Magazin > Lepota & telo
31 ogledov

Kombinirajte različne vadbe

vadba Shutterstock
Septembra se začenjajo vpisi v vodene športne vadbe. Za dosego želenih rezultatov se ne zanašajte le na eno vrsto telesne dejavnosti.

Nova sezona tečajev vodenih vadb je pred vrati. Če bi želeli preizkusiti kaj novega ali se morda takšnega načina športnega udejstvovanja lotevate prvič, je lahko izbira v pestri ponudbi zelo težka naloga. Za nasvete o tem, kako izbrati, smo povprašali osebno trenerko Barbaro Kodrin.

Ena vrsta vadbe ni dovolj

Vsaka vadba drugače vpliva na telo in krepi njegove različne sposobnosti. S tekom in nekaterimi oblikami aerobike pridobimo na kondiciji, z vajami z utežmi na moči in tako dalje, zato je nerealno pričakovati, da bomo zgolj z eno vadbo zadovoljili vse potrebe telesa,” pravi sogovornica. Najbolje je, če poskrbite za čim bolj raznoliko vadbo. Če obiskujete fitnes, se odločite za vstopnico, ki vam omogoča udeležbo na različnih vadbah. Če pa niste zavezani klubu, imate popolnoma proste roke. Doma lahko poskrbite za raznoliko razgibavanje s tekom, kolesarjenjem, hojo, plavanjem in še kakšno vadbo po izbiri. Tako boste tudi preprečili, da bi šport postal rutina in bi se začeli dolgočasiti.

Stopnjujte in preizkušajte

Vsako ukvarjanje s športom je treba stopnjevati; začeti previdno in napredovati postopoma,” poudarja Kodrinova. Pri tem opazujte, kako se odziva vaše telo. Če ste med poletjem lenarili, ne začenjajte z visokointenzivno ali naprednejšo različico vadbe, saj bo tako več škode kot koristi. “Vedno poslušajte svoje telo in mu prilagajajte stopnjo dejavnosti.

Vztrajajte!

Brez vztrajnosti ne bo učinka. “Ne obupajte prehitro in ne pričakujte takojšnjih rezultatov,” svetuje trenerka. “Pri športni dejavnosti je treba vztrajati vsaj tri mesece, da se začnejo kazati vidnejši rezultati.” Če boste začeli septembra, lahko torej pričakujete, da boste sadove redne vadbe želi v času veselega decembra.

Ne pozabite na prehrano

Prav z omembo prazničnega decembra pa smo prišli do zadnje, prav tako bistvene sestavine uspešne vadbe: prehrane. “Brez pravilne prehrane je lahko ves trud zaman,” še pravi Kodrinova. Res je, da boste z ukvarjanjem s športom porabili več kalorij in pridobili mišice, a če boste ob tem metali vase prazne kalorije in nezdravo hrano, rezultati ne bodo takšni, kot bi si jih želeli.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.