Avto
3635 ogledov

Vse, v kar so nas silili, se je čez noč podrlo

Meje – prihodnost mobilnosti« MINI
Mobilnost nove dobe, ob prisotnosti mask in nove realnosti. Pomagajte ugotoviti, kako vpliva na nas vse.

Na področju mobilnosti se dogajajo številne spremembe, zato se je Avto-moto zveza Slovenije odločila preveriti, kakšne so mobilnostne navade državljank in državljanov Slovenije. Spletni vprašalnik, ki ga je mogoče izpolniti do vključno 14. oktobra 2020, je objavljen na amzs.si. Rezultati bodo predstavljeni novembra.

Vprašalnik je objavljen na spletni povezavi AMZS. Čas izpolnjevanja je manj kot pet minut.

Avto-moto Slovenije je v letošnjem letu že izvedela raziskavo o mobilnosti v času epidemije novega koronavirusa in raziskavo o počitniški mobilnosti Slovencev. Rezultati kažejo, da nova realnost, povezana z epidemijo, vpliva tudi na naše mobilnostne navade. Mobilnost v najširšem pomenu besede pa tudi sicer, ne glede na zdravstveno situacijo, vstopa v novo dobo, saj v ospredje prihajajo storitve, povezljivost in umetna inteligenca – z namenom, da bi osebna mobilnost vsakega posameznika postala bolj trajnostna, tj. varna, časovno, stroškovno in energijsko čim bolj učinkovita ter ekološko sprejemljiva.

parkirišče Raziskava med Slovenci Avto Raziskava med Slovenci: Tako veliko avtomobilov je obstalo

Spremembe na področju mobilnosti se seveda ne bodo zgodile čez noč. "V Sloveniji je za spremembo mobilnostnih navad in zmanjšanje števila vozil na naših cestah nujna vzpostavitev učinkovitega in inovativnega sistema javnega prometa. Pri tem se je treba zavedati, da razpršena poselitev, kakršno imamo v Sloveniji, za učinkovit javni prevoz predstavlja oviro. Prav zaradi te razpršene poselitve si bomo verjetno morali priznati, da bo osebno vozilo še kar nekaj časa poglavitno prometno sredstvo. Je pa to vozilo lahko okolju prijaznejše, bolj zasedeno, del delitvene ekonomije … Tudi v prihodnje bo torej treba razmišljati o izboljšanem javnem prevozu, o prevozih na zahtevo, združevanju voženj, multimodalnosti in podobno", izpostavlja Erik Logar, vodja področja varna mobilnost pri Avto-moto zvezi Slovenije.

Prvi pogoj za začetek spreminjanja navad pa je njihovo poznavanje. AMZS zato vabi k izpolnitvi spletnega vprašalnika o mobilnostnih navadah državljank in državljanov Slovenije. "S sodelovanjem v raziskavi Mobilnostne navade nam boste pomagali najti odgovore na vprašanja, kaj vam mobilnost pomeni, kakšna prometna sredstva uporabljate in kaj je odločujoči dejavnik pri izbiri vašega načina mobilnosti. Na podlagi odgovorov bomo na pristojne institucije tudi naslovili predloge oziroma pobude, z uresničitvijo katerih bo lahko naša mobilnost v prihodnje bolj trajnostno naravnana," še pove Logar.

Javni prevoz | Avtor: AMZS AMZS

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.