Avto
2393 ogledov

Vietnamci bodo pokazali svoja avtomobila Evropi

VinFast VinFast
Ste pripravljeni na vietnamske avtomobile? VinFast bo na avtomobilskem salonu v Parizu pokazal limuzino in SUV vozilo.

Tudi Vietnamci so se odločili vstopiti v svet avtomobilov. Za jesen oziroma avtomobilski salon v Parizu, načrtujejo premiero dveh avtomobilov podjetja VinFast. 

VinFast je bil do danes neznani proizvajalec vozil iz Azije. V francoski prestolnici se bo predstavil z limuzino velikosti audija A6 in SUV modelom velikosti BMW X5. Za zdaj so informacije še zelo skope, je pa znano to, da jim je pri oblikovanju na pomoč priskočilo slavno italijansko oblikovalsko podjetje Pininfarina, izposodili so si tudi tehnologijo. Predstavili so že tudi prvi dve skici.

LeSEE koncept LeEco LeSEE Avto Kitajski LeEco pokazal teslinega konkurenta LeSEE

Iz General Motorsa v Vietnam 

VinFast je sicer veja skupine Vingroup, ki jo vodi nekdanji podpredsednik pri General Motorsu James DeLuca in se ukvarja z nepremičninami, hkrati pa veliko denarnih sredstev vlagajo v izobraževanje, zdravstvo in kmetijstvo. Znani so tudi po številnih trgovinah in turističnih objektih. "Imamo kapacitete, znanje in zavezanost, da postanemo konkurenčen igralec v avtomobilski industriji," je v sporočilu za javnost zapisal DeLuca.

Avtomobilski salon v Tokiu Prelomno leto ... Avto Kitajski avtomobili bodo postali sinonim za kakovost

Junija je VinFast podpisal pogodbo z General Motorsom, da prevzame tovarno v Hanoiju, skupaj z njegovo mrežo prodajalen in zaposlenih. Avtomobile pa bodo izdelovali tudi v povsem novi veliki tovarni na severu Vietnama (Hai Phong), kjer so v fazi zaključnih del. 

VinFast | Avtor: VinFast VinFast

Na pomoč tudi Magna

Pri inženirskih delih in tehničnem razvoju so VinFasu na pomoč priskočili pri Magni International. Za pogon bodo skrbeli bencinski motorji, ki so jih razvili pri avstrijskem podjetju AVL, specializiranem za razvoj in izdelavo pogonskih motorjev.

Traum meet 3 Avto Kitajski mercedes za 9.000 evrov

Po limuzini in SUV modelu naj bi sledili dve mini vozili, eno električno in eno bencinsko. Obe so oblikovali pri podjetju Italdesign, potem ko je italijansko podjetje dobilo največ glasov pri glasovanju vietnamskega občinstva.

Leta 2017 so po podatkih Združenja vietnamskih proizvajalcev avtomobilov in avtomobilskih delov (VAMA) v Vietnamu prodali 272.750 novih avtomobilov. Vietnam je ena redkih držav, kjer na področju Jugovzhodne Azije ne prevladujejo Toyotina vozila. V prvih petih mesecih leta je bila najbolje prodajana znamka Kia s 26-odstotnim tržnim deležem, sledijo ji Toyota, Mazda, Honda in Ford.

Borgward BX7 Avto Kitajski premium SUV šokiral s ceno

VinFast načrtuje limuzino in SUV model prodajati v zadnji četrtini leta. Podjetje načrtuje proizvodnjo pol milijona vozil do leta 2025, med 100.000 in 200.000 vozil nameravajo izvoziti na tuje trge. Glede na premiero v Parizu se nam obeta, da bomo tudi na evropskih cestah gledali vietnamske avtomobile.

Komentarjev 3
  • TomCat 10:47 20.julij 2018.

    Sicer pa AVL NE izdeluje motorjev ali njihovih sestavnih delov.

  • TomCat 10:44 20.julij 2018.

    Za nevedne, AVL je tako ali drugace v cisto vsakem motorju na notranje izgorevanje.