Avto
1488 ogledov

Prihaja nova generacija avtomobilskih anten

Harman
Po več desetletjih je napočil čas, ko bodo v zgodovino odšle tudi tradicionalne antene, saj tudi najbolj sodobne ne morejo opraviti s količino podatkov, ki potujejo po zraku.

Antena bo postal kar cel avtomobil. Namesto klasičnih anten bodo namreč avtomobili kmalu opremljeni z nevidnim pametnim antenskim sistemom, ki bo signale sprejemal in oddajal kar s pomočjo avtomobilske karoserije.

 | Avtor: Harman Harman

Na informacijsko sceno prihajajo omrežja G5, ki lahko prenašajo kar 10.000 megabitov podatkov na sekundo, kar je preveč celo za najsodobnejše konvencionalne avtomobilske antene. Hkrati se zahteve po pretoku podatkov vsak dan povečujejo, saj je vse več avtomobilov stalno priključenih na splet in si z bazami izmenjujejo vrsto podatkov. Količina podatkov je že takšna, da bi moral avtomobil za nemoten prenos podatkov imeti do osemnajst klasičnih anten, kar pa bi bilo zelo zapleteno, če ne celo nemogoče.

Renault Avto Skoraj sto let smo jo gledali na avtih, sedaj bo odšla

Nadomestilo za vse antene

Pri Harmanu, ki deluje v okviru tehnološkega velikana Samsunga, so se pred dvema letoma  domislili rešitve, ki bi jo v kratkem lahko uresničili. Razvili so inteligentno anteno, ki bo nadomestila vse dosedanje od anten v obliki plavuti morskega psa do klasičnih paličic in anten, ki so integrirane v šipe. Prav tako pa tudi vse njihove kombinacije, saj povezana vozila že danes uporabljajo več anten hkrati. Nov antenski sistem bo lahko sprejemal signale iz omrežja 5G, prav tako pa tudi Wi-Fi, bluetooth in druge signale, ki so potrebni za komunikacijo med vozili in pametno prometno infrastrukturo V2X.

 | Avtor: Harman Harman

Nov antenski sistem bo prinesel še eno prednost, saj bo na avtomobilu praktično neviden. Modul bo mogoče integrirati v praktično katerikoli del avtomobilske karoserije, pa naj gre za streho, blatnike, spojlerje ali pokrov motorje, kar bo dalo proste roke predvsem oblikovalcem. Nova antena poleg tega ne bo pripomogla k povečanju zunanjih mer avtomobila, prav tako pa bo v primerjavi s konvencionalnimi rešitvami pripomogla k 1,5 kilograma prihranka pri masi, saj  bo poleg manjšega števila anten zahtevala tudi manj kabelskih povezav.

Avto v ribniku Rešila življenje Avto Avtomobilska antena mu je rešila življenje

Harmanova nova antena je pritegnila že zanimanje vrste avtomobilskih proizvajalcev, v serijsko proizvodnjo pa naj bi šla prihodnje leto. Za zdaj sicer še ni znano v katerem avtomobilu katere znamke bo doživela premiero.

Komentarjev 4
  • gggg 18:04 12.november 2020.

    Vsi ki preveč paničarite, pojdite še enkrat k pouku fizike. Pozorni bodite pri tematiki Faradayeva kletka. Hvala.

  • marjeta698 17:16 12.november 2020.

    pa jebemti hujše kot mikrovalovka

  • Avatar Lion007
    Lion007 17:06 12.november 2020.

    Jaz imam na telefonu mapo za 5g tehnologijo in samovozeče avtomobile in si delam printscreene telefonskega zaslona. 😊👍😀