Avto
53845 ogledov

"Nič več pametnih ključev, vračamo se k mehanskim"

Avtomobilski ključi
Največji proizvajalec avtomobilov na svetu je napovedal, da bo elektronski ključ za odklepanje in zagon vozil zamenjal z mehanskim.

Gre za kratkoročni ukrep, povezan s pomanjkanjem čipov, zaradi česar se je Toyota znašla v nerodnem položaju. Gre za ukrep sprejet za japonski trg, ni pa znano, za katere modele gre.

Prima električni avti Avto Tako dolgo se čaka na električni avto

"Ker se pomanjkanje polprevodnikov nadaljuje, je to začasen ukrep, katerega cilj je čimprejšnja dobava avtomobilov strankam," so v izjavi za javnost zapisali pri Toyoti in se opravičili za nevšečnosti.

Ukrajina Harkov Ukrajinska vojna Avto Ukrajinska vojna: To je prava težava avto industrije

Globalno pomanjkanje čipov je povzročilo resne zamude pri proizvodnji in dobavi avtomobilov, pri čemer so morali številni kupci več mesecev in tudi več kot leto dni čakati na dostavo vozila. Na nekatere modele se na Japonskem čaka tudi do štirih let.

Čip polprevodnik vezje Pomanjkanje Avto Podjetja kupujejo pralne stroje, da iz njih odstranijo čipe

Po poročanju tiskovne agencije Reuters so Toyoto še posebej močno prizadele naravne nesreče in druge motnje, ki so še dodatno otežile položaj, v družbi pa so objavili, da verjetno ne bodo sposobni izdelati 9,7 milijona vozil, kot so bili načrti za leto 2022.

Komentarjev 3
  • Toma 15:28 02.november 2022.

    Sicer pa velikalaž! Na AB je 3600 zadetkov torej ni blemov za čipe!

  • Toma 14:04 02.november 2022.

    Najprej predkovidne cene, pol bomo pa razmislili! za prvi serijski avto je delavec za trakom delalle 7 mesecev!

  • Klavdij Mervič 10:15 02.november 2022.

    Počakajmo še par mesecev do enega leta in na noben avtomobil ne bo treba več čakati. Še prosili nas bodo, naj jih kupimo. V ameriki že stojijo parkirišča malo rabljenih avtomobilov, ker jih prvi lastniki ne morejo plačevati in so ...prikaži več jih vrnili, novih kupcev pa ni. Enako se že dogaja v VB. Zaenkrat cene še ne padajo, ker so trgovci optimisti, da jih bo kdo kupil, a tudi tega je iz meseca v mesec manj. Na koncu bo zato marsikateri trgovec propadel.