Avto
575 ogledov

Potovalne navade Slovencev: pomembno je, da smo čim hitreje na cilju

Zastoji na Celovški cesti
1/12
Žurnal24
Pri Mediani so izvedli raziskavo ReMOBIL o mobilnostnih navadah Slovencev, ki je prišla do precej predvidljivega zaključka: da Slovenci ne spreminjamo radi svojih dnevnih potovalnih navad.

Osnovni zaključek raziskave, ki jo je Mediana izvedla za AMZS in nekatere druge partnerje, je, da se prehod na trajnostne načine mobilnosti zdi pomemben kar 65 odstotkom Slovencev, vendar pa alternativne načine prevoza uporabljajo le redki. Večina se jih po vsakdanjih opravkih še vedno vozi z osebnimi avtomobili.

Osvežitvena vožnja starostnikov Slovenija Avto Pozor, starec za volanom!

Večina Slovencev je tudi potrdila, da bo za spremembo mobilnostnih navad in zmanjšanje števila osebnih avtomobilov na naših cestah potrebna vzpostavitev učinkovitega in inovativnega sistema javnega prometa. Ko bo namreč javni potniški promet postal ustrezna alternativa osebnim avtomobilom in bomo z njegovo pomočjo poti opravili vsaj enako hitro, udobno in ceneje kot z osebnimi avtomobili, ga bo uporabljalo več ljudi.

Potovlne navade Slovencev | Avtor: AMZS AMZS

Izpusti, emisije, izpuh, izpušna cev, poraba, gorivo, promet Avto Vojna za avte 2035: na mizi je kompromis

Danes večina vprašanih, kar 65 odstotkov, svoje dnevne poti opravi z osebnim avtomobilom. 47 odstotkov se jih po opravkih odpravi izključno z lastnim avtomobilom, več kot tretjina pa se tako vozi tudi v službo ali šolo.

55 odstotkov pa je tistih, ki se za premagovanja obvladljivih razdalj odločajo za trajnostne oblike mobilnosti. Mednje spadajo hoja, kolo, skiro, javni potniški promet in souporaba vozil. 48 odstotkov se jih za javni promet odloča zaradi pomanjkanja parkirnih prostorov, 43 odstotkov pa pri njegovi uporabi vodi želja po varovanju okolja.

S-bikes električno kolo Avto Subvencija na bicikle namesto električnih avtomobilov

Neuporabniki javnega prometa večinoma, 63-odstotno, menijo, da poti z avtomobili opravijo hitreje. 59 odstotkov jih kot vzrok za uporabo osebnega avta navaja slabe povezave med lokacijami, 56 odstotkov pa neprimeren urnik javnega prevoza. Za 71 odstotkov popotnikov je sicer najpomembnejše, da pot opravijo čim hitreje, za 61 odstotkov pa sta pomembni neodvisnost pri odločanju in cena prevoza.

AMZS test letnih gum 2023 50 pnevmatik Avto AMZS test letnih gum za sezono 2023
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.