Avto
9251 ogledov

Video: Yugo postal zvezda predvolilne kampanje

Yugo in oglas Kevin Rinke/Twitter
Tudi po toliko letih od konca proizvodnje je yugo še vedno uporaben avto, celo za nabiranje volilnih glasov.

Avto zastava yugo je postal zvezda boja za guvernersko mesto v ameriški zvezni državi Michigan. Čeprav bodo volitve šele čez eno leto, je 60-letni republikanski poslovnež Kevin Rinke že začel s kampanjo, s katero želi s položaja spraviti zdajšnjo demokratsko guvernerko Gretchen Whitmer.

In Rinke si je yuga izbral kot prikaz, kakšna je razlika med njim in Whitmerjevo. Sam se v oglasu pojavi v kabrioletu pontiacu GTO iz leta 1969, ki je s svojim mogočnim V8 motorjem veljal za enega od simbolov ameriškega svobodnega duha inovativnosti, moči in zanesljivosti. 

Poleg pontiaca stoji razmajani yugo, ki ga je takratna jugoslovanska Zastava v 80-letih izvažala v ZDA za ceno 4.000 dolarjev, kar je bila manj kot polovica vrednosti glede na povprečni avto za množice v ZDA. "Vsakdo kdaj potrebuje yuga," se je glasil slogan.

Yugo Avto Yugo 15 let trohnel v puščavi, je še sposoben vžgati?

A je yugo poleg slovesa zelo poceni zelo hitro dobil tudi nalepko zelo nezanesljivega avtomobila. Rinke ga v videu imenuje kar "gomilo smeti" in se na vso moč trudi prikazati ga v kar najbolj temni luči. Volivci naj bi izbirali med "svobodo", ki jo ponazarja Rinkejev GTO, in "neuspehom", ki naj bi bil sinonim zdajšnje guvernerke. 

Rinke se opira na zgodovino svojega očeta, ki je pred 50 in več leti vodil lokalno prodajalno General Motorsa in skrbel za "dobro plačane službe", hkrati pa opozarja na "strašni socializem", iz katerega je nastal yugo. "Ona je yugo."

Pri zelo branem portalu Jalopnik se sicer z guvernerjevo tezo niti malo ne strinjajo. Eden od avtorjev Jason Torchinsky ima tudi sam doba primerek yuga. In čeprav se strinja, da kakšna stvar občasno nenadejano pade z njega, trdi, da njegov 30 let stari avto ni bil nikoli obnovljen, niti ne kaj preveč servisiran, a da še danes lastniku vdano služi in je povsem uporaben. Predvsem je poudaril zelo iskrivih 50 kilovatov pod prednjim pokrovom, s katerimi je lahko bolj zabavno kot v marsikaterem precej močnejšem in uglednejšem avtu.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.