Avto
2024 ogledov

Policija na sledi vozniku, ki je na amaterskem posnetku prehiteval "v smrt"

Video objestnega voznika Reševalni pas/Twitter
V ponedeljek je na socialnem omrežju Twitter zaokrožil videoposnetek, ki ga je posnet voznik motocikla. Na njem je razvidno, kako je voznik osebnega avtomobila pred njim čez polno črto v škarje prehiteval vozilo spredaj, pri čemer se mu je moralo vozilo, ki je pripeljalo nasproti delno umakniti s ceste, da nista trčila. Policija zahvaljujoč videoposnetku primer preiskuje.

"Koprski policisti so včeraj pričeli z zbiranjem obvestil in ugotavljanjem okoliščin ter identitete kršitelja, ker so iz posnetka razvidne kršitve cestno prometnih predpisov," so za zurnal24.si pojasnili na Generalni policijski postaji in na naše vprašanje ali so identificirali voznika dodali, da v tem delu postopka, ki je v teku, več informacij ne morejo posredovati.

So nam pa potrdili, da je amaterski posnetek dokaz, oziroma spoznavni vir iz katerega prekrškovni organi črpajo podlago za ugotovitev o obstoju ali neobstoju odločilnega ali pomembnega dejstva. "Sam amaterski posnetek je dokazno sredstvo, dokaz je vsebina posnetka, kolikor seveda omogoča spoznavanje ali ugotavljanje pomembnih dejstev," pojasnjujejo na policiji.

Posnetek povod za začetek postopka

Prekrškovni organ po ugotovitvi pogojev za začetek postopka oziroma dokazov, ki kažejo na sum prekrška, po uradni dolžnosti zbere dodatna obvestila in dokaze o prekršku ter nato sprejme ustrezno odločitev o odgovornosti storilca za obravnavani prekršek. V vsakem primeru pa morajo preveriti, ali v povezavi s posredovano fotografijo ali videoposnetkom izhajajo elementi prekrška.
Na policiji zato pravijo, da je treba od tistega, ki jim posreduje fotografijo ali videoposnetek, zbrati obvestila in pridobiti njegovo izjavo o okoliščinah naznanjenega dejanja, v kolikor le-ta seveda želi sodelovati s policisti ter nato sprejeti ustrezen ukrep.

Kako vedo ali je bil za volanom lastnik avtomobila in ne nekdo drug? Na policji odgovarjajo, da se uvede postopek o prekršku, v katerem se ugotavlja, kdo je bil voznik. Če je prekršek zoper varnost cestnega prometa storjen z vozilom, pa ni mogoče ugotoviti, kdo je storilec, se kaznuje za prekršek lastnik ali imetnik pravice uporabe vozila, razen če dokaže, da tega prekrška ni storil. Če je lastnik ali imetnik pravice uporabe vozila, s katerim je storjen prekršek iz prejšnjega odstavka, pravna oseba, državni organ ali samoupravna lokalna skupnost, se kaznuje za prekršek njihova odgovorna oseba.

Kazen za prehitevanje v škarje

Za prekršek prehitevanja čez polno črto je sicer predpisana sankcija globe v višini 160 evrov, za prekršek prehitevanja v škarje pa je predpisana sankcija globe v višini 700 evrov in stranska sankcija devet kazenskih točk.

Na policiji sicer priznavajo, da s strani državljanom prejmejo veliko posnetkov prekrškov, podatkov o tem, koliko glob so izrekli na podlagi prijave občana, pa nimajo. na policiji podpirajo, da občani pokličejo na telefonsko številko 113, ko zaznajo kršitelja, da ga lahko policisti ustavijo in takoj ugotovijo voznika.

"Posnetki običajno ne vsebujejo vseh podatkov o kršitelju in prekršku ter »naznanitelj« običajno ne posreduje svojih podatkov in noče nastopati kot priča, zato je postopek bistveno bolj zapleten in ne da vedno pričakovanih rezultatov oziroma možnosti za izrek globe," še dodajajo.

Komentarjev 40
  • Žurnalček 08:34 01.junij 2017.

    Ne strinjam se ! Jaz bi , vsi so vozili proti mejnem prehodu , tam dejanje prijavil policiji , kajti dodal bi , da takšno prehitevanje lahko izvede samo pijani voznik , ne pa trezen . In takoj mu vzeti ...prikaži več izpit zaradi psihičnih težav , in 5 let do možnosti delanja novega. S tem ko voznika označijo za psihičnega , mu noben psihiater ne bo dal novega zdravniškega sprićevala , brez opazovanja v bolnišnici !

  • Žurnalček 08:26 01.junij 2017.

    Ne bo držalo , ker tu ne gre za prometni prekršek po ZoCP ampak za kršitev zakona po KZ in to je ogrožanje življenj in nisi na prekrškovnem sodišču ampak kazenskem . Postopek po uradni dolžnosti pomeni na koncu samo ...prikaži več sodišče in tam pa vse velja !

  • Igorgeus 07:44 01.junij 2017.

    Izvršbe se delajo za vse enako. Razlika je edino al majo uradno kaj vzet al pa nimajo.