Avto
6427 ogledov

Uf, pri sosedih do 2.600 evrov kazni za tiste, ki vozijo s telefonom

Italija avtocesta Epa Avtocesta v Italiji.
Strožje kazni tudi za tiste, ki prekoračijo dovoljeno hitrost v naseljih.

Kot smo že pisali, namerava Italija po več nesrečah s smrtnim izidom zaostriti cestnoprometne predpise, kar vključuje tudi ostrejše kazni za vožnjo pod vplivom alkohola in drog. Zdaj je predlog o spremembi predpisov dobil na vladi zeleno luč, tako bodo nova pravila o varnosti v cestnem prometu najbrž v veljavi že to jesen, poroča TGCOM24. 

Volkswagen golf vožnja voznik voznica števec hitrost 100 km/h Predlog Avto Pozor, pri sosedih drakonske kazni v prometu

Med ukrepi izstopajo strožja pravila o uporabi mobilnih telefonov med vožnjo in za tiste, ki so odgovorni za kazniva dejanja pod vplivom alkohola, kot je beg po prometni nesreči. Olajšali so tudi pogoje za odvzem vozniškega dovoljenja, ki se ob ponovitvi prekrška ne odvzame le začasno, temveč se odvzame do konca življenja. 

Kazni bodo res vrtoglave. Do 2.600 evrov globe načrtujejo za tiste, ki vozijo z mobilnim telefonom, višje globe lahko pričakujete za prekoračitve hitrosti. Za večkratne kršitelje, ki storijo prekršek v naselju, tudi do 1.084 evrov globe in odvzem vozniškega dovoljenja od 15 do 30 dni. Vozilo bodo denimo začasno odvzeli, če boste prevozili rdečo luč, poroča TGCOM24.

Ostro nad alkohol in mamila

Voznikom, ki bodo vozili pod vplivom psihoaktivnih snovi, bodo odvzeli vozniško dovoljenje in jim izrekli prepoved vožnje do treh let.

Italija avtocesta Slovenija Iz Italije množično kazni za Slovence, to morate vedeti!

Tistim, ki so bili v preteklosti že kaznovani in jih ponovno zasačijo v vinjenem stanju, bi vgradili tako imenovane "alkoholne ključavnice" v avtomobile. Tako bi moral ta voznik ob vsakem zagonu motorja opraviti alkotest. Če je ta pozitiven, ne more voziti. Takšni sistemi že obstajajo v nekaterih evropskih državah. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • Avatar Žare Dolenc
    zare 16:25 19.september 2023.

    V SLO o sprejetju takih zakonov, ki bi omogočali rigorozne sankcije, lahko samo sanjamo. Bili bi policijska država, diktatura in ne vem kaj še vse.

  • sandi76 08:19 19.september 2023.

    Kaj takega bi morali sprejeti tudi pri nas, posebej pa za tiste voznike e-skirojev in kolesarjev, ki vozijo s slušalkami na glavi !