Avto
57258 ogledov

V križiščih vas opazujejo civilisti, ki to niso

Policija in križišče Saša Despot
V zadnjem času se vse več voznikov čudi, ko jih nekaj sto metrov za križiščem ustavi policist in jim pove, da so malce prej držali slušalko na ušesu ali celo zapeljali v rdečo luč. Kaj se dogaja?

V zadnjih dneh smo na nekaterih lokacijah v prestolnici pogosteje opazili, da policisti pri kontroli prometa uporabljajo tudi policiste v civilu. Taktika je enostavna, nekaj metrov stran od semaforiziranega križišča stoji oseba, ki oblečena v čisto običajna oblačila deluje povsem "civilno". V resnici gre za policista ali policistko, ki opazuje obnašanje voznikov in kršitelje prek skrite radijske povezave naznanja patrulji nekaj sto metrov naprej ob cesti. 

Nesreča Maribor Slovenija Šokantni podatki naših policistov

"Policija stalno in intenzivno nadzira cestni promet, vendar imajo policijske aktivnosti le omejen vpliv na varnost cestnega prometa," pri policiji opozarjajo, da imajo pri svojem delovanju v ospredju preventivo. "Zavedamo se, da ima nadzor prometa pomembno vlogo v povezavi z izboljšanjem prometne varnosti, in da višja stopnja verjetnosti, da bodo vozniki podvrženi kontroli, pozitivno vpliva na voznike, da vozijo v skladu s predpisi," je pojasnila Vesna Drole, predstavnica policije. 

Kot dodaja, uporaba policistov v civilu pri nadzoru prometa ni novost in jo pri policiji uporabljajo že vrsto let. Zanjo se odločajo na varnostno problematičnih odsekih in lokacijah, predvsem križiščih, kjer pridejo kršitve, kot so vožnja v rdečo luč, (ne)uporaba varnostnega pasu, motnje med vožnjo in podobno, še posebej do izraza.

Nazorno Avto To se zgodi, če zadaj niste pripeti

"Kršitev je ugotovljena z osebno zaznavo pooblaščene uradne osebe," pojasnujejo pri policiji. Kakšnih dodatnih dokazov (posnetki) tako policija ne potrebuje, čeprav si lahko pri svojem delu pomagajo tudi s tehničnimi sredstvi. Eno izmed takšnih je lahko tudi uporaba sistema PROVIDA.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 22
  • Fulmmer 00:23 27.november 2017.

    Vidim da so s tem nekaterim stopili na žulj, vozite po predpisih pa boste nezanimivi za policaje.... Po moje se tle usajate samo tisti, ki so jih že dobil....

  • JackD 23:22 26.november 2017.

    Končno. Sam že kakšni dve leti govorim, kako bi bilo to početje v prestolnici nujno. Ker v zadnjih nekaj letih se je promet, predvsem pa strpnost voznikov v Ljubljani zelo poslabšala. Zadnjič sem se ustavil na dveh zaporednih rumenih(pa ne ...prikaži več impulzivno, prižgala se je ko sem bil še kakih 30m od križišča in sem počasi ustavil), pa mi je voznica za menoj "blendala", kaj se grem da ne peljem. Vidim pa vsak dan vsaj 2,ki lovita rumeno pa zapeljeta že v močno rdečo. Pa sem na cesti kake pol ure dnevno

  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 22:20 26.november 2017.

    Prav nič me ne moti, če kdaj kakšnega policaja pohladijo! Saj ga upravičeno!