Avto
8672 ogledov

Škoda predstavila pravo malo revolucijo notranjosti

Škoda notranjost
1/4
Škoda
Škoda je razkrila koncept notranjosti povsem novega superba in kodiaqa. Sredinskega menjalnika ni več, novi pa so tudi fizični inteligentni vrtljivi gumbi.

Škoda je tik pred tem, da nam prvič predstavi kar dve svoji zastavonoši, tretjo generacijo superba in drugo generacijo kodiaqa. Gre za največja Škodina modela, zato bodo uporabljene rešitve povzeli tudi drugi modeli. 

Da so se Čehi snovanja obeh avtomobilov lotili zelo pedantno, smo lahko slutili, saj bo še posebej superb služil tudi kot osnova za novega VW passata (in ne obratno). Ker je novosti veliko, so se odločili notranjost predstaviti že nekaj dni pred zunanjo podobo. 

Gre za povsem novo notranjost z digitalnim kombiniranim instrumentom, projicirnim sistemom in 12,9-
palčnim prostostoječim zaslonom infotainment sistema. Izbirna ročica menjalnika DSG je prvič v zgodovini Škode premeščena na volanski drog in potnikom na sprednjih sedežih omogoča več prostora, medtem ko prostorna sredinska konzola nudi še več prostora za shranjevanje.

Škoda notranjost | Avtor: Škoda Škoda
Škoda notranjost | Avtor: Škoda Škoda

Druga velika novost je odmik od pristopa zadnjih let, ko so pri koncernu Volkswagen in posledično Škodi ogromno tudi osnovnih funkcij preselili na zaslon, kar pa je precej poslabšalo intuitivnost in varnost. 

Zdaj so tu Škodini 'pametni' izbirni gumbi, ki omogočajo preprost nadzor funkcij. Vsak vrtljivo-pritisni gumb
nudi enostaven dostop do različnih funkcij vozila, digitalni zaslon na njem pa ves čas ponuja hiter, izčrpen pregled, trdijo pri znamki.

Kako delujejo trije vrtljivo-potisni gumbi:

Vsak ima lasten 32 mm velik digitalni zaslon. Glede na nivo opreme omogočajo hiter dostop do številnih funkcij vozila. Zunanja izbirna gumba za voznika in sovoznika upravljata temperaturo notranjosti, ogrevanje in prezračevanje sedežev ter prikazujeta trenutno aktivno funkcijo.

Sredinski pametni izbirni gumb upravlja do štiri različne funkcije, na primer glasnost infotainmenta, hitrost ventilatorja, usmeritev zračnega toka, pametno klimatiziranje, vozne profile ter povečanje in pomanjšanje zemljevida.

Sredinski pametni izbirni gumb je mogoče konfigurirati v meniju infotainment sistema, z držanjem gumba navzdol pa sistem preklopi med funkcijami.

Škoda notranjost | Avtor: Škoda Škoda

V prizadevanju za večjo trajnost pa tako kodiaq kot superb uporabljata oblazinjenje, izdelano iz 100-odstotno recikliranega poliestra.

Peter Olah, vodja notranjega oblikovanja pri družbi Škoda Auto, je razložil: "Notranjost Škodinih modelov predstavlja intuitivnost, preprostost, usmerjenost na kupce in pametne rešitve. Naša najnovejša inovacija, Škodini pametni izbirni gumbi, je razširila intuitivne možnosti za upravljanje funkcij vozila, tako da združuje najboljše iz obeh svetov: fizične upravljalne elemente in digitalne zaslone. Sveži notranjosti modelov Kodiaq in Superb imata sedaj velik, prosto stoječ zaslon, izbirno ročico na volanskem drogu in pregledno sredinsko konzolo. Te izboljšave so tlakovale pot do bolj prostorne in prijetne notranjosti, ki hkrati privlači poglede ter nudi praktičnost in pristno dodano vrednost za naše stranke".

Novi so tudi nekateri dodatki za za večje udobje med vožnjo, med katerimi je telefonski predal z možnostjo hitrega indukcijskega polnjenja pametnega telefona z močjo do 15 W – v kodiaqu celo za dva telefona. Predal je opremljen tudi z aktivno funkcijo hlajenja. Poleg tega potniki lahko koristijo do štiri priključke USB-C z močjo 45 W in tudi praktični priključek USB-C z močjo 15 W na vzvratnem ogledalu. Omeniti je treba še, da je novi kodiaq na voljo z ergonomskimi sedeži s pnevmatsko masažno funkcijo. Potniki na zadnjih sedežih se bodo razveselili svežega predala za shranjevanje v sredinskem tunelu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • vzev 11:24 30.avgust 2023.

    Škoda in VW gresta iz ene lepših notranjosti v eno grših.

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:49 30.avgust 2023.

    Mi tut ne

Sorodne novice