Magazin > Lepota & telo
22 ogledov

Potuha za lenuhe?

vadba Žurnal24 main
Ali lahko vadba škodi? Skupina priznanih strokovnjakov s področja vadbe trdi, da je odgovor pritrdilen.

V raziskavi je sodelovalo 1.687 zdravih ljudi, ki so se morali udejstvovati v šestih različnih vadbah, pri čemer so bile vse zelo intenzivne. Vsem sodelujočim so ves čas raziskave nadzorovali telesne funkcije, merili krvni tlak, sladkor v krvi, holesterol in trigliceride. Približno desetim odstotkom sodelujočih se je v celotnem času raziskave stanje poslabšalo pri eni meritvi, sedmim odstotkom pa vsaj pri dveh meritvah, poroča spletni portal denverpost.

Mnenja strokovnjakov so različna. "To je bizarno," pravi Claude Bouchard, profesor genetike in prehranski strokovnjak z univerze v Louisiani. Michael Lauer z raziskovalnega inštituta za bolezni srca in ožilja, ki sicer ni bil vključen v raziskavo, pa se z njo popolnoma strinja.

"Veliko ljudi išče razloge proti vadbi," pravi William Haskell, profesor medicine na stanfordski univerzi, "ta raziskava bi lahko bila tem ljudem le potuha, da se ne bi odločali za vadbo, kar bo naredilo več škode kot koristi".

Avtorji študije pravijo, da morajo ljudje še naprej vaditi, vendar pa morajo redno preverjati, kakšno je stanje njihovega kardiovaskularnega sistema.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.