indikatorjev alkohola. Indikatorji alkohola namreč nimajo možnosti ugotavljanja t. i. ustnega alkohola, zato lahko pri meritvah prihaja do neverjetno velikih vrednosti v škodo voznikov," na le pogojno verodostojnost indikatorjev opozarja urad. 

Da je takšnih spornih meritev lahko kar nekaj, je razvidno iz policijskih poročil, v katerih ta pogosto navajajo vrednosti meritev, po katerih bi moral biti tisti za volanom najmanj v komi, če ne celo mrtev. Po drugi strani so se dogajali primeri, ko je indikator pokazal prisotnost alkohola, na vztrajanje voznika pa mu je strokovni pregled dokazal treznost ali pa bistveno nižjo vrednost in s tem kazen. 

Alkotest Ozadje Avto Kako "nabit" je bil v resnici sekretar Breznik

Eden od značilnih primerov je bil preizkus alkoholiziranosti tedanjega državnega sekretarja, nato poslanca SDS Franca Breznika. Glede na njegove izjave o popiti količini alkohola in telesni masi bi moral biti blizu zakonske meje, glede na rezultat indikatorja pa je bil nevarno pijan in je skoraj ostal brez vozniškega dovoljenja. Kdo je govoril resnico oziroma kakšno kazen si po pravici zasluži, bi lahko v takšnih primerih pokazal etilometer.

Policist lahko ukrepa takoj

"Etilometri poleg merjenja koncentracije alkohola v vzorcu odvzete krvi omogočajo, da se rezultati meritev lahko z gotovostjo uporabijo v postopkih pred upravnimi in pravosodnimi organi," opozarjajo na uradu. "Bistvena prednost etilometrov v primerjavi z merjenjem koncentracije alkohola v vzorcu odvzete krvi je, da imajo uradne osebe rezultat na voljo takoj - tudi na terenu. Slednje omogoča takojšnje ukrepanje proti vozniku, kar merjenje koncentracije alkohola v vzorcu odvzete krvi ne omogoča." 

Pri postopku z odvzemom krvi namreč policisti vrednost alkoholiziranosti s strani ljubljanskega sodnomedicinskega inštituta prejmejo šele po okoli dveh tednih in se šele na njegovi podlagi odločijo o nadaljnjih ukrepih.

Kot so za Žurnal24 pojasnili na policiji, bodo nove etilometre razdelili med policijske enote na način, da bodo z njimi "pokrili čim večja območja in s tem policistom zagotovili krajevno čim bližjo možnost preizkusa voznikov z etilometrom."

Uskladiščeni na policah

Nove etilometre je policija nabavila prvič po več kot 15 letih. Takrat je kupila skupno okoli 70 etilometrov, a so jih v naslednjih letih skoraj nič rabljene enega za drugim jemali iz operativne uporabe.

Lani so slovenski policisti uporabljali le še 11, z njimi so v celotnem letu 2020 opravili komaj 22 preizkusov alkoholiziranosti, od tega so bili štirje pozitivni.

Pri odkrivanju pijanih voznikov so se namreč pri policiji začeli povsem zanašati na indikatorje alkohola in pravno zanko s podpisom zapisnika, s katerim preizkušenec na sporen način brezprizivno potrdi veljavnost rezultata nezakonskega merila. V vseh primerljivih državah srednje in zahodne Evrope pa so indikatorji zgolj to - pokazatelji. Če pri preizkusu dajo pozitivno vrednost, policisti voznika napotijo na test z etilometrom. Praksa onkraj meje je, da je šele to ustrezna zakonska podlaga za ukrep proti alkoholiziranemu. O tem in o spornosti slovenske ureditve smo obsežno pisali TUKAJ. 

Alkotest Razkrivamo Avto Kako je policija z indikatorji nategnila pravno državo

V prvo bi izgubili posel, v drugo čudežnih 30 odstotkov popusta

Z novim razpisom za etilometre je imela policija veliko križev in težav. Prvi razpis je bil objavljen lani, a nato preklican v čudnih okoliščinah, potem ko je eden od konkurentov ponudil bistveno nižjo ceno. Policija je njegovo predloženo dokumentacijo ocenila za nezadostno, brez možnosti dopolnitve. Pritožba je bila zavrnjena.

Letos je sledil ponovljen razpis, znova pripravljen v pisarnah policijskega Sektorja za elektronske naprave in laboratorij merilnikov. Na prvem razpisu bistveno dražji tekmec je tokrat ceno za povsem iste naprave spustil kar za 30 odstotkov oziroma za skoraj 60 tisoč evrov. V prvo ugodnejši konkurent takšnemu popustu ni mogel slediti. Skupaj z DDV je država za 20 etilometrov izbranemu podjetju Dräger Slovenijia plačala 177.085 evrov. Nezanemarljiva podrobnost ob tem pa je, da zmagovalni etilometer v nasprotju s konkurentom za svoje delovanje potrebuje redno menjavanje jeklenk z referenčnim plinom, kar bo tekom življenjske dobe del ločene nabavne pogodbe z istim dobaviteljem.

Etilometer | Avtor: Urad za meroslovje Urad za meroslovje

Indikator alkohola Kako je mogoče? Avto Policijska država? Če samo podvomiš, pokasiraš še 130 evrov!

Še vedno pa veljavna tudi dvoletna pogodba z medicinsko fakulteto v vrednosti 1,47 milijona evrov. Na podlagi pogodbe sodnomedicinski inštitut na fakulteti za policijo izvaja storitve ugotavljanja prisotnosti alkohola prepovedanih drog, psihoaktivnih zdravil in drugih psihoaktivnih snovi v vzorcih voznikov, katerim je odrejen strokovni pregled. 

andrej.leban@styria-media.si

Komentarjev 15
  • borut08 00:47 01.avgust 2022.

    Problem je v spolitizirani policiji in takšni podvigi,ki občasno ustavijo kakšnega poslanca,da prikrijejo podrejenost politiki in pristranskost na moje prepričanje o delovanju policije ne prepričajo.Nadzirajo,spletkarimo itd mene in proti meni ter,ki s kritičen do politike in sistema ter glasen.

  • Ender3 15:21 31.julij 2022.

    Končno ena korist od sektaške klike, dobili smo Breznik etilometre. Pri tem imata velike zasluge tudi ministera Vizjak in Simoniti velika ljubitelja rujnega.

  • Jennifer_Land 12:12 31.julij 2022.

    Google je za vsak dan spletnega dela od doma plačal od 400 do 800 dolarjev. V prvem mesecu sem od Googla doma prejel 21.758 $ in 29.467 $ zadnje plače za 3 ure dela na dan...glej več informacij .........>>>>>>> 𝐖𝐰𝐰.𝐂𝐚𝐬𝐡𝐝𝐨𝐰.𝐂𝐨𝐦