Avto
24356 ogledov

Resnični superradarji zdaj lahko merijo tudi pri nas

Superradar merilnik hitrosti Urad za meroslovje
Prihajajo merilniki hitrosti, ki bodo namesto "na meter" natančno merili "na centimeter". Slovenski urad za meroslovje s testno opremo že stopa ob bok najbolj prodornih na svetu.

Urad za meroslovje je predstavil precejšnjo tehnično novost pri novodobnih merilnikih hitrosti, ki delujejo po principu Dopplerjevega efekta. Po domače radarjih. Nove naprave so že na tržišču, temu pa so se prilagodili tudi na uradu, ki ima izključno zakonsko pristojnost odobritve tipa nekega novega merila in overitve vsakega merilnika posebej. Šele nato ga lahko dobijo v roke policisti in redarji ter na podlagi verodostojnih meritev kaznujejo prehitre.

Kaj je pri novi generaciji superradarjev drugače? 

Merilniki hitrosti, ki delujejo na podlagi Dopplerjevega pojava, so v zadnjih desetih letih doživeli izjemen razvoj. To je tudi posledica dejstva, da je avtomobilska industrija naredila velik preboj pri sistemih za zagotavljanje varne vožnje vozil z uporabo radarjev, ki omogočajo zaznavanje položaja in hitrosti večjega števila vozil hkrati.

"Eden zadnjih korakov, je bil prehod iz 24 GHz tehnologije na 77 GHz tehnologijo. Slednje omogoča še hitrejše in bolj natančno spremljanje posameznih vozil ter celotne prometne situacije," pravijo na uradu. 

"Prednosti nove 77 GHz tehnologije so uporabili tudi proizvajalci merilnikov hitrosti. Če bolj enostavno povemo, so merila predhodne generacije bila sposobna določiti položaj merjenega vozila na meter natančno, sedaj pa je mogoče z novo tehnologijo govoriti o centimetrski natančnosti."

Superradar merilnik hitrosti | Avtor: Urad za meroslovje Urad za meroslovje

Nova tehnologija bo med drugim omogočala hkratno merjenje hitrosti več vozil med vožnjo s pomočjo prestreznika - policijskega oziroma redarskega vozila.

Kot pojasnjujejo na uradu, bo upravljanje s takšnim merilom preprosto in ne bo zahtevalo dodatnih posegov pri meritvah iz parkiranega vozila oziroma vozila med vožnjo. Hkrati je tudi sama vgradnja v vozilo pri novi generaciji merilnikov precej poenostavljena.

Ostali v prejšnjem stoletju

Slovenska policija za meritve hitrosti iz vozil trenutno še vedno uporablja videonadzorni sistem Provida. Ta deluje na osnovi skoraj že pozabljene tehnologije tahografa, ki je bila aktualna konec prejšnjega tisočletja. To pomeni, da naprava hitrost drugega vozila določi glede na lastno hitrost prestreznika, kar tehnično zahteva precejšnje prilagoditve policijskega vozila.

Sistem obvezno zahteva sledenje domnevno prehitremu vozilu v razdalji več sto metrov, zato se mora policist obvezno podati v nevarni lov za vsakim voznikom posebej. Ker je treba z napravo v času aktiviranja upravljati, mora poleg sedeti še en policist. 

Sistem, ki deluje po principu tahografa, je tudi hitreje dovzeten za napake, saj na pravilnost meritve lahko vplivajo številni dejavniki, celo gume na policijskem vozilu. Zato je tudi dovoljena toleranca pri Providah višja.

Avto merilec hitrosti Razkrivamo Avto Razkrivamo - kako nekaznovano voziti 165 km/h mimo policijskega radarja

Urad z naprednim generatorjem prehitrih vozil

Urad za meroslovje se lahko pohvali, da je med prvimi v Evropi, ki že ima ustrezno laboratorijsko opremo za izvajanje meritev nove generacije merilnikov. S 1. julijem so uradno začeli uporabljati novi generator radarskih tarč, s katerim bodo lahko izvedli postopke ugotavljanja skladnosti nove generacije merilnikov hitrosti na 77 GHz radarski opremi. Določeni preskusi se bodo lahko izvedli kar v laboratorijskih pogojih namesto z vozilom na cesti oziroma na dirkalnem poligonu.

Na spodnji fotografiji primer kompaktnega novodobnega merilnika za vgradnjo v vozilo (levo) in generatorja tarč (desno).

Superradar merilnik hitrosti | Avtor: Urad za meroslovje Urad za meroslovje

"To predstavlja manjše stroške za vložnika in manjši ogljični odtis samega postopka ugotavljanja skladnosti," pravijo na uradu in poudarjajo, da so s tem postavil nov mejnik v Sloveniji na področju merjenja hitrosti v cestnem prometu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 15
  • Avatar Marjan Ješovnik
    Marjan Ješovnik 12:56 04.julij 2022.

    V kolikor bi jih res skrbelo število mrtvih in poškodovanih bi ti lahko že sam prometni znak onemogočal prehitro vožnjo ,avto bi sam upočasnil. Denar , samo denar in udiranje ljudi.

  • ec568744f0d537874fe9d825c81b6f688d633008 12:31 04.julij 2022.

    Voziti po predpisih in bo mir

  • Avatar oven
    oven 11:38 04.julij 2022.

    Kriva so podjetja, ki slabo plačujejo svoje inženirje, ti pa potem od same jeze delajo take naprave.