Avto
7251 ogledov

Prenova leta: bali so se dolgih zastojev

Slovenija 22.06.2013 predor Golovec na avtocesti na  Ljubljanski obvoznici Saša Despot
Eno glavnih obnovitvenih del na naših avtocestah se bo zaradi koronavirusa začelo že čez nekaj dni.

Dars je skupaj z izbranim izvajalcem del pohitel s postopki, zato se bo prenova prve cevi predora Golovec na vzhodni ljubljanski obvoznici začela že sredi maja, kar je pred prvotnim načrtom. 

Kot so za Žurnal pojasnili na Darsu, bo takoj po prvomajskih praznikih postala pravno veljavna pogodba z izvajalcem del, podjetjem Kolektor CPG. Ta bo s pripravljalnimi deli lahko pričel v drugi polovici maja, na začetku pa zahodna cev (tista, ki iz smeri Bizovika oziroma Štajerske vodi proti južni obvoznici oziroma Dolenjski) še ne bo popolnoma zaprta za promet. 

DARS avtocesta vinjeta Izgovor Avto Resnica, zakaj v Sloveniji še nimamo e-vinjete

Po zaključku pripravljanih del se bo začel glavni del 10,4 milijona evrov vredne pogodbe, to je dvomesečna prenova zahodne cevi. Ta bo v času prenove povsem zaprta za promet, ta pa bo speljan skozi vzhodno cev predora po sistemu 2+1, pri tem pa bo Dars dva pasova odpiral v smeri koničnega pasu, enega pa v obratni. 

Obnova vzhodne cevi je za zdaj načrtovana poleti 2021. Po prvotnih načrtih bi morali prvo cev prenavljati že lani, drugo pa letos, a je zaradi pritožb v izbirnem postopku lanska prenova padla v vodo. Ker gre za enega najbolj obremenjenih avtocestnih odsekov v državi, so se pri Darsu med prenovo bali zastojev. A bo zaradi nove situacije in napovedanega močno zmanjšanega prometnega toka v času poletne turistične sezone, promet vsaj v času prve polovice prenove predora po pričakovanjih tekel dokaj tekoče. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • sam50 11:41 29.april 2020.

    Zdaj je bil idealen čas za hitro sklepanje poslov pod mizo....