Magazin > Lepota & telo
1870 ogledov

Šest načinov, kako ublažiti opekline

opekline Shutterstock
Saj vemo, da redno uporabljate kreme z zaščitnim faktorjem, da poležavate v senci in da se izogibate kopanju med dvanajsto in tretjo, a kaj narediti, če vas sonce vseeno opeče? Pomagajte si na naraven, a učinkovit način.

Gel aloje vere

Sestavine, ki jih vsebuje gel aloje vere, spodbujajo zdravljenje poškodovanega tkiva, zato se z njim namažite večkrat na dan.

Kopel ali obkladki

Pri blagih opeklinah si za 30 minut privoščite hladno kopel, ki ste ji primešali skodelico ohlajenega kamiličnega čaja. Če možnosti za kopel nimate, prizadeta mesta blažite s hladnimi kamiličnimi obkladki.

Oljna mešanica

Na prizadeta mesta lahko nanesete dišečo oljno mešanico, ki jo pripravite tako, da mandljevemu olju dodate po eno veliko žlico kamiličnega in sivkinega olja. Z mešanico lahko hujše opekline blažite dvakrat na dan.

Krompir

Star, a preizkušen recept pravi, da sončne opekline učinkovito pomirja krompir. Olupite ga, naribajte in z njim na predelu opeklin naredite približno centimeter debelo oblogo. Pustite delovati eno do dve uri.

Med

Strokovnjaki ga uvrščajo med najboljše naravne pripravke za blaženje opeklin. Pospešuje zdravljenje, blaži bolečine in preprečuje nadaljnje okvare kože. Nanesite ga na opečene predele kože, pokrijte z gazo in pustite delovati nekaj ur.

Ribje mazilo

Bogato je z vitaminom A in D, ki spodbujata celjenje in obnavljanje kože. Čeprav je malce neprijetnega vonja, je zaradi dobre učinkovitosti vredno potrpeti.

Komentarjev 1
  • aaarri 12:13 12.avgust 2012.

    olje na opekline? ste prepričani?