Avto
24769 ogledov

Obupan poskus Rusov - neverjetno, kateri avtomobil bi proizvajali

AZLK
Župan Moskve Sergej Sobjanin načrtuje v zapuščeni Renaultovi tovarni proizvodnjo avtomobilov, ki so pod zgodovinsko znamko v osemdesetih in devetdesetih letih izginili s proizvodnih linij. Gre za obupen poskus, da bi rešili vsaj nekaj proizvodnje avtomobilov.

Do zdaj se je o tem le še šušljalo, a je Renault v ponedeljek uradno sporočil, da bo svoj 67,69-odstotni delež v ruskem proizvajalcu avtomobilov AvtoVaz za simbolični rubelj prenesel na ruski centralni raziskovalni in razvojni inštitut za avtomobile in motorje NAMI. Sporazum vključuje možnost šestletnega ponovnega odkupa Renaulta za enak znesek in še vse ruske naložbe v tem obdobju. To je nenavadno ravnanje, vendar se bo Renault rešil dileme poslovanja v državi, ki je vojaško napadla Ukrajino, hkrati pa Francozi verjamejo, da bi se lahko, če se bodo politične razmere v prihodnosti umirile, vrnili.

Renault logo Rusija Avto Rusija: Renault sprejel težko odločitev

Vendar pa je bil Renault tudi 100-odstotni lastnik Renault Russia, moskovske tovarne, kjer je proizvajal renault duster, arkano in nissan terrano. "Sprejeli smo težko, a potrebno odločitev, ki je tudi odgovorna odločitev za naših 45.000 zaposlenih v Rusiji," je v izjavi dejal izvršni direktor skupine Renault Luca de Meo.

AvtoVAZ | Avtor: EPA EPA

Rolls-Royce ghost Ruska zvijača Avto Rusi z zvijačo do uvoženih avtomobilov, ki jih Zahod prepoveduje

Spomnimo, da je imel Renault v Rusiji za približno 2,2 milijarde evrov premoženja. Toda kaj se bo zdaj zgodilo s tovarnama v Moskvi in Togliattiju? AvtoVaz, proizvajalec vozil znamke Láda, obljublja nadaljevanje proizvodnje starejših modelov z nižjimi specifikacijami in nižjimi emisijskimi standardi, manjkajoči sestavni deli z Zahoda pa zdaj v tovarno prihajajo iz Kitajske. Po besedah guvernerja Samarske regije Dmitrija Azarova naj bi proizvodnje linije znova zagnali 23. maja. Rusi imajo težave tudi na Kitajskem, kjer nastajajo ozka grla zaradi spopada s koronavirusom in s tem povezanimi pandemični ukrepi.

ZUBR lada niva Avto S čim se bodo Rusi vozili, če se vojna kmalu ne konča?

Bodo Rusi vozili nove avtomobile iz osemdesetih let?

Usoda tovarne v Moskvi je še veliko bolj zanimiva. Kot je napovedal župan Moskve Sergej Sobjanin, mesto načrtuje proizvodnjo avtomobilov pod zgodovinsko znamko Moskvič! To je šokantno, saj je Moskvič bankrotiral leta 2001. Kot je dodal Sobjanin, naj bi to bili klasični avtomobili z motorji z notranjim zgorevanjem in kasneje celo električni avtomobili. Kako bo videti prihodnji Moskvič, si je težko predstavljati. Za razvoj novega avtomobila so potrebna vsaj tri leta, v Rusiji pa čas teče počasneje. Možno je torej, da bodo na proizvodnji liniji celo stari modeli iz 90. let prejšnjega stoletja, ki so izpeljanke "tragičnega" aleca 2141 iz leta 1986, ki slovi po svoji nezanesljivosti.

 | Avtor: AZLK AZLK

Eksotičen pojav Avto Brutalen dvig cen vozil ruske potrošnike prisilil v skrajne ukrepe

Na primer, modeli 214100 svyatogor ali njegova razširjena različica 2141Y2 yuri dlougoruky. Kdaj se bo to zgodilo, Sobyanin ni navedel. Vsekakor se bo po odhodu zahodnih vlagateljev iz Rusije domača avtomobilska industrija vrnila nekaj desetletij nazaj v preteklost. Čeprav lahko kitajski proizvajalci avtomobilov pomagajo, več analitikov opozarja, da jih "nacionalizirane" zahodne tovarne verjetno ne bodo zanimale. Tudi zaradi odnosov z Evropo. Izvoz kitajskih vozil v Rusijo bo postal ugodnejši. Številni menijo, da postavljati na noge uničene ruske avtomobilske industrije nima več smisla.
 

Komentarjev 7
  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 06:54 18.maj 2022.

    Začnite delat avtomobile brez čipov in tega sranja ,ga prej kupim kot pa to zdaj

  • rd2dmk2 21:52 17.maj 2022.

    če malo razmislim se bo pa splačalo kupit tega moskviča namesto izrodkov zahodne avto industrije z njihovimi led in mutimedijskimi zasloni za upravljanje bedarij. hoooočem gumbe. po en gumb za eno funkcijo, tud tistega bondovega za izstrelitev sopotnika.

  • Pišmevuh 18:38 17.maj 2022.

    Rusi Moskviča, Nemci pa nič.