Avto
16251 ogledov

Za nekatere voznike samo zdravniško spričevalo ni dovolj

Volan in vožnja Profimedias
Število starejših voznikov se bo iz leta v leto povečevalo.

V Sloveniji je po podatkih Agencije za varnost prometa (AVP) več kot 219.000 imetnikov vozniških dovoljenj starejših od 64 let, kar predstavlja 16 odstotkov vseh imetnikov vozniških dovoljenj. To število se bo v prihodnjih letih le še povečevalo. Po podatkih ministrstva za infrastrukturo (podatki z dne 3. december 2017) bo v letu 2018 poteklo 51.779 vozniških dovoljenj, pri čemer bo 7.692 voznikov takih, ki bodo stari 80 let.  

Vozniki (imetniki vozniškega dovoljenja kategorij AM, A1, A2, A, B, B1 in BE), ki so med letom 1998 in 2011 pridobili vozniško dovoljenja, ali pa ga podaljšali, imajo vozniška dovoljenja veljavna do 80. leta.


Vozniki (imetniki vozniškega dovoljenja kategorij AM, A1, A2, A, B, B1 in BE), ki so po letu 2011 pridobili vozniško dovoljenje, imajo vozniška dovoljenja veljavna do 70. leta.

Starejši voznik Po nesreči v Trzinu Avto Kaj za varnost na cestah pomeni, da imamo vozniška dovoljenja do 80. leta starosti?

Kdaj samo zdravniški pregled ni dovolj?

Vozniki, ki dopolnijo 80. let, morajo za podaljšanje vozniškega dovoljenja predložiti zdravniško spričevalo. V spričevalu morajo biti zapisane psihofizične sposobnosti voznika in določen datum naslednjega zdravniškega pregleda. Zdravnik lahko ob pregledu zahteva dodatne preiskave in tudi praktični preizkus vožnje. Na podlagi rezultatov dodatnih preiskav in praktičnega preizkusa nato zdravnik izda spričevalo. Dovoljenje se podaljša za največ 5 let, lahko pa tudi za krajše časovno obdobje, kar je določeno v zdravniškem spričevalu. 

Na upravno enoto mora voznik ob podaljšanju veljavnosti prinesti zdravniško spričevalo, ustrezno fotografijo staro največ 3 mesece, staro oz. poteklo vozniško dovoljenje. Ob tem mora za izdajo novega dovoljenja plačati 15,07 evra. 

Starejši voznik | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Posebne delavnice za osvežitev znanja

Posebno pozornost starejšim voznikom in voznicam namenja Agencija za varnost prometa (AVP). Z namenom, da bi se seniorji in upokojenci čim dlje počutili varne na naših cestah in da bi čim dlje ostali mobilni, so v sodelovanju z Generalno policijsko upravo, DARS, Zvezo društev upokojencev Slovenije (ZDUS), Združenjem FORTOX in drugimi, v letu 2017 izvedli 20 celovitih preventivnih dogodkov "Sožitje za večjo varnost v cestnem prometu". 

Nove aktivnosti pripravljajo tudi v letu 2018. "Trenutno javnost o izvedbi dogodkov Sožitje obveščamo tako preko naše spletne strani, kot tudi preko socialnih omrežij, izvedbo dodatnega obveščanja starejših udeležencev v prometu pa preko ZDUS-a izvajajo posamezna društva upokojencev, ki bodisi stopijo v kontakt z lokalnimi mediji ali ostalimi društvi (npr. planinsko društvo, društva ZŠAM) v katere so včlanjeni upokojenci in seniorji," pravijo na AVP. Sredi decembra so z ZDUS podpisali dogovor o sodelovanju pri razvoju, načrtovanju in izvajanju preventivnih programov, projektov in aktivnosti za starejše udeležence cestnega prometa. 

Starejši voznik Avto Kaj morate vedeti, če vaše otroke vozijo naokoli vaši starši

Posebne programe za seniorje ponujajo tudi v AMZS. Program Senior, ki traja 5 ur, je sestavljen iz teoretičnega in praktičnega dela. Izvajajo tudi kondicijske vožnje in skupinske delavnice. 

Na enodnevnih delavnicah, ki se jih je v letu 2017 udeležilo 459 slušateljev, udeleženci osvežijo znanje prometnih predpisov in pravil, ki je prilagojeno lokalni problematiki. Se seznanijo z varno vožnjo po avtocesti in hitri cesti ter praktično svetujejo o zdravstvenih merilih. Udeleženci lahko na posebnih napravah preverijo svoj vid na daleč, na blizu, kontrast in nočni vid ter izvedo več o kriterijih za kontrolni zdravstveni pregled. Udeleženci imajo tudi možnost svetovalne vožnje z ocenjevalcem na vozniškem izpitu. To možnost je letos izkoristilo 60 starejših voznikov, pravijo na AVP. 

Vozniško dovoljenje Novost za mlade Avto Mladi ne morejo več podaljšati veljavnosti vozniške
Komentarjev 6
  • Idioti 19:09 11.oktober 2022.

    Vse , samo ne naslova in tel. , kam se lahko interesent prijavi !

  • romzy 19:07 13.april 2018.

    Me zanima kakšno kodo ima vpisano moj sosed; star je 81 let, hodi lahko samo z berglami(okvara kolka),v avto in iz avta ne more sam-rabi pomoč,je hud sladkorni bolnik in komaj še kaj vidi;na pristojni upravni enoti pa pravijo da ...prikaži več je vse ok. ,ker je dostavil zdravniško spričevalo-sigurno ponarejeno !(svakinja je direktorica finančne uprave ). Take imamo na cest in pravi čudež je,da še ni slabše.........

  • Laznivi 13:34 21.januar 2018.

    Za vse bo narod prestar in ga bo druava jeb.....z vsemi tecaji in zdravstvenimi potrdili...obenem pa gn.... drzava podaljsuje delavno dobo do smrti...za delat bomo dobri za ostalo pa ne...