Avto
29 ogledov

Policija do avtov s "farso"

Policija, policijski avto Žurnal24 main
Policijska vozila. Na razpisu se ponavlja zgodba z nerazumnimi pogoji, zaradi katerih je konkurenca zelo pičla ali je sploh ni.

Transparentnost. Najmanj 8,7 milijona evrov vreden razpis za 328 patruljnih, civilnih in specialnih vozil policije je ob nenehnih spremembah razpisnih pogojev, dvakratnem podaljšanju roka za oddajo ponudb ter številnih pripombah potencialnih ponudnikov po mnenju enega od njih postal farsa, ki jo je treba čim prej končati z razveljavitvijo.

Enemu se jih nasmiha 321

Lanski razpis, glede katerega smo pri Žurnalu opozarjali na številne diskriminatorne in nerealne pogoje, je po trditvah pristojnih na policiji propadel zaradi previsoke cene ponujene dodatne policijske in druge opreme v avtomobilih. Tako so novembra objavili nov razpis, na katerega pa se je skupno usulo kar 59 javnih vprašanj in pripomb, saj naj bi bil še vedno izrazito pisan na kožo posameznim ponudnikom vozil in opreme.

Med drugim so na podlagi zahtev ponudnikov spremenili merila glede zahtevanih pnevmatik in svetilk ter zmanjšali obvezno velikost karavanskih prtljažnikov, rok za oddajo ponudb pa se je podaljšal za dva tedna in se je zaključil šele minule dni.

Čeprav pri policiji "kategorično zavračajo" favoriziranje določenih ponudnikov na trgu, se je pri dveh od petih sklopov oziroma za skupno 155 karavanov 4x4 ponudil le en dobavitelj, pri sklopu za 10 hitrih limuzin pa je tudi zaradi pogoja ročnega menjalnika, ki naj bi ga policisti edinega znali uporabljati, isti dobavitelj velik favorit.

Pri najobsežnejšem sklopu za 156 klasičnih patruljnih karavanov ima le enega cenejšega konkurenta, vendar na končne točke vplivajo tudi ponujeno jamstvo, zapletena formula izračunavanja stroškov (vključno z izpusti ogljikovega dioksida in dušikovih oksidov) skozi življenjsko dobo in drugo.

Za peti sklop sedmih kombijev z opremo za nadzor meje je ponudbo oddalo eno podjetje, policija pa je očitek o praktično vnaprej določenem tipu vozila, ki naj bi se povrhu tega v minuli rabi znotraj policije izkazalo še s sila nezanesljivimi motorji, zavrnilo z utemeljitvijo, da vozilo pri skupni ceni, ki z opremo presega 200 tisočakov, ne igra bistvene vloge.

Komentarjev 11
  • 6a6330cf643e6297e0f11772a01ce2d9c0c144b1 22:21 26.januar 2014.

    Najprej je potrebno vedeti kaj potrebuješ, da lahko pripraviš razpis. Za to da veš kaj potrebuješ moraš imeti sprejete notranje akte, ki govorijo o pogojih in lastnostih opreme ki jo potrebuješ. Če pri pripravi notranjih pogojev noso sodelovali določeni dobavitelji ...prikaži več s katerimi imaš največ opravka boš lahko naredil razpis, drugače boš pa imel zgolj nakup prej izbranih vozil v obleki razpisne dokumentacije v skladu z vsemi zakoni. In tako je pri vseh razpisih, da ponudniki vedo veliko več kot pa človek ki jih pripravlja, ker so za to specializirani, človek na policiji pa one man band za vse, .. To ne gre tako!

  • kozorog81 19:40 26.januar 2014.

    Jaz bi pa več policistov dal na kolesa ali pa na tomosove APN6, ostalo pa na Twingote. Tako bodo najbolj pomagali domači industriji.Kolesarjenje ni zdravju škodljivo saj več kot 70% dela imajo tako ali tako v mestih.

  • Veteran 18:17 26.januar 2014.

    Zakaj ne bi obstajala kurupcija pri javnih razpisih tudi v policiji, saj so tudi oni samo ljudje, ki jih denar še kako zanima?