Avto
75 ogledov

Slovak izdelal avtomobil, ki leti

Aeromobil
1/12
Aeromobil
Slovaška je na avtomobilskem zemljevidu znana kot država, v kateri proizvajajo kie, in ne kot država, v kateri bi razvijali avtomobile. Kaj šele avtomobile, ki letijo!

Zato pa so na Slovaškem veliki navdušenci nad avtomobili. Tak je ustanovitelj in glavni oblikovalec podjetja Aeromobil Štefan Klein, ki je po 20 letih raziskav in razvoja predstavil avtomobil, ki leti. Svoje sanje je začel uresničevati leta 1990 s prototipom 1.0. Leta 1995 je bil nared prototip 2.0, zadnji prototip, 2.5, ki ga je predstavil letos, pa je razvijal tri leta.

V zraku do 200 km/h, na cesti 160 km/h

Tehnologija je podobna kot pri letečem avtomobilu terrafugia transition. Krila aeromobila 2.5 stojijo vzporedno s kabino vse do propelerja na zadku. Pred letom se razširijo. Poganja ga motor rotax 912, ki mu omogoča letenje s hitrostjo do 200 km/h, vzletanje s hitrostjo 130 km/h in 700 kilometrov dometa.

Na cesti je popolnoma zakonit "avtomobil" s krili. Odlikuje ga lahka konstrukcija, narejena iz aluminija in ogljikovih vlaken. Na cesti je največja hitrost 160 km/h, s polno posodo za gorivo prevozi do 500 kilometrov. Povprečna poraba na cesti je 7,5 litra goriva, v zraku 15 litrov.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.