Kaj dogaja
50 ogledov

Če bi Slovenija bila

Slovenija 26.09.13, Dolenjska, Posavje, Brestanica, grad Rajhenburg z zraka, fot Občina Krško
V petek, 16. novembra, se bo ob 19. uri odprla fotografska razstava o sodobni Sloveniji.

Kulturni dom Krško, enota Grad Rajhenburg, napoveduje odprtje skupinske razstave z naslovom Če bi Slovenija bila, na kateri se bo predstavilo 18 sodobnih slovenskih fotografov. Projekt je idejno zasnoval priznani francoski fotograf slovenskega rodu, Klavdij Sluban, in na podlagi odprtega poziva izbral avtorje, ki so med letoma 2015 in 2018 razvijali svoje fotografske serije. To so: Jošt Dolinšek, Jošt Franko, Katja Goljat, Ciril Jazbec, Irena Jurca, Jurij Korenjak, Primož Korošec, Tereza Kozinc, Meta Krese, Robert Marin, Dejan Mijović, Matej Povše, Boštjan Pucelj, Matjaž Rušt, Klemen Skubic, Nina Sotelšek, Ana Zibelnik in Manja Zore. Med nastajanjem projekta je Sluban deloval kot moderator in umetniški vodja, prevzel pa je tudi kuriranje razstave.

Slovenska zastava Do 31. decembra Kaj dogaja Made in Slovenia

Razstava Če bi Slovenija bila tematizira sodobno Slovenijo in vpetost avtorjev v njen vsakdan. Isto temo fotografi interpretirajo na različne načine. Serije tako prikazujejo globalizirana predmestja, izseljence v ekonomsko razvitejše države, življenje v družinski celici in introspektivne projekte, ki se ukvarjajo s posameznikovo vpetostjo v bivanjsko okolje.

šport hoja 18. november Kaj dogaja Krožni pohod po Vipavskih gričih

Nekatere serije so nastajale prav v ta namen, nekatere pa vključujejo tudi arhivsko gradivo, ki sovpada s širšim konceptom projekta. Vsak fotograf se bo predstavil s svojimi avtorsko govorico, osebnim pogledom na sodobni čas in razmislekom o državi ter svoji vlogi v njej.

V Goriškem muzeju so prepričani, da je poslušanje glasbe na gramofonih že muzejs 24. november Kaj dogaja Sejem gramofonskih plošč

Ob razstavi bo Kulturni dom Krško izdal knjigo umetnikov. Zasnovana bo v obliki 20 v škatlico vloženih zvezkov v velikosti 170 x 235 mm. Tako kot serije ohranjajo avtonomnost znotraj projekta, se bo vsak avtor predstavil tudi samostojno s svojim zvezkom. Skupek bo vseboval tudi kuratorjevo besedilo in življenjepise vseh sodelujočih avtorjev v slovenskem in angleškem jeziku.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice