Magazin > Lepota & telo
3 ogledov

Potuha za lenuhe?

vadba Žurnal24 main
Ali lahko vadba škodi? Skupina priznanih strokovnjakov s področja vadbe trdi, da je odgovor pritrdilen.

V raziskavi je sodelovalo 1.687 zdravih ljudi, ki so se morali udejstvovati v šestih različnih vadbah, pri čemer so bile vse zelo intenzivne. Vsem sodelujočim so ves čas raziskave nadzorovali telesne funkcije, merili krvni tlak, sladkor v krvi, holesterol in trigliceride. Približno desetim odstotkom sodelujočih se je v celotnem času raziskave stanje poslabšalo pri eni meritvi, sedmim odstotkom pa vsaj pri dveh meritvah, poroča spletni portal denverpost.

Mnenja strokovnjakov so različna. "To je bizarno," pravi Claude Bouchard , profesor genetike in prehranski strokovnjak z univerze v Louisiani. Michael Lauer z raziskovalnega inštituta za bolezni srca in ožilja, ki sicer ni bil vključen v raziskavo, pa se z njo popolnoma strinja.

"Veliko ljudi išče razloge proti vadbi," pravi William Haskell , profesor medicine na stanfordski univerzi, "ta raziskava bi lahko bila tem ljudem le potuha, da se ne bi odločali za vadbo, kar bo naredilo več škode kot koristi" .

Avtorji študije pravijo, da morajo ljudje še naprej vaditi, vendar pa morajo redno preverjati, kakšno je stanje njihovega kardiovaskularnega sistema.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.