Avto
40822 ogledov

Policisti z novo taktiko nad voznike na avtocestah

Radar Saša Despot
Kako Slovenca prisiliti, da po avtocesti vozi v skladu z omejitvami?

"Zdi se mi izredno žalostno, da nam je uspelo na odseku čez Trojane zaradi enega sekcijskega merjenja doseči tako dobre rezultate, nikjer drugje pa jih ne moremo. To je potrditev tega, da Slovenec potrjuje nadzor." Tako direktna je Nataša Kovše iz službe za upravljanje prometa in prometne varnosti pri Darsu v komentarju na prehitre voznike na slovenskem avtocestnem omrežju. 

Po uvedbi sekcijskega merjenja skozi nevarne trojanske predore je tam namreč izrazito upadlo število prekoračitev hitrostnih omejitev, podobno opremo sedaj načrtujejo uvesti tudi na drugih odsekih. "Ogromno služb se v Sloveniji trudi za prometno varnost, a sami sebi dokazujemo, da se spremenimo šele, ko smo pod policijskim nadzorom," dodaja Kovšetova.

In potem je tu še tista druga kategorija voznikov ...

Čeprav več kot 600 kilometrov slovenskih avtocest in hitrih cest glede na količino prometa, ki se po njih vsakodnevno pretaka, še vedno veljajo za nekajkrat varnejše od ostalih tipov cest, pa je prav neupoštevanje omejitev hitrosti v kombinaciji z drugimi dejavniki (na primer prekratka varnostna razdalja) med poglavitnimi razlogi za nastanek nesreč. Ker so hitrosti na avtocestah znatno višje, so lahko tudi posledice takšnih trkov hitro težje narave, poleg tega pa je lahko za več ur oviran ali celo povsem zaprt promet.

Vožnja po avtocesti Avto Vozniki tudi zaradi lastne napake zamujajo v službo

Izrazito prehitrih voznikov je sicer v zadnjem času manj kot nekoč, pravijo pri Darsu, a k temu deloma vpliva tudi dejstvo, da se je gostota prometa v zadnjih letih precej zvišala. Poleg tega se tudi vozniki vse bolj zavedajo, da je hitra vožnja nevarna, pa tudi neekonomična.

“Kljub temu pa je tu še nočni čas in določeni odseki, kjer razmere še vedno dopuščajo, da nekateri vozijo drastično prek omejitev,” pravi Robert Vehovec sektorja prometne policije pri Generalni policijski upravi, ki opozarja na posebno skupino voznikov, “ki se jim vedno mudi”, pa čeprav so časovni prihranki zaradi majhnosti Slovenije zgolj minimalni. 

Telefon in vožnja "Pijanci" Avto Če bi vsi "pijanci" uporabljali trik s prtljažnikom ...

Kot je pojasnil, se zato policija v zadnjem času vse pogosteje poslužuje meritev hitrosti iz avtocestnih nadvozov, saj jih tam vozniki običajno ne pričakujejo.

Zakaj je avtocesta nekaj povsem drugega kot dirkalna pista

V vožnji po avtocesti mnogi vidijo primerjave z dirkališčem - široki vozni pasovi, visoke hitrosti, ni ostrih zavojev … A nekdanji dirkač in inštruktor varne vožnje Miran Kacin je jasen. Visokih hitrosti nam na avtocesti ne dopušča varnost drugih udeležencev. Prav tako so na vsakem dirkališču izletne cone in druga primerna infrastruktura, ki odpuščajo morebitno napako voznika. Na avtocesti tega ni, zato so posledice po nesreči veliko hujše.

Vožnja po avtocesti Tiščanje na levem pasu Avto Kaj se zgodi, če se na AC vozite le po levem pasu?

Kacin opozarja, da pri višjih hitrostih vozniki kasneje zaznavajo in odreagirajo na manevre drugih udeležencev, kar lahko hitro pripelje do nepredvidenih situacij. Želji po (pre)hitri vožnji na avtocesti se je po njegovem mogoče uspešno zoperstaviti tako, da pomislimo na sebe in na ostale udeležence v prometu. "Verjetno je kdaj tudi težko, a prva misel mora biti, da želimo priti mi in ostali varno do cilja."

Vožnja po avtocesti | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Komentarjev 51
  • Žurnalček 09:51 25.maj 2020.

    Vsem takšnim, ki vidite v kaznih odrešitev, vključno z nadležnimi organi! Med LJ in Splitom prevozite 10 radarjev !7 stacionarnih i najmanj 3 mobilna! Omejitev pa na vsakih 100m drugač !Tudi normalna oseba ne more to speljati brez vsaj enega ...prikaži več vpada v radar. Koncentracija je nemogoča vseh 8 ur, pa delaj pavze, bo samo še slabše! Pa je človek lahko samo počasen nedeljski voznik ! Isto kot na cesti LJ-Vrhnika, ko već noben ne ve kolk mu je trenutna omejitev, potem imaš pa ogromno njih ,ki vozijo 60

  • Žurnalček 08:52 25.maj 2020.

    Prej ne bo miru, kot da se prijave voznikov enačijo s prijavo uradnega organa, kar se tiče ekstremnih hitrosti na AC, kakor tudi "divjanja" po štiripas. v mestu ! Vsak voznik, ki vozi po AC dovoljenih 139km/h točno ve, koliko ...prikaži več vozi voznik , ki pade mimo njega in je to za kazen! Če je dodan še slikovni material, potem bi Policija morala ukrepati po službeni dolžnosti in ne več na prijavo državljana. Takšen Švicarski sistem, bi v sek. vse postavil v red in Policija ne bi morala več delati pogonov

  • Žurnalček 08:24 25.maj 2020.

    Spoštovani Andrej Leban . Prekratka varnostna razdalja na AC ???? Kako vi mislite na AC imeti 30% več vozil kot je njena zmogljivost ? Malo drugačno formulirano , bolj razumljivo isto vprašanje . DARS je sposoben v 1 litersko steklenico ...prikaži večo naliti 1.5 litra vode . In vi greste mirno čez to , kar dela DARS in obtožujete voznike za premajhno varnostno razdaljo!!! To je skregano s zdravo pametjo , tako da nekdo ki raspravlja brez tega dejstva , nima pojma o dogajanju na AC in DARS-u !

Sorodne novice