Avto
45042 ogledov

Rusi so se vrnili pol stoletja nazaj

moskvič 3 Moskvič
Sankcije očitno učinkujejo na avtomobilsko industrijo v Rusiji. Proizvodnja avtomobilov je namreč padla na številke iz obdobja Leonida Brežnjeva.

Kot poroča portal The Moscow Times je avtomobilska proizvodnja v Rusiji v primerjavi s časom pred vojno padla za 67 odstotkov in je na ravni iz šestdesetih let prejšnjega stoletja.

moskvič 3 Avto Polomija novega ruskega avtomobila

 Odhod tujih avtomobilskih proizvajalcev iz Rusije je bil velik udarec za njih. Samo Renault je v tej državi pustil za 2,2 milijarde evrov premoženja. Do nedavnega je bil ruski avtomobilski trg tudi eden največjih v Evropi. Odhod zahodnih proizvajalcev pa je še bolj boleč za rusko avtomobilsko industrijo, ki je po podatkih agencije Rosstat neposredno zaposlovala okrog 300.000 ljudi, posredno pa dobre tri milijone.

Lada granta | Avtor: AvtoVAZ AvtoVAZ

Ker sta odhod zahodnih proizvajalcev in ustavitev dobave komponent upočasnila rusko avtomobilsko industrijo, je bilo v lanskem  letu v Rusiji izdelanih le 450.000 avtomobilov, kar je 67 odstotkov manj kot predlani. To je najslabši rezultat vse od začetnih let vladavine Leonida Brežnjeva. Leta 1970 so namreč v Sovjetski zvezi izdelali 344.000 vozil, leta 1975, po odprtju velikih avtomobilskih tovarn v Gorkiju in Togliattiju pa že 1,2 milijona.

Ruski premier Vladimir Putin se je v Moskvi popeljal v novem ruskem yo-mobile hi Avto Rusi bodo zagnali proizvodnjo avta, ki jih vrača v prazgodovinske čase

Po podatkih Rosstata je bilo konec oktobra brezposelnih 27,1 odstotka delavcev v avtomobilski industriji, 8,4 odstotka pa jih je delalo le za skrajšani delovni čas. Zrušil se je tudi avtomobilski trg, saj se je prodaja novih avtomobilov vrnila na številke iz obdobja konec devetdesetih let prejšnjega stoletja. Lani so v Ruski federaciji prodali le 687.000 avtomobilov, kar je dober milijon manj kot leto pred tem. Od 60 znamk jih je v Rusiji ostalo le 14. Tri so ruske, ostale pa kitajske.

Avto Neverjetno, kaj se vrača v avtomobile
Komentarjev 47
  • Idioti 10:46 10.februar 2023.

    Smrkavec M.J. ti nisi nikoli vozil ruskega avta - ruskega 100% - pa ne veš , kako to zgleda. Meni se moja Ladočka 2010 NIKOLI ni pokvarila in me pustila na cesti , tudi ne , ko sem letel po ...prikaži več dveh kolesih , čez zemeljski plaz 13 km pred Slunjem . Samo robove felten sem moral z dvema kladivoma poravnati in dopumpati tretjino zraka. Udarec je bil pa takšen , da mi je senčnik v kabini odtrgalo. Samo ena okvara se je zgodila in to, počil je rotor razdelilne kape na P pred hišo . 500 tolarjev .

  • Skias 11:01 09.februar 2023.

    Vsi, ke se pa živcirate glede novice pa ne trošiti energije saj je bilo lepo povedano, da v Sloveniji "novinarji" komaj dosegajo prag za tretje razredne novinarje. Profesionalno novinarstvo je pa tako ali tako španska vas/Putempkinova vas. Kakor želite.

  • Skias 10:57 09.februar 2023.

    Sankcije delujejo ja seveda se kar pozna na evropski strani. Poglejte cene, ki jih imamo! Kar se pa tiče avto pa bodite raje tiho saj je Slovenija uničila to panogo. Smo izdelovali kamione in luksozne avtobuse. Pa ne mi o ...prikaži več kakem Novem Mestu saj tista firma ni naša. Gorenje so pa kupili Kitajci. Skratka kaj imamo pa Slovenci? Če bi tako uvedli embargo na Slovenijo čez noč ostane ogromno ljudi na cesti.