Avto
9203 ogledov

Pretres: Volkswagen in Škoda bosta ohranila le po nekaj modelov

Škoda tovarna proizvodnja avtov Profimedia
Poslovili se bodo številni modeli.

Velikanski rezi pri koncernu Volkswagen: znižanje stroškov, poenostavitev ponudbe, znamke Volkswagen, Škoda in Cupra bi ohranile le po nekaj električnih modelov.

Koncern VW je pred enim največjih prestrukturiranj v zadnjih desetletjih. "Moramo ukrepati, sicer bomo izgubili stik s konkurenco," je za poslovni medij Handelsblatt dejal neimenovani vodilni menedžer največjega evropskega proizvajalca. Ena glavnih ugotovitev je, da koncernu ne manjka znanja, ima pa težave pri implementaciji in stroških.

Volkswagen 10, Škoda "okoli" pet, Cupra do štiri 

Načrt predvideva spremembe tako pri premijskih znamkah, zbrane okoli Audija, še bolj pa pri volumenskih znamkah Volkswagen, Škoda in Seat. Predvsem bodo morale te znamke odslej še tesneje sodelovati, tako da bi bilo manj dvojnega razvoja in s tem stroškov. Želijo si tudi boljšega izkoristka proizvodnje v proizvodnih obratih in varčevanja pri nabavi in prodaji. 

Konkretno in tisto, kar se kupcev najbolj tiče, je poenostavitev ponudbe. Del načrta je namreč občutno zmanjšanje števila  modelov. Znamka Volkswagen naj bi po prehodu na elektriko imela v portfelju samo še deset električnih avtov. Znamka Škoda bo omejena le na okoli pet modelov, Seatova mlada znamka Cupra pa na tri do štiri. Za primerjavo, samo Volkswagen ima trenutno v ponudbi prek 20 modelov, Škoda jih ima devet.

Demografija bo opravila svoje

Takšno krčenje modelov in stroškov ob hkratnem prehodu na vozila, ki za delovanje potrebujejo manj sestavnih delov, seveda postavlja vprašanje glede odpuščanja delovne sile. Pri Volkswagnu bodo morda ubrali mehko taktiko in od tovarne do tovarne preverili, koliko ljudi potrebujejo. Dejstvo je namreč, da imajo zaradi pomanjkanja delovne sile že danes ponekod težave, demografska slika na področju zaposlovanja pa tudi za naprej ni obetavna.

O spremembah naj bi nadzorni svet odločal še ta teden, tako da bi šef koncerna VW Oliver Blume ključne podatke vlagateljem predstavil že prihodnji teden.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Suli
    Suli 10:33 14.junij 2023.

    Ukinjanje manjših modelov vodi znamke v stagnacijo🤔

  • Boris 09:02 14.junij 2023.

    Tipično, govora je o "stiku s konkurenco" in "predstavami za vlagatelje", to pomeni da direktorje skrbi za njihove stolčke .... kaj če bi enkrat popravili odnos do kupcev .... zasoljene cene, aroganca, nesposobnost in zavajanje. Če bodo kupci zadovoljni, se ...prikaži več bo tudi "stik s konkurenco" in zadovoljnost vlagateljev popravil, stoli mogoče ne bodo več tako vroči ?

Sorodne novice